• BIST 14554.11
  • Altın 7098.98
  • Dolar 48.1297
  • Euro 56.2026
  • Ankara 32 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Bursa 29 °C
  • Antalya 31 °C
  • İzmir 37 °C

Fransa’da Makarna Araştırması Alarm Verdi: 36 Ürünün 34'ünde Ağır Metal Kadmiyum Saptandı

Fransa’da Makarna Araştırması Alarm Verdi: 36 Ürünün 34'ünde Ağır Metal Kadmiyum Saptandı
Fransız tüketici dergisi "60 million de consommateurs" tarafından yapılan araştırmada, ülkedeki popüler markalara ait makarnaların büyük çoğunluğunda böbrek sağlığını tehdit eden kadmiyum ağır metali tespit edildi.

Fransa'da tüketici haklarını koruma dergisi "60 million de consommateurs", ülkenin en çok tercih edilen makarna markalarını kapsayan geniş çaplı bir inceleme gerçekleştirdi. Barilla, Lustucru ve Panzani gibi önde gelen markalara ait 36 farklı spagetti ve penne paketinin laboratuvar analizleri sonucunda, ürünlerin 34'ünde kanserojen ve toksik bir ağır metal olan kadmiyuma rastlandı.

Tam Buğday Ürünlerinde Kadmiyum Oranı Daha Yüksek

Araştırma sonuçlarına göre kadmiyum tespit edilmeyen tek ürünler iki glütensiz makarna çeşidi olurken, en yüksek kadmiyum oranları tam buğday ürünlerinde görüldü. Yapılan ölçümlerde Barilla markasının penne ürünlerinde kilogram başına 0,066 miligram, spagettilerinde ise 0,071 miligram kadmiyum tespit edildi. Ürünlerdeki seviyelerin Avrupa Birliği'nin kilogram başına 0,18 miligramlık yasal sınırının altında kaldığı, ancak kadmiyum açısından zengin topraklarda yetişen buğday kullanımı nedeniyle bu oranların yükseldiği vurgulandı.

Böbrekler İçin Uzun Vadeli Risk Oluşturuyor

Yıllık kişi başı makarna tüketiminin 9,3 kilogramı bulduğu Fransa'da uzmanlar, yasal sınırlar içinde kalınsa bile sık ve uzun süreli tüketimin özellikle böbrek sağlığı açısından tehlike oluşturabileceğini belirtti. Fransız Gıda, Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (ANSES) verileri de sigara kullanmayan nüfusun kadmiyuma maruz kalma riskinin %98 oranında gıdalardan kaynaklandığını doğruluyor. Makarna dışında patates, ekmek ve kahvaltılık gevreklerde de bulunabilen ağır metalin tarımsal kirlilikle toprağa ve dolayısıyla ürünlere karıştığı ifade edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 128 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim