• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

GATA'da yaprak dökümü

GATA'da yaprak dökümü
Gülhane Askeri Tıp Akademesi'nde (GATA) yaprak dökümü yaşanıyor. Askeri hekim olma hayaliyle GATA'ya kayıt yaptıran öğrenciler, mezun olan meslektaşlarının yaşadığı sorunları görünce okulu bitirmeden ayrılmaya başladı.

Gülhane Askeri Tıp Akademesi'nde (GATA) yaprak dökümü yaşanıyor. Askeri hekim olma hayaliyle GATA'ya kayıt yaptıran öğrenciler, mezun olan meslektaşlarının yaşadığı sorunları görünce okulu bitirmeden ayrılmaya başladı.

Son beş yıl içerisinde GATA"ya kayıt yaptıran öğrencilerin 115'inin ayrıldığı öğrenildi. Öğrenciyken evlenmenin yasak olduğu GATA"da, son üç yılda 23 öğrencinin okuldan ayrılma sebebi evlenmeleri.

Son beş yıl içerisinde 75 öğrenci, başarısız olduğu gerekçesiyle GATA'dan ayrılmak zorunda kalmış. Kendi isteğiyle ayrılanların sayısı ise 8. Disipline aykırı tavır ve davranışları nedeniyle ayrılan öğrenci sayısı 6 ve sağlık sorunları nedeniyle ayrıların sayısı 3 olarak tespit edilmiş.

"BAŞARISIZLIK" VE "EVLENME" AYRILMAYA GEREKÇE

GATA'ya yakın kaynaklar, öğrencilerin mezun olduktan sonra çekecekleri maddi ve manevi sıkıntılar nedeniyle okuldan ayrılma yoluna gittiğini ve çoğu öğrencinin zorunlu stajlarını yapmadığı için 'başarısız' kabul edilerek okul ile ilişiğinin kesildiğini iddia etti.

Yetkililer, öğrencilerin özellikle son üç yılda ayrıldığına dikkat çekerek, "Sivil doktorların üçte biri maaşa çalışıyoruz. Döner sermayeden para alamıyoruz. Nöbet karşılığı ayrı bir ücret ödemesi de yapılmıyor. En ücra yerlerde, zor koşullarda çalıştığımız halde sivil işçilerden daha düşük ücrete çalışıyoruz. Öğrenciler, mezun olduğu zaman bizim yaşadığımız maddi sıkıntıları yaşayacaklarını bildikleri için mezuniyeti beklemeden sivil okullarda derslerini tamamlayarak mezun olmayı tercih etmeye başladı" değerlendirmesini yaptı.

6 YILLIK BİNBAŞI HEKİM BİN 600 YTL MAAŞ ALIYOR

Yetkililer, altı yıllık uzman binbaşı hekimlerin dahi aylık ortalama bin 600 YTL maaş aldığını, bu ücretin dışında herhangi bir döner sermaye ve nöbet parası almadığına dikkat çekti. Yetkililer, "Ayda en az 4 nöbet tutulur. Nöbet sonrası istirahat de yok. Hemen her akşam hasta konsültasyonu için acile gidilir. Sivil uzman hekimler bin 600 YTL maaş ve ortalama 3 bin ile 6 bin YTL arasında değişen döner sermaye katkısı almaktadırlar" değerlendirmesini yaptı.

İŞTE, ASKERİ HEKİM ADAYLARINI ÜRKÜTEN TABLO


Yetkililer, askeri hekim adaylarının ayrılmalarının altında yatan gerçekleri de şöyle sıraladılar:

"1- Askeri doktorlar sivildeki doktorlara ve kendi rütbesindeki subaylara göre en düşük maaşı alırlar. Aldıkları maaş rütbelerine göredir. Herhangi bir ekstra tazminatları yoktur. Sivildeki doktorlar gibi döner sermaye nöbet parası gibi performansa dayalı ücret almazlar. Devlet hastanesindeki uzman bir hekim maaş ve döner sermaye ile 5 bin ile 8 bin YTL maaş alırken, aynı rütbedeki askeri pilot uçuş tazminatı ile 3000-4000 YTL, askeri hakim 4bin ile 6 bin YTL, arasında maaş alırken askeri doktorun maaşı bin 600 YTL. Sivil doktor ücreti ile askeri doktor ücreti arasında en az 3 misli fark var.

2- Zorunlu hizmet süresi subay ve astsubaylarda 15 yıldır. Askeri doktorların ihtisas eğitimi hizmetten sayılmadığı için zorunlu hizmet süresi 19-21 yıla çıkıyor.

3- Askeri hekimler 3-5 yılda bir tayin oluyor.

4- Devletin, 8 bin YTL maaş verdiği halde pek çok yere gitmeyen yüzlerce sivil doktorun yerine askeri hekimler çok düşük ücretle gitmek zorunda kalıyor.

5- Kısa süreli görevler nedeniyle muayenehane açamıyorlar. Ayrıca, güvenlik ve daha başka nedenlerle birçok yerde muayenehane açmalarına izin verilmiyor.

6- İstifa etme hakları yok. 21 yıllık mecburi hizmeti bitirmeyen askeri hekimler görevi bırakamıyor

7- Önceki yıllarda ÖSS sınavlarında en yüksek puanla tercih edilen GATA, son yıllarda en düşük puanlı tıp fakülteleri arasına girdi."

Bu haber toplam 2115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim