• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Global Bütçe , sektörün iyice kan kaybetmesine sebep olacak

Global Bütçe , sektörün iyice kan kaybetmesine sebep olacak
“Özel sağlık sektörü olarak; son yıllarda sürekli getirilen yaptırımlar, kesintiler, mevzuatlar ve artmayan SUT fiyatlarıyla mücadele ederken, bir de uygulama hazırlıkları devam eden “Global Bütçe” sektörün iyice kan kaybetmesine sebep olacaktır.

“Özel sağlık sektörü olarak; son yıllarda sürekli getirilen yaptırımlar, kesintiler, mevzuatlar ve artmayan SUT fiyatlarıyla mücadele ederken, bir de uygulama hazırlıkları devam eden “Global Bütçe” sektörün iyice kan kaybetmesine sebep olacaktır.

Global Bütçelemeden kastedilen; sağlık hizmeti sunan (Özel Sağlık Sektörü, Sağlık Bakanlığı Kurumları ve Üniversite Hastaneleri) kurumlar için Hazine tarafından belirlenen sabit bir rakamın bu kurumlara belirli bir katsayıyla dağıtılmasıdır. Bu dağıtım için 2007-2008 verileri temel oluşturacaktır. Burada asıl can alıcı nokta sağlık harcamalarının bu bütçenin üzerine çıkması durumunda da Hazinenin belirlemiş olduğu miktarın esas alınmasıdır. Örneğin, Hazine sağlık harcamaları için 100 TL rakam belirledi, ancak harcama tutarı 110 TL oldu. Hazine bu geçen kısmı ödemeyerek sabit rakam olan 100 TL’yi ödeyecektir. Ayrıca, özel sağlık sektörünün kendisine düşen global bütçe payını nasıl paylaşacağı da bir muammadır. Tek bir kurum olan Sağlık Bakanlığı kendi global bütçesini kendi hastanelerine ihtiyaçlarına göre dağıtmaktadır. Fakat 2 000’ e yakın sayısı olan ve her biri ayrı bir işletme olan özel sağlık işletmelerinin bu bütçeyi adil bir şekilde paylaşmaları mümkün değildir. Bu paylaşımı yaptıracak olan SGK da töhmet altında kalacaktır. Biz SİF olarak temel kuralları bu şekilde benimsenmiş olan Global Bütçe uygulamasına karşı olduğumuzu şu ana kadar ki görüşmelerimizde çok net bir şekilde gerekçeleri ile beraber ifade ettik. 

SİF olarak elbette ki artan sağlık harcamaları için gerekli tedbirlerin alınması konusunda yapılacak çalışmaların her zaman yanındayız ve destekçisiyiz. Ancak sunulan bu uygulama paketinin çözüm olamayacağı şimdiden gözükmektedir.
Sektörün uzun zamandır devam eden sıkıntıları çözülmemişken bir de Global Bütçe’ yi tolere etmemiz mümkün değildir.
 
Sektör temsilcileri olarak; fark sınırlandırılmasının kalkması, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası uygulamasının teşvik edilmesi, muayene katılım payı yanı sıra reçete katılım payı, yatan hasta katılım payının da uygulanması, rasyonel ilaç kullanımının ve yazılmasının ülke çapında teşvik edilmesi gibi bir dizi önerilerin düzenlenmesi ile % 20-30 oranında bir tasarrufa gidilebileceği inancındayız. Bu uygulamaların “Global Bütçeleme” ile yapılmak istenen tasarrufun bile üzerinde bir tasarruf sağlayacağını belirtmek isteriz.
Bizler ülke ekonomisine gerekli katkıyı sağladığımıza inanan sektör temsilcileri olarak, “daha fazla nasıl katkı sağlayabiliriz” bunun mücadelesi içindeyiz.
Sağlık İşletmeleri Federasyonu ve OHSAD olarak global bütçeleme konusundaki ortak kanaatlerimizi Kamu tarafını temsilen SGK’na rapor olarak iletmiş bulunuyoruz. Burada Akredite Hastaneler Derneği global bütçelemeyi farkın sınırsız açılması durumunda görüşebileceklerini ifade etmek suretiyle yaklaşım gösterebileceklerini ortaya koymuş oldular.
AB hedefleri olan bir ülkenin müteşebbisleri olarak; hasta sağlığını tehdit edecek olan bu uygulamanın halkımızı eski SSK hastaneleri uygulamalarına mahkûm edeceği endişesini ve sağlıkta yapılmış bunca reform niteliğindeki uygulamalardan sonra nereye gittiğimiz kaygısını taşıdığımızı üzülerek ifade etmek istiyoruz. Sağlıkta sayılardan ve ücretlerden önce kalitenin, etkinlik ve verimliliğin sorgulandığı günleri görmek temennisiyle...
Saygılarımızla,
Dr. Mehmet ALTUĞ
Sağlık İşletmeleri Federasyonu
Yönetim Kurulu Başkanı
Bu haber toplam 2943 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim