• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Genel Sağlık Sigortası ile özel sağlık sigortasını bir arada yürütelim

Genel Sağlık Sigortası ile özel sağlık sigortasını bir arada yürütelim
Noyan Doğan | Yorum Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, sosyal güvenlik reformunda özel sigortaya yer verilmediğinden yakınarak 'Aylardır bakanlarla görüşüyoruz, Genel Sağlık Sigortası'nın içine özel sağlık sigortasını sokmak için. Bu

Noyan Doğan | Yorum Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, sosyal güvenlik reformunda özel sigortaya yer verilmediğinden yakınarak 'Aylardır bakanlarla görüşüyoruz, Genel Sağlık Sigortası'nın içine özel sağlık sigortasını sokmak için. Bu olmadan, reformdan söz edilemez' diyor.

Uzun bir süredir sosyal güvenlik reformu ile yatıp, sosyal güvenlik reformu ile kalkıyoruz. Toplumun her kesimi reformu tartışıp, konuşuyor. Neden? Çünkü, reform çerçevesinde uygulanacak olan sistem, toplumun her kesimini ilgilendiriyor da ondan.
Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama bir kesim var ki, kamuoyu önünde sesi hiç duyulmuyor. Sesi çıkmıyor demiyorum, duyulmuyor. Sigortacılardan bahsediyorum.
Daha doğrusu konuya şöyle yaklaşalım: Sosyal güvenlikte, yani sigortanın sosyal tarafından, köklü bir reform yapılıyor ama özel sigorta hiç telaffuz edilmiyor. Sizce bu işte bir gariplik yok mu? Oysa, bu ülkede yıllardır özel sağlık sigortacılığı yapılıyor. Ve ne ilginçtir ki, özel sağlık sigortasına sahip insanlar aynı zamanda da bir sosyal güvenlik kurumunun üyesi. Yani, hem sosyal güvenlik kurumuna prim ödüyor hem de özel sağlık sigortasına. İlginç olan bir şey daha var; o da her iki tarafa prim ödeyen bu kişilerin, tüm sağlık hizmetini sadece özel sağlık sigortasından alıyor olması. Bu kişilerin sayısını mı merak ediyorsunuz: 1.5 milyon. Bu da şu anlama geliyor ki, ülkede aktif sigortalı sayısının neredeyse yüzde 10'u, aynı zamanda da özel sağlık sigortalısı.
Peki, reform paketi içinde bu kesimi, yani özel sağlık sigortası sahiplerini, ilgilendiren bir çalışma var mı? Maalesef yok. İşte sigortacılar, sosyal güvenlik reformu gündeme geldiğinden beri özel sigortayı paketin içine sokabilmek için tabiri caizse çırpınıyorlar. Her kapıyı çalıyorlar, dertlerini ilgili makamlara anlatmaya çalışıyorlar. Daha doğrusu kendi dertlerini değil, bugün 1.5 milyon, birkaç sene sonra 2, belki de 2.5 milyon sigortalı için. Seslerini de bir türlü duyuramıyorlar.
 
Faruk Çelik'ten randevu alamadık

Geçenlerde Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay ile sohbet ediyoruz... Bir süredir birliğin, Genel Sağlık Sigortası içine özel sağlık sigortasını sokmak için çabaladığını biliyorum. Erhan Tunçay'a, konu hakkında son gelişmeleri sorduğumda; Nazım Ekren'den tutun da ilgili tüm bakanları ziyaret edip, bilgilendirdiklerini ve sorunu anlattıklarını ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir türlü randevu alamadıklarını öğreniyorum. Tunçay, "Yaklaşık üç aydır Faruk Çelik'ten randevu bekliyoruz ama halen bize cevap vermedi" diyor.
Erhan Tunçay, sosyal güvenlikte reformun ancak Genel Sağlık Sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortasının bir arada yapılmasıyla gerçekleşebileceğinin altını çiziyor ve şunları söylüyor:
"Genel Sağlık Sigortası'nda bugüne kadar birçok değişiklik yapıldı. Son gelinen noktada ise Sosyal Güvenlik Kurumu fiyatlarıyla hizmet veren sağlık kuruluşlarına ödeme yapılacağı, bunun dışında hiçbir sağlık kuruluşuna ödeme yapılmayacağı kararına varıldı. Bu da şu anlama geliyor: Vatandaş Genel Sağlık Sigortası için prim ödeyecek ama hizmet almaya geldiğinde kendi istediği hekim veya sağlık kuruluşu yerine Sosyal Güvenlik Kurumu'nun seçtiği yerlerden hizmet alabilecek. Bu, ciddi bir sorun. Bunun tek bir çözümü var; o da tamamlayıcı sağlık sigortası. Yani, özel sağlık sigortası."
 
Kamu, hizmetin tamamını veremez

Son olarak Erhan Tunçay, önemli bir noktaya daha değiniyor. O da Genel Sağlık Sigortası ile devletin, sağlık hizmetinin tümünü vermeye çalışmak gibi bir yanlışın içine düşülmesi. Tunçay, hür türlü hizmetin kamu sosyal sağlık sigortacılığı kapsamında verilmeyeceğine dikkat çekiyor ve "Mesela içinde tüp bebeğin de olduğu bir tedavi yöntemi, sosyal sağlık sigortacılığında tamamen verilemez. Bunun yolu, özel sağlık sigortacılığıyla bu riski paylaşmaktır. Ama sadece parayı değil hizmeti de paylaşmaktır. O yüzden de biz diyoruz ki, gelin Genel Sağlık Sigortası'yla tamamlayıcı sağlık sigortasını bir arada yürütelim. Ancak bu şekilde sistem sürdürülebilir olabilir" diyor.

Bu haber toplam 1638 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim