Hemoroid nedir?
Hemoroid, rektum adı verilen son barsaktaki toplar damarların anal kanaldaki “varisi” olarak tanımlanıyor. Damarlardaki genişlemeler sonucu oluşan ödem ve şişmelere bağlı olarak ortaya çıkıyor ve bu şişlerin yerine göre iç ya da dış hemoroid adını alıyor.
Görülme sıklığı nedir?
İnsanlarda, hayvanların tersine, venöz dolaşımın yerçekiminin etkisiyle daima aşağı doğru çekim altında olması nedeniyle hemen herkeste, birinci dereceden dördüncüye kadar farklı derecelerde hemoroid gözleniyor. Hiçbir şikayeti olmayan herhangi bir kişi bile muayene edildiğinde en azından birinci dereceden hemoroid tespit edilebiliyor. Ancak bunlar genellikle asemptomatik, tedavi gerektirmeyen yani şikayet oluşturmayan, daha çok mesleki sebeplerden dolayı uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Ama en önemli sebep ise genetik oluyor. Ailede böyle bir bozukluk varsa, herhangi bir yaşta mutlaka ortaya çıkıyor. Yaş ilerledikçe hemoroid görülme riski de artıyor. Bebeklerde ve çocuklarda hemoroid görülmezken, 20 yaşından sonra, genetik, mesleki sebepler varsa ve beslenme bozuklukları da söz konusuysa sorun yavaş yavaş ortaya çıkabiliyor. Yaşla birlikte paralellik gösteren hemoroid buna bağlı olarak ileri yaşlarda artıyor.
Neden oluşur?
Hemoroid oluşumunda genetik önemli bir faktörü oluşturuyor. Genetik risk yüzde 20’lere kadar çıkıyor. Hamilelik ise kadınlarda hemoroid açısından tetikleyici bir unsur oluşturuyor. Bu nedenle her hamile kadında fizyolojik olarak basınçtan dolayı hemoroid görülüyor. Ama hamileliğin bitiminden sonra gerileme olabiliyor.
Hemoroid oluşumunda beslenmenin etkisi nedir?
Hemoroidin patolojik düzeylere çıkabilmesinde kabızlık, diyet, kötü beslenme yani posadan fakir beslenme ön planda geliyor. Özellikle gelişmiş toplumlarda beslenme şekillerinin posadan fakir, hazır yiyeceklere doğru kaymasından dolayı hemoroid görülme oranı da artıyor. Çünkü bu besinler emilimi yüksek ve posa bırakmayan gıdalar. Özellikle çalışan insanlar tuvalet ihtiyaçlarını belirli zamanlara yayamamalarına bağlı olarak ortaya çıkan kabızlığın arkasından hemoroidin gelmesi kaçınılmaz oluyor. Yani normalde var olan bir durum patolojik hale geliyor.
Hemoroidin belirtileri nelerdir?
Sadece damarın varis şeklinde genişlemesine, yani hemoroidin belirli bir boyutun üzerine çıkmayan 0.5-1 cm arasında içinde pıhtı bulunmayan kesimine birinci derece hemoroid deniyor. Bunlar ağrı, kanama, kaşıntı gibi şikayetlere neden olmuyor ama elle muayene sonucunda fark ediliyor. Hemoroidin belirli bir boyutun üzerine çıkması, 1.5 cm’den daha büyük olması ve içinde pıhtı bulunması hali, 2. ve 3. derece hemoroid adını alıyor. Bunlar da kişiye göre değişebiliyor. Ve genetik risklerle birlikte seyrettiğinde pıhtıyla birlikte uzun süre anal kanal içine girmeyen hemoroidler pıhtılaşmaya başlıyor ve sert, katı, ele gelen memeler şekline geliyor. 4. derecede hemoroidde, iç hemoroidle dış hemoroit birleşip dışarıya doğru sarkmış bir şekilde görülüyor. Bunlarda genellikle ülserasyon, yer yer kanamalar ve doku kayıpları meydana geliyor.
Ağrı en çok hangi türde görülür?
Ağrı genellikle dış hemoroidlerde görülür. Çünkü mukoza ile cilt arasına yerleştiği için oturma, kalkma veya tuvalete çıktıktan sonra geriye reddedememe nedeniyle bunlarda ağrılar çok görülüyor. Hastada kaşıntılar, ülserasyonlar ve kanamalar oluyor.
30 yaşın üzerinde kadın ya da erkekte herhangi bir rektal kanama olduğu zaman hemoroid ya da farklı bir anal patoloji de görülse, mutlaka barsak içerisindeki herhangi bir kanserden kaynaklanmadığını kanıtlamak gerekir. Çünkü bu tip kanamalarda genellikle hemoroid olduğu düşüncesiyle hekime gidilmiyor ve geçici çözümler üretilmeye çalışılıyor, oysa hemoroidle birlikte altta yatan rektal bir kanser de olabilir.
Hastalığın tanısı hangi yöntemle gerçekleştiriliyor?
Hemoriodin tedavi edilmesini öncelikle yaşam kalitesinde yarattığı düşme nedeniyle hasta talep ediyor. Ancak kanama oluncaya kadar hastalar hekime pek müracaat etmiyor. Kanamayı gördükten sonra bir süre bekliyor ve devam ettiği taktirde hekime gitme zorunluluğu hissediyor. Hekime gitmeyi engelleyen noktalardan biri, muayenenin rektal yoldan yapılması. Ancak “rektal tuşe” olarak adlandırılan parmakla muayene hayat kurtarıcı ve çok önemli bir muayene şekli. Rektal tuşede 12 cm’e yakın mesafe kadar olan patolojilerin kanser olup olmadığı tespit edilebiliyor. Ancak burada kanser olmadığı tespit edildikten sonra, kanama yok diye hastanın bırakılmaması gerekiyor. Kanamalar bazen son barsağın yakınlarındaki polipoid çıkıntılarda- ki bunlar daha sonra kansere dönüşebilecek lezyonlardır- veya barsağın oluşturduğu dışarıya doğru olan çıkıntılardan oluşabiliyor. Hemoroid olan hastalarda bunların mutlaka takip edilmesi gerekir. Bu nedenle rektal tuşe çok önemli. Eğer kanamanın sebebi bulunduysa nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Rektoskopi, sigmoidoskopi ve mutlaka kolonoskopi yaparak farklı bir sorunun varlığı olmadığı kanıtlandıktan sonra hemoroid operasyonlarına gidilebiliyor.
Hemoroid nasıl tedavi ediliyor?
Hemoroid mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Birinci ve ikinci derecedeki hemoroidlerde medikal tedavi uygulanabilir. Ama üçüncü ve dördüncü derecede mutlaka cerrahi tedavi yapılmalı. Cerrahi tedavi kararı alınsa dahi medikal tedavi mutlaka uygulanmalı. Çünkü o bölgede, bakteriyel, virütik enfeksiyonlar oluşabiliyor ve bunların temizlenmesi gerekiyor. Yani buradaki sac ayağının birincisi temizlik, ikincisi ise diyet oluyor. Posadan zengin besinler alınmalı ve dolayısıyla her zaman tuvalete rahat çıkabilecek kolaylıkta ve sıklıkta tuvalet alışkanlığı edinilmelidir. Üçüncü koşul da istirahat. Yani gündelik yaşamdaki aşırı yorgunluktan kaçınmak. Stres, üzüntü, sıkıntı gibi vücut direncini kıran etkenler bu sorunu tetiklendiği için mümkün olduğu kadar bu durumlardan olabildiğince kaçınmak gerekmektedir.
Cerrahi tedaviye ne zaman başvuruluyor?
Sac ayağının birincisini oluşturan temizlik için, hekim tarafından verilen antiseptik oturma banyoları kullanılıyor. Hastaya kortizon içerikli bazı kremlerin yanı sıra, kasları rahatlatıcı bazı spazm çözücüler de hekim tarafından veriliyor. Kanama ve diğer komplikasyonların varlığında ise cerrahi tedavi devreye giriyor.
Hastanın üçüncü veya dördüncü dereceden hemoroidi varsa; yani kanama, ülserasyon, sarkma, enfeksiyon söz konusuysa medikal tedavinin hemen ardından cerrahi tedavi uygulanıyor.
Gizli saklı yaşanan bir hastalık: Hemoroid

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Bilsay Akalın, toplumun çoğunluğunda bulunan ancak çoğu kez gizlenen hemoroid ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Bu haber toplam 3338 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler



- 12:43 - Babasını kaybettiği trafik kazasına giderken kaza yaptı
- 12:38 - Cemal Safi cuma günü son yolculuğuna uğurlanacak
- 12:22 - Hayat kurtaran motorize doktorlar, görev başında
- 12:02 - Tıp literatürüne geçen ameliyat
- 11:44 - Gaziantep Otogarında zabıtalara saldırı, 1'i ağır 2 görevli yaralı
- 11:31 - Asansör kapısına eli sıkışan çocuğun iki parmağı koptu
- 11:21 - Mersin Üniversitesi 195 sözleşmeli sağlık personeli alımı yapacak (DPB)
- 11:21 - İş göremez raporu verilen sağlık memuru intihar etti
- 11:01 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2018/16
- 17:57 - Son dakika: OHAL 7. kez uzatıldı
- 16:38 - Erken seçimle çakışan YKS Sınavının tarihi değişti
- 16:03 - Erdoğan açıkladı... Erken seçim tarihi belli oldu
- 15:45 - Erdoğan açıklama yapıyor (Beştepe'de erken seçim zirvesi)
- 14:38 - İnönü Üniversitesi 154 sözleşmeli sağlık personeli alımı yapacak (DPB)
- 14:11 - Diş dolgusu tarihe karışacak
- 14:07 - Eksik gün belgelerinin verilmesine ilişkin duyuru
- 13:56 - Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya geçirilen sigortalılara ödenecek toplu iş sözleşmesi farkları hakkında duyuru
- 13:29 - İkinci yüzünü çıkarıp üçüncü yüzü taktılar
- 13:19 - Evde bakım parası ve engelli aylığını kimler alır?
- 13:16 - Metrobüsteki şırıngalı hemşirenin cezası belli oldu
- 13:04 - Kılıçdaroğlu'nun iddiasına Sağlık Bakanlığı'ndan cevap geldi
- 12:47 - Alevlerin içinde kalan kediyi kalp masajı hayata döndürdü
- 12:41 - “Sağlık market” açılıyor
- 12:34 - 'Çocuğum hasta 100 bin TL verin' diyerek banka soymak istedi
- 12:31 - Aşırı terleme sistemik bir hastalığın habercisi olabilir!
- 12:12 - Kalp krizinden ölen diş hekimi toprağa verildi
- 11:45 - Bir avuç kabak çekirdeğinin faydaları?
- 11:43 - Atanamayan öğretmen intihar etti
- 11:34 - Özel Hastanelerde "Ruh Sağlığı ve Hastalıkları" polikliniği açmak!..
- 10:51 - Askerden izne gelen genç direğe çıkarak intihara kalkıştı
- 10:42 - Usta şair Cemal Safi hayatını kaybetti
- 10:37 - Korkunç olay: Oğlunun önünde kanlı infaz
- 08:28 - SKRS-3 E-Reçete İlaç Listesi-17.04.2018
- 15:50 - 2018 yılı 2.etap sağlıkta kalite değerlendirmeleri uygunluk bildirimi hakkında-17.04.2018
- 15:39 - 2017 yılında yapılan Unvan Değişikliği Sınavı sonucuna göre yerleştirme sonuçları
- 15:32 - 80. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası münhal kadrolar
- 15:07 - 80. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Mazeret (Eş ve Sağlık) Kurası
- 14:35 - Zerdeçalın bilinmeyen faydaları!
- 14:21 - Bademin 9 önemli faydası
- 13:52 - Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri ve tedavisi...
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Sağlık Bakanlığı 2018 Yılı Belge Bedelleri
Üniversite mezunu hemşireler reçete yazabilecek
Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
Sağlık raporlarının düzenlenmesi hakkında genelge
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının denetimine ilişkin yönerge
Hemşirelere doktor olmanın yolu açılıyor
Zerdeçalın bilinmeyen faydaları!
Günde kaç fincan kahve tüketilmeli?
3 boyutlu yazıcı ile ilk defa köprü ve ev yapıldı!
Yutulan sakız kaç sene midede kalıyor?
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim