• BIST 9678.33
  • Altın 2504.672
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.8411
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Gece körlüğünün tedavisinde umut

Gece körlüğünün tedavisinde umut
Bilim adamları, yeni bir yöntemle gece körlüğüne yakalanan farelerin tekrar görebilmesini sağladı

Halk arasında tavuk karası ya da gece körlüğü olarak bilinen retinitis pigmentosa hastalığının tedavisine ışık tutacak önemli bir adım atıldı.

İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nden bilim adamları, gece körlüğüne yakalanan farelerin görme yetisini tekrar kazanmasını sağladı.

Bilim adamları, önce bu hastalığa yakalanan farelerin retina hücrelerini, ışığı elektrik sinyallerine dönüştürebilen fotoreseptör hücreler haline getirdi. Daha sonra bu hücrelere retina tabakasında doğal halde bulunan, memelilerde '"vücut saatinin" ayarlanmasında önemli rol oynayan ışığa duyarlı melanopsin proteini eklendi.

Bilim adamlarından Sonja Kleinlogela, bu protein sayesinde alıcı ve iletici kısma sahip iki kutuplu hücrelerin ölü hücrelerin yerini aldığını ve farelerin görme yetisini tekrar kazandığını vurguladı.

Söz konusu proteinin gözde doğal halde bulunduğuna dikkati çeken Kleinlogela, bu sayede vücudun proteini reddetmediğini belirtti. Başka görme bozukluklarının tedavisinde de bu yöntemin kullanılabileceğini açıklayan Kleinlogela, klinik deneylere başlamanın en az 2-3 yıl alacağını söyledi.

Sonuçları "Plos Biology" dergisinde yayımlanan araştırma, insanlarda da gece körlüğünün tedavisine ışık tutuyor.

Tavuk karası ya da gece körlüğü, retinada karanlıkta görmeyi sağlayan hücrelerin bozulmasıyla ortaya çıkan kalıtımsal bir hastalık. Hastalık, önce aydınlıktan karanlığa geçişte rahatsızlık duyulmasına, daha sonra karanlıkta cisimlerin görülememesine neden oluyor, son aşamada ise körlüğe yol açıyor.

Henüz tedavisi bulunmayan hastalığa akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye'de sık rastlanıyor. Hastalığın seyri vitamin takviyesiyle yavaşlatılabiliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4376 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim