• BIST 9439.86
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Gaziler artık ilaca para ödemeyecek

Gaziler artık ilaca para ödemeyecek
Güneydoğu'da PKK'yla Çatışan Gazilere Yıllardır Yapılan Ayıp Sona Erecek. Milletvekillerinin de Ödemediği Yüzde 10'luk İlaç Katılım Payını, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda Yapılan Değişiklikle Artık Güneydoğu'da PKK ile Çatışan Malu

Güneydoğu'da PKK'yla Çatışan Gazilere Yıllardır Yapılan Ayıp Sona Erecek. Milletvekillerinin de Ödemediği Yüzde 10'luk İlaç Katılım Payını, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda Yapılan Değişiklikle Artık Güneydoğu'da PKK ile Çatışan Malul Gaziler de Ödemeyecek.

Güneydoğu'da PKK’yla çatışan gazilere yıllardır yapılan ayıp sona erecek. Milletvekillerinin de ödemediği yüzde 10’luk ilaç katılım payını, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda yapılan değişiklikle artık Güneydoğu’da PKK ile çatışan malul gaziler de ödemeyecek.

Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehitler, Dul ve Yetimler Derneği Başkanı Taner Uran, bu ülkenin bölünmez bütünlüğü için verilen fedakarlığın bedeli olmadığını belirterek, devletin bu kişilere sahip çıkmasının moral verici olduğunu belirtti. 1 Ekim’de yürürlüğe girecek yasa kapsamında gaziler, fiyatı ne olursa olsun protez parası vermeyecek, aldıkları araçlar için ÖTV de ödemeyecekler. 5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun terörle mücadele eden malul gazilere getirdiği yeni haklar şöyle:

Özele fark ödenmeyecek

Malül astsubaylara bağlanan maluliyet maaşlar birinci dereceye iniyor

Malül yedek subaylara bağlanan malüliyet maaşlarının muvazzaf subaylığa geçmiş gibi emsal maaş almaları sağlanıyor

Malüliyet maaşlarında derece ve kademe ilerlemelerine göre gazilerin yeşil pasaport almaları sağlanıyor

Araçlar ÖTV’siz

Araç alırken değil 5 yıl sonrasında satarken ÖTV ödeyen malul gaziler artık ÖTV ödemeyecek

Terörle Mücadele Kanuna göre vazife malullüğü aylığı ödenmesi getiriliyor

Terörle Mücadele Kanuna göre vazife malüllüğü alanlar memur olarak çalışmaları durumunda da maluliyet maaşı alabilecek

Protezlerden pay yok

Terörle Mücadele Kanunu’na göre vazife malullüğü alanlar (er ve erbaşlar dahil) sağlık kurulu raporu ile ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protez (fiyatı ne olursa olsun) ve diğer iyileştirici araç gereçler için herhangi bir katılım payı veya fark ödenmeyecek,

Malül gazilerden alınan ilaç katkı payı kaldırılırken, kamuya ait sağlık kuruluşlarından sevk yapılması kaydı ile özel hastanelerden alınan fiyat farkı da alınmayacak."

Eczacılardan destek geldi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, "Sendika olarak, Güneydoğu’da çatışan gazilerin de Kore ve Kıbrıs gazileri gibi aldıkları ilaçların katılım paylarını ödememesi gerektiğini düşünüyor ve bunu deklare ediyorduk. Nihayet bu yanlış uygulamadan 1 Ekim itibariyle dönülecek olması geç ama yine de sevindirici bir gelişmedir" dedi.

Gazilerle irtibat halindeyiz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Veysel Uyar ise Anayasa’nın sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler başlığı altındaki 61. maddesinde, "Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar" hükmü bulunduğunu belirtti. Uyar, "Ama bu devletin ekonomik imkanlarıyla sınırlı. Ekonomik engeller ortadan kalktıkça bu insanlarımız için gerekenler yapılıyor. Bu arada maluller ve şehit aileleri ile onlar için neler yapılabileceği konusunda direkt irtibat halindeyiz" dedi.

Haberler.com

Bu haber toplam 2693 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim