• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Gereksiz röntgenin faturası vatandaşa!

Gereksiz röntgenin faturası vatandaşa!
Gereksiz röntgen, MR, tomografi ve ultrason çekiminin önüne geçmek için alınan tedbirin faturası vatandaşa çıktı. Vatandaşlar bir aydır hastalıklı bölgeyi teşhis etmek için kullanılan ilaçlara para ödüyor. Bu zamana kadar sıfır katılım payıyla alınan ilaç

Gereksiz röntgen, MR, tomografi ve ultrason çekiminin önüne geçmek için alınan tedbirin faturası vatandaşa çıktı. Vatandaşlar bir aydır hastalıklı bölgeyi teşhis etmek için kullanılan ilaçlara para ödüyor. Bu zamana kadar sıfır katılım payıyla alınan ilaçlar için çalışanlardan yüzde 20, emeklilerden yüzde 10 kesiliyor. 50 ile 250 YTL arasında değişen bu ilaçlar eczaneye ödenen ücreti iki katına çıkarıyor.

Doktorların ayda bir MR, bilgisayarlı tomografi ve röntgen istemesinin önüne geçmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'nca getirilen katılım payı uygulamasından vatandaşın haberi yok. Özellikle kanserli dokuyu tespit etmek için röntgen, bilgisayarlı tomografi, MR çekimlerinden önce verilen bu ilaçlara 5 ile 50 YTL arasında katılım payı ödeniyor. Vatandaşlar, damardan verilen ve hastalıklı organı farklı renge boyayan 100'e yakın ilaçlardan para alındığını eczanede öğreniyor. Emekliler ise maaşlarından kesildiği için emekli aylıklarını aldıklarında farkına varıyor.

Vatandaştan alınan ilaç katılım payına tepki gösteren Türk Sağlık Sen Başkanı Önder Kahveci, "Prim alınıyorsa katkı payına ne ihtiyaç var." dedi. Sağlık harcamalarındaki artışın katkı paylarıyla azaltılmak istendiğini savunan Kahveci, "Kötü kullanımı boştan yere tomografi çekiminin engellenmesi amaçlanıyor. Ancak gerçekten ihtiyaç sahibi hasta ne olacak. Böyle caydırıcılık olmaz. Sistemin bütün sıkıntılarını vatandaşa yüklemek yanlış." ifadelerini kullandı.

1 Ekim'den önce röntgen, MR, ultrason ilaçlarından hiç katılım payı alınmadığını vurgulayan Yeni Filiz Eczanesi sahibi Ömer Çetinkaya, söz konusu ilaçlardan bu tarih itibarıyla emekliden yüzde 10 çalışanlardan yüzde 20 kesinti yapıldığını söyledi. Opak madde olarak adlandırılan bu ilaçlarının 50 ile 100 kalem arasında değiştiğini aktaran Çetinkaya, "26 yıldır eczacıyım bu tür ilaçların hiçbiri için vatandaştan katılım payı kesilmezdi. Şimdi ilacın fiyatının yüzde 10 ve yüzde 20'sini hasta ödüyor. Ancak, hastaların yüzde 99'unun bilgisi yok. Aldığı zaman tepki gösteriyor." diye konuştu.

Bu haber toplam 1882 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim