• BIST 9452.22
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

"Gemiadamları" için sağlık hizmeti yaygınlaştırılıyor

"Gemiadamları" için sağlık hizmeti yaygınlaştırılıyor
Sağlık Bakanlığı, kaptandan tayfaya kadar Türk ve yabancı gemi çalışanlarının (gemiadamları) sağlık muayenelerinin yapıldığı Gemiadamları Sağlık Merkezi sayısını 16'dan 25'e çıkardı

Sağlık Bakanlığı, gemilerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapıldığı "Gemiadamları Sağlık Merkezi" sayısını 16'dan 25'e yükseltti.

Konuyla ilgili, AA muhabirine açıklama yapan, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, dünya ticaretinin yüzde 80'i, Türkiye'nin dış ticaretinin ise yüzde 85'inin deniz yolu ile yapıldığını söyledi.

Deniz yolu taşımacılığındaki maliyetin demir, kara ve hava yoluna göre çok daha ekonomik olduğunu belirten Hatipoğlu, Türkiye ve dünyada ana ihtiyaçların, kıtalararası konumları itibarıyla birbirlerinden çok uzak noktalarda olan ülkeler arasında deniz yolu ile taşındığını ifade etti.

Gemilerde profesyonel olarak görev yapan gemiadamlarının bu ticarette büyük rol oynadığını aktaran Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, dünyanın en çok denizci yetiştiren ve en çok kayıtlı gemi adamına sahip ülkeleri arasındadır. Görevlerimizden biri de sağlık alanında denizcilik camiasına hizmet vermektir. Genel Müdürlüğümüzün yetkili birimlerinde yılda yaklaşık 40 bin Türk veya yabancı gemiadamının sağlık muayeneleri, uluslararası mevzuata uygun şekilde uzman hekimlerimiz tarafından yürütülmektedir. Bu hizmetin yaygınlığını artırmak ve ulaşılabilirliğini kolaylaştırmak için ülke çapında yetkili merkez sayımız Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu'nun planlamasıyla 16'dan 25'e çıkarılmıştır."

Hatipoğlu, İstanbul'da Sultanahmet ve Kartal, İzmir, Mersin, Samsun, İzmit, Rize, Trabzon, Antalya, Çanakkale, Balıkesir'de Bandırma, Zonguldak'ta Ereğli, Hatay'da İskenderun, Muğla'da Marmaris, Bodrum ve Fethiye Gemiadamları Sağlık Merkezlerine ilave olarak bu yıl İstanbul Ambarlı, Gemlik, Tekirdağ, Ordu, Çeşme, Kuşadası, İzmir Aliağa, Adana Botaş ve Kaş Gemiadamları Sağlık Merkezlerinin hizmet vermeye başladığını duyurdu.

- Gemiadamları belirli periyotlarla kontrol ediliyor

Hayatlarının büyük kısmını denizde geçiren gemiadamlarının, sağlıklı bireyler olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, muayeneler sonucu, gemilerde çalışmaları için gerekli ve uluslararası geçerliliği olan "Gemiadamı Sağlık Sertifikası", ilk yardım eğitimi veren hekimlere de eğitim sonunda "Gemiadamları Sağlık Eğiticisi Sertifikası" verildiğini dile getirdi.

En fazla iki yıl içerisinde olmak üzere gemiadamlarının belirli periyotlarla kontrol edildiğine dikkati çeken Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Ayrıca, ulusal ve uluslararası denizlerde seyahat eden Türk ve yabancı bayraklı gemilerden iletişim araçları ile gelen acil sağlık yardımı taleplerine, Genel Müdürlüğümüz Tele Sağlık Merkezindeki kalifiye hekim ve sağlık personeli tarafından 7 gün 24 saat cevap verilmekte, bu merkezimizce ulusal ve uluslararası sularda hasta tahliye işlemleri organize edilmektedir. Seyir halindeki gemilere uzaktan sağlık destek hizmeti ücretsiz şekilde sunularak, bölgede örnek ülke hizmeti yürütülmektedir. Öte yandan gemiadamlarının gemilerdeki yaşam ve çalışma alanları uzman sağlık personelimiz tarafından denetimler yapılarak sertifikalandırılmaktadır. Böylece gemiadamlarının iş sağlığı ve güvenliğine katkı sağlanmaktadır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4745 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim