• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Fizyoterapistler sizi harekete çağırıyor!

Fizyoterapistler sizi harekete çağırıyor!
8 Eylül Dünya Fizyoterapi günü dolayısıyla ülke çapında görev yapan 8000 fizyoterapist ve 5000’i aşkın fizyoterapi öğrencisi Tüm Türkiye'yi hastalıklardan korunmak için hareket etmeye çağırıyor.

8 Eylül Dünya Fizyoterapi günü dolayısıyla ülke çapında görev yapan 8000 fizyoterapist ve 5000’i aşkın fizyoterapi öğrencisi Tüm Türkiyeyi Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan ancak salgın olarak nitelendirilen KOAH, Obesite, Diyabet ve Kanser gibi hastalıklardan korunmak için hareket etmeye çağırıyor.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Dalkılınç konuyla ilgili açıklamasında :

''Fizyoterapistler hangi hastalıklarda hizmet sunarlar sorusunun cevabı oldukça geniştir. Özetle sayılacak olursa bunlar :

- Bel-boyun-sırt ağrısı gibi omurgayı ilgilendiren sorunlar,

- Kalça ,diz ve omuz gibi bütün eklemleri ilgilendiren ağrılı problemler,

- Serebral Palsi, MS ve Parkinson gibi nörolojik problemler,

- Ortopedik ve sportif yaralanmalar ile cerrahi sonrası durumlar,

- Hareket etmeyi ve nefes almayı güçleştiren kalp,damar ve solunum hastalıklarıdır.

Ancak son yıllarda fizyoterapistlerin sağlığın korunması ile ilgli rolleri de ön plana çıkmaktadır. Hareket etmekle önlenebilecek pek çok hastalık için bizler halkımızı yıllardır 'Hayatınıza hareket katıyoruz','Hareket, her yaşta ve her yerde','Sağlık için hareket' gibi sloganlarla sağlıklı yaşama davet ediyoruz. Bu yıl 8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü vesilesiyle, Dünya Konfederasyonumuzca önerilen slogan 'Sağlıklı bir gelecek için hareket edin' olmuştur."

Dalkılınç ek olarak şunları ifade etti. "Bu kampanyalarda bize en sık sorulan soru 'hareket edelim ama nasıl?' olmaktadır. Özetleyecek olursak egzersizin temel olarak 4 tipi vardır bunlar:

Endurans/Dayanıklılık egzersizleri sizin solunum ve kalp hızınıza etki eden egzersizlerdir. Kalp, akciğerler ve kan damarları üzerine olumlu etkileri mevcuttur. En tipik örnekleri yürüme ve bisiklete binmedir.

Kuvvet egzersizleri kaslarınızı güçlendirir. Kaslarınızın çok az güçlenmesi dahi günlük yaşamda yaptığınız işlerde örneğin merdiven çıkma yada eşyaları taşımanızı kolaylaştırır. En tipik örnekleri ağırlık kaldırmak yada egzersiz lastiği ile yapılan egzersizlerdir.

Denge egzersizleri özellikle düşmenin önlenmesi ve günlük yaşamla ilgili aktivitelerde yardımcı olur. Sinir sisteminiz daha aktif, algılarınız daha keskin hale gelirken kas, eklem ve kemikleriniz aktif olarak kullanılır. En tipik örnekleri tek ayak üzerinde durma, topuk parmak ucu yürüme gibi egzersizlerdir.

Esneklik egzersizleri kaslarınızın ve diğer yumuşak dokuların uzayabilme yeteneğini arttırıp verimli çalışmasını sağlar. Günlük yaşamdaki zorlu aktiviteleri daha kolay yapmanıza ve vücudunuzun daha az zorlanmasını sağlar. Kollarınız ve bacaklarınızı esnetirken yaptığıız basit egzersizler tipik örnekleridir.

Sevdiğiniz spor türleri ve egzersizlere yönelirseniz çok daha keyifli olacaktır. Eğer egzersiz yapmanızda ciddi bir sağlık engeli yok ise doğru egzersiz programı için fizyoterapistinize danışabilirsiniz."

Bu haber toplam 9494 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim