• BIST 9184.82
  • Altın 2955.017
  • Dolar 34.3444
  • Euro 36.8261
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 9 °C

Gazilerin ortez ve protez ihtiyaçları nasıl karşılanacak?

Gazilerin ortez ve protez ihtiyaçları nasıl karşılanacak?
Gazilerin ortez ve protezlerinin, önemli ölçüde TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığı tarafından yapılmasından dolayı, uygulamadan kaynaklanan sorunların tespit edilerek giderilmeye çalışıldığı belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, gazilerin tedavi ve bakım hizmetlerinin büyük çoğunluğunun, TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığınca karşılandığı, ortez ve protezlerinin önemli ölçüde merkez tarafından yapıldığı anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gazilerimizin büyük çoğunluğunun, kuruluş amacına uygun olarak TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığından sağlık hizmeti almaları, ortez ve protezlerin önemli ölçüde Merkez tarafından yapılmasından dolayı gazilerimizin uygulamadan kaynaklanan sorunları tespit edilerek giderilmeye çalışılmaktadır.

Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik olarak, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına, Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) düzenlenmesine yönelik olarak TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığınca teknik destek sağlanmıştır."

-"Gazilerin ihtiyaç duyacağı tıbbi malzeme sayısının 75 kaleme çıkarıldı"

Bu gelişmeler kapsamda, gazilerin sağlık sorunlarına yönelik olarak SUT'ta bazı değişiklikler yapıldığına dikkati çekildi. Bu doğrultuda, tebliğin 01 Ekim 2014'ten önceki halinde gazilere yapılan fizik tedavi uygulamalarında bölge seans kısıtlaması varken (tek bölge için 30- farklı bölgeler için toplam 60 seans), 01 Ekim 2014'te yapılan düzenlemeyle gaziler için fizik tedavi uygulamalarında tanı grubuna bakılmaksızın bölge seans kısıtlamasının kaldırıldığı, ayrıca hekim tarafından verilen raporlara istinaden ihtiyaç olan her bölge için tedavi seanslarının uzatıldığı vurgulandı.

Tebliğ ile gazilerin ihtiyaç duyacağı tıbbi malzeme sayısının 75 kaleme çıkarıldığı belirtilerek, kişiye özel olarak üretilen silikon el, ayak, parmak protezleri, omurilik felçli hastaların yürümesinde yardımcı olacak farklı eklem özellikleri bulunan ve hafif materyalden yapılan uzun yürüme ortezleri, kalça sorunu olan hastalar için hidrolik kalça eklemli ve mikro işlemcili diz eklemi olan protezler, mikro işlemcili ayak bileği, hidrolik ayak bileği ve kişiye özel üretilen göz protezi gibi gazilerin ihtiyaç duyabileceği protezlerin de listeye eklendiği bildirildi.

Bunun yanı sıra SUT eki listelerde protezlerin sık kullanılan silikon liner, dizlik gibi çabuk aşınan parçalarının yenilenme sürelerinin kısaltıldığına (18 aydan 1 yıla indirilmiş) ve protez kullanan gazilerin bu konudaki mağduriyetlerinin giderildiğine işaret edilerek, SUT'daki yeni düzenlemelerle gazilere sağlanan imkanlar şöyle sıralandı:

"Tekerlekli Sandalye Temini: Omurilik felçlileri gibi hayatını tekerlekli sandalyede geçirecek gaziler için hafif alaşımlı materyalden yapılmış aktif tekerlekli sandalye, tekerlekli sandalye minderi (oturma sistemi), banyo tuvalet sandalyesi ve önceki SUT'da "Kişiye özel olarak üretilmiş komponentleri bulunan akülü tekerlekli sandalye" ibaresi yerine "Özellikli akülü tekerlekli sandalye" ibaresi eklenmiş ve bu sandalyenin özellikleri tanımlanmıştır. Aktif tekerlekli sandalye için 2.250 TL, tekerlekli sandalye minderi için 1.000 TL, özellikli akülü tekerlekli sandalye için 10.000 TL ödeme yapılacağı belirtilmiştir.

Yardımcı Üreme Yöntemi (Tüp Bebek) Uygulaması: Tüp bebek tedavisinde gaziler dahil tüm SGK'lılar için deneme sayısı 2'den 3'e çıkarılmıştır. Ayrıca, gaziler ve eşlerine yönelik olarak 'En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olması (900 gün prim gün sayısının olması) ve tüp bebek tedavisinde son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması' şartları kaldırılmıştır.

Diş İmplant Tedavilerinde Ücret Artması: Harp/vazife malulleri ile gazilerin diş implant tedavilerinde diğer sigortalılardan farklı olarak implant başına daha önce 90 TL olan ödeme miktarı 700 TL'ye çıkarılmıştır. Söz konusu değişiklik 25.07.2014 tarihinde yapılmıştır."

Açıklamada, SUT'ta yapılan değişikliklerle gazilerin tıbbi ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok olumlu iyileştirmeler sağlandığı, bu düzenlemelerin gazilere hizmet veren sağlık sistemindeki bütün personelce iyi anlaşılmasının ve uygulamada sorunlar yaşanmamasının beklendiği belirtildi.

Gazilere sağlık alanında en iyi hizmetin ve ihtiyaç duyabilecekleri teknolojik tıbbi cihazların sağlanmasında olduğu gibi gazilere ilişkin diğer konularda da ilgili kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliği ve çalışmaların devam edeceği kaydedildi.

Bu haber toplam 6301 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim