• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Gaün Hastanesi’nde Kanser Farkındalığı Etkinliği Düzenlendi

Gaün Hastanesi’nde Kanser Farkındalığı Etkinliği Düzenlendi
Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Hastanesi'nde "1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası" dolayısıyla GAÜN Tıbbı Onkoloji Anabilim Dalı ve Halk Sağlığı Anabilim...

Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Hastanesi'nde "1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası" dolayısıyla GAÜN Tıbbı Onkoloji Anabilim Dalı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nın işbirliğiyle etkinlik düzenlendi.

Hastane poliklinik girişinde düzenlenen etkinlikte stant açılarak standa başvuran vatandaşlara kanser ile ilgili önemli bilgiler aktarıldı.

GAÜN Tıbbı Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Havva Yeşil Çınkır ve GAÜN Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Okşan Çalıkoğlu'nun ortak yaptığı açıklamada, "Kanser, ülkemizde ve dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci en sık ölüm nedenidir. Kansere karşı farkındalık oluşturmak, kanser tarama programlarına katılımı teşvik etmek amacı ile her yıl 1-7 Nisan tarihleri "Ulusal Kanser Haftası" olarak belirlenmiştir. Bizde, Tıbbi Onkoloji ve Halk Sağlığı bölümleri olarak, halkımızda kansere karşı farkındalığı artırmak amacı ile bu etkinliği düzenledik" ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Havva Yeşil Çınkır ve Doç. Dr. Elif Okşan Çalıkoğlu sözlerine, "Ülkemizde, kadınlarda meme kanseri, tiroid kanseri, kolorektal kanser, akciğer kanseri ve endometrium kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseri, prostat kanseri, kolorektal kanser, mesane kanseri ve mide kanseri sık görülmektedir. Günümüzde kanserin yüzde 30-50'si önlenebilir. Kanserin oluşumunda yüzde 90-95 oranında çevresel faktörler ve yaşam şekli, yüzde 5-10 oranında genlerin etkisi mevcuttur. Sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, fazla kilolu olma, yetersiz fiziksel aktivite, hava kirliliği, çevresel faktörler, karsinojenik enfeksiyonlar, radyasyona maruz kalma, güneş ışığı bilinen risk faktörleridir. Kansere karşı mücadelede risk faktörlerini azaltma ve kanser taramaları önemlidir" şeklinde konuştu.

Kanser tarama programları ile sağlıklı bireylerde belirtiler görülmeden teşhis konulabildiğine dikkat çeken Yeşil Çınkır ve Çalıkoğlu sözlerine ek olarak, "Ülkemizde KETEM olarak bilinen Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde bu hizmetlere ulaşmak mümkündür. Meme kanseri taraması için 25 yaş ve sonrası her kadına ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması, 40-69 yaş arası 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir. Kolon kanseri için; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır. Serviks (Rahim ağzı) kanseri için; 30-65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi yapılmalıdır. Ek olarak prostat kanseri için 50 yaşından, ailesinde prostat kanseri öyküsü var ise 45 yaşından itibaren yılda bir kez prostat muayenesi ve serum PSA bakılmalıdır. Akciğer kanseri için sigara içme süresi 20 paket/yıl üzerinde ise yıllık düşük doz Toraks bilgisayarlı tomografi çekilmesi ve kulak-burun-boğaz bölümünce muayene yapılması önerilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 395 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim