• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Giyecek Yardımına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanması – Genelge

Giyecek Yardımına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanması – Genelge
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından "Giyecek Yardımına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına İlişkin Genelge" yayınlandı.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü
 
Sayı : B.07.0.BMK.0.15.115457-3
Konu: Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin                                            30.6.2010* 9751
Uygulanması
 
 
                                                    BAKANLIĞINA
                                                    MÜSTEŞARLIĞINA
                                                    REKTÖRLÜĞÜNE
                                                    GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
                                                    VALİLİĞİNE
 
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 211 inci maddesi uyarınca 14/9/1991 tarihli ve 91/2268 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde, kurum ve kuruluşların verecekleri giyim eşyalarını Maliye Bakanlığınca belirlenecek standart fiyatları gözönünde bulundurmak suretiyle ihale mevzuatına göre karşılayacakları belirtilmiştir.
 
Diğer taraftan, Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde 7/5/2010 tarihli ve 2010/508 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılan değişiklikle bazı personele yapılacak giyecek yardımının nakdi olarak ödenmesi öngörülmüş ve bu değişiklik 1/1/2010 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
 
Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde yer alan düzenlemelere ilişkin olarak farklı uygulamaların önlenmesi, uygulama birliğinin sağlanması ve oluşabilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.
1)    Yönetmeliğe ekli I ve II sayılı cetvellerdeki giyim eşyaları esas alınarak hazırlanan "Memurlara Verilecek Giyecek Eşyalarının Azami Birim Fiyat Listesi" Ek:1 de yer almaktadır. Kurum ve kuruluşlar, ayni olarak verecekleri giyim eşyalarında belirlenmiş olan bu fiyatları aşmayacak şekilde ihale mevzuatına göre işlem yapacaklardır.
2)    Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde 7/5/2010 tarihli ve 2010/508 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılan değişiklik uyarınca, Yönetmeliğe ekli I sayılı cetvelin 16, 17, 18, 19 ve 20 nci sıraları ile II sayılı cetvelin Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait bölümünün 3 üncü sırasında sayılan personele yapılacak giyecek yardımları ayni olarak yapılmaya devam edilecek, diğer personele verilmesi öngörülen giyecek yardımlarının bedeli ise nakden ödenecektir.
3)    Yönetmeliğe ekli I ve II sayılı cetvellerdeki giyim eşyaları esas alınarak hazırlanan "Nakden Yapılacak Giyim Yardımına İlişkin Fiyat Listesi " Ek:2 de yer almaktadır. Nakdi olarak yapılacak giyim yardımının ödenmesinde bu fiyatlar esas alınacaktır.
 
 
ÖRNEK 1- Yönetmeliğe ekli I sayılı cetvelde, kadro unvanı şoför olan personele verilecek giyim eşyası; takım elbise, tulum, ayakkabı, yağmurluk, atkı ve eldiven olarak belirlenmiştir. Kullanma süreleri ise yağmurluk için iki, atkı için üç ve diğer giyim eşyaları için bir yıldır. Buna göre ilgili personele Ek:2 de belirlenmiş olan;
 

 

Takım elbise
106,92 TL
Tulum
20,52 TL
Ayakkabı
30,24 TL
Yağmurluk
23,22 TL
Atkı
4,10 TL
Eldiven
2,59 TL
Toplam
187,59 TL
 
tutarında ödeme yapılacaktır. İlgili personele daha önceki yıllarda verilmiş olan ve henüz kullanma süresi dolmamış giyim eşyalarının bedeli, kullanma süreleri dolduktan sonra ödenecektir.
 
ÖRNEK 2- Yönetmeliğe ekli II sayılı cetvelde, Yardımcı Hizmetler Sınıfında bulunan personele verilecek giyim eşyası takım elbise ve ayakkabı olarak belirlenmiştir. Buna göre ilgili personele Ek:2 de belirlenmiş olan;
 

 

Takım elbise
106,92 TL
Ayakkabı
30,24 TL
Toplam
137,16 TL
tutarında ödeme yapılacaktır.
 
4)     Ayni olarak yapılacak giyecek yardımına ilişkin giderler, mevcut uygulamada olduğu gibi idare bütçelerinin ilgisine göre "03.2.5.01- Giyecek Alımları" ya da "03.2.5.90-Diğer Giyim ve Kuşam Alımları" ekonomik kodlarından gerçekleştirilmeye devam edilecektir.
 
Nakdi olarak yapılacak giyecek yardımları ise "01.1.4.01- Sosyal Haklar" ekonomik koduna gider kaydedilmek suretiyle ödenecektir. Ancak, giyecek yardımına ilişkin ödeneklerin, idarelerin 2010 yılı bütçelerinin "03.2.5- Giyim ve Kuşam Alımları" ekonomik kodunda yer aldığı dikkate alındığında, idarelerce hesaplanacak nakdi olarak ödenmesi gereken giyecek yardımı tutarının, giyecek yardımı ödeneğinin yer aldığı "03.2- Tüketime Yönelik Mal ve Malzeme Alımları" ekonomik kodlarını içeren tertiplerden ödemenin yapılacağı "01.1- Memurlar" ekonomik kodlarını içeren tertiplere aktarılması gerekmektedir. Bu bağlamda, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, söz konusu ödenek aktarma işlemlerini 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen yüzde 20'lik yetki çerçevesinde ivedilikle gerçekleştirecekler, aktarma işlem yetkilerini aşan kısma ilişkin ödenek aktarma taleplerini ise Bakanlığımıza ileteceklerdir.
5)     Nakdi olarak yapılacak ödemelerden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapıldıktan sonra geri kalan tutar ilgili personele ödenecektir.
 
 
6)    Yönetmeliğin 9 uncu maddesi uyarınca kurumlar tarafından, giyim eşyalarının verilmesinde Yönetmeliğe ekli cetveller esas alınarak personelin kadro unvanı, sınıfı, sayısı ve hizmet yerlerine göre bir örneği Ek:3 de yer alan dağıtım listesi düzenlenecektir. Bu listeler ayni ve nakdi olarak yapılan giyecek yardımları için ayrı ayrı düzenlenecektir. Listeler ilgili kurumlar tarafından muhafaza edilecek ve yetkililerin talebi üzerine bunlara ibraz edilecektir.
7)    Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde 7/5/2010 tarihli ve 2010/508 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılan değişiklik, Emniyet Hizmetleri Sınıfında bulunan personel ile Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığında görev yapan personeli kapsamadığından, söz konusu personel hakkında mevcut uygulamaya devam edilecektir.
 
Bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.
 
                                                                                                          Mehmet Şimşek
                                                                                                          Maliye Bakanı
 
 
EKLER :
Bu haber toplam 14032 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim