• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Giyilebilir sağlık çipleri ile hastalara anında müdahale

Giyilebilir sağlık çipleri ile hastalara anında müdahale
Xerox PARC bilim insanlarının konsept projelerine göre, basılı elektronik devreler içeren giyilebilir sağlık çipleri insan vücuduna bir yara bandı gibi yapıştırılarak kullanılacak.

Akıllı gözlük ve saat gibi cihazlarla hayatımıza giren giyilebilir teknolojiler, sağlık ve tıp alanında da karşımıza çıkmak üzere. Giyilebilir teknolojilerin sağlık alanındaki ilk uygulamalarından biri de, Xerox PARC ile Smart Design adlı şirketin birlikte yürüttüğü bir çalışma. Xerox PARC’ın kamuoyu ile paylaştığı sağlık alanındaki konsept projeleri, öngördükleri gelecek vizyonları daha sağlıklı ve kontrollü yaşanacak bir hayatın bizleri beklediğini gösteriyor. Xerox PARC bilim insanlarının uluslararası bir kongrede açıkladıkları konsept projelerine göre, basılı elektronik (printed electronics) devreler içeren giyilebilir sağlık çipleri insan vücuduna bir yara bandı gibi yapıştırılarak kullanılacak. Giyilebilir sağlık çipleri tedavi sürecinde kişinin yaşamsal verilerini mekandan bağımsız her ortamda kontrol edecek. Çipler, hasta kişilerin sağlık verilerini anlık olarak doktoruna iletecek, acil durumları önceden sezerek kişiyi uyaracak, istenirse düzenli kullandığı ilaçları vücuduna enjekte edecek.

Eczanelere yeni bir işlev

Geliştirilen bu teknolojinin yakın gelecekte nasıl hayata geçirileceğini örneklerle anlatan Xerox PARC bilim insanları, doktorların içeriğini belirlediği ve programladığı basılı elektronik devre reçetelerini, eczanelerin 3D yazıcılarıyla basarak hastanın vücutlarına yerleştireceğini söylüyor. Eczanelere de yeni bir işlev kazandıracak olan bu teknoloji, ilaç kullanımlarındaki insan hatasını da minimuma indirecek. Özellikle antibiyotikler gibi doğru zamanlama ile alınması gereken ilaçların kullanımında ortaya çıkan sorunlar da çözülecek. Xerox PARC bilim insanlarının üzerinde çalıştığı giyilebilir sağlık çiplerini hastaların kendisi bile vücutlarına yerleştirebilecek. Akıllı sağlık çipleri, örneğin kalp ritim bozukluğu (Aritmi) olan bir hastanın kalp atış hızını ve EKG’sini (Elektrokardiyografi) doktorların anlık olarak uzaktan takip etmesini sağlayacak. Kişi hastaneye yatmadan evinden takip edilirken, anlık meydana gelen bir sağlık bozukluğunun ilk belirtileri de basılı elektronik çip tarafından anında hastanın doktoruna uyarı olarak gönderilecek.

HAYAT KALİTESİ ARTACAK

Günümüzde, şeker hastaları insulin değerlerini belli bir seviyede tutabilmek için sıkıntılı bir uğraş veriyor. Hastalar günün belirli saatlerinde parmaktan alınan kanın şeker seviyesini dijital bir ölçüm cihazı ile kontrol ediyor ve çıkan değerlere göre vücuduna insulin iğnesi vuruyor. Xerox PARC ve Smart Design’ın üzerinde çalıştığı basılı çiplerle, farklı işlemler yapmadan vücudun o anki şeker seviyesi tespit edilerek insüline ihtiyaç duyuluyorsa insulin otomatik olarak hastanının vücuduna zerk ediliyor olacak. Hasta şekerini düzenli takip etmeyecek ve şeker yükselme ve alçalma hareketlerinden belki haberi bile olmayacak. Basılı teknolojiler pazarı günümüzde yaklaşık 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip ve Xerox PARC ile Smart Design’ın öngörülerine göre 2016’ya kadar 45 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4671 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim