Çeşitli göz kusurlarının tedavisinde kullanılan ve lazer teknolojisi gibi gün geçtikçe gelişen multifokal göz içi lensler; uzmanlar tarafından miyop, hipermetrop ve özellikle katarakt cerrahisi için çok önemli bir yol olarak görülüyor.
Göz içi lensler, standart lenslerle aynı kolaylıkla uygulanıyor ve iyi uygulandığı takdirde lazer cerrahisinin veremediği kadar kalıcı özellikler gösteriyor. Bu lensler çoğu zaman hastanın ömür boyu iyi görmesini sağlıyor. Multifokal lens uygulamasının genişleyen seçeneklerle en güvenilir noktaya doğru gittiğini belirten Doç. Dr. Bozkurt Şener, “Artık katarakt ameliyatlarında, hipermetropların zaman içerisinde belirgin hale gelen uzak problemlerini düzeltmede, hafif katarakt başlamış hastalarda, hatta miyoplarda bile çok odaklı göz içi lensleri kullanıyoruz” dedi.
BEKLENTİLERE CEVAP VERİYOR
Göz içi lenslerin özellikle katarakt hastalarında avantaj sağladığını belirten Doç. Dr. Şener, “Kataraktı yeni başlamış hastalarda da bu yöntemi kullanıyoruz. Çünkü bu yöntemle hastayı hem kataraktından kurtarabiliyor, hem de yakın ve uzak görme kusurlarını aynı anda düzeltebiliyoruz” diye konuştu. Akrilik ve silikon gibi farklı malzemelerle yapılan göz içi lenslerin gün geçtikçe geliştiğini ve güvenirliliğinin artığını vurgulayan Doç. Dr. Şener, şunları söyledi: “Lensin yapıldığı maddelerle göz herhangi bir reaksiyona uğramıyor. Uygun şekilde göze yerleştirilen göz içi lensler, daha sonra hiçbir probleme sebep olmuyor. Lazer ameliyatı için korneası uygun olmayan, numarası yüksek olan ve buna rağmen fazla beklentisi olan hastalarda göz içi lensleri tercih ediyoruz. Gözün kaç numara ise, o numara da bir lens takılır. Hastanın beklentisine çok daha fazla cevap verebilir.”
GENÇLERE DE UYGULANIYOR
Teknolojideki gelişmeler sayesinde hastanın gözüne hiç dokunmadan, ölçüm yapıp kaç numara lens takılması gerektiğini bulabildiklerini anlatan Doç. Dr. Şener; “Gerçekten göz içi lensler görme konforunda mükemmel sınırlara yaklaşıyor” ifadelerini kullandı. Yanlış numaralı göz içi lensler ile hastanın iyi görmeyi beklerken, görmesinin iyice bozulacağını söyleyen Doç. Dr. Şener, “Bu tip problemlerin düzeltilme şansı var, lens çıkartılıp yenisi koyulabilir, bu da yeni bir ameliyat gerektirir” şeklinde konuşuyor. Göz içi lens ameliyatlarının yalnızca orta yaş ve üstü kişilere uygulanmadığını, bazı özel durumlarda 20-30 yaş arası hastalarda da bu tekniğin kullanılmaya başladığını belirten Doç. Dr. Şener, böylece yüksek hipermetrobu olan kişilerin ömür boyu uzak ve yakın gözlüğünden ve bununla birlikte muhtemel kataraktlarından kurtulabileceklerini dile getirdi.
Kimlere uygun avantajları ne?
Lazerle düzeltilemeyecek kadar yüksek miyop, hipermetrop veya astigmatı olanlar, kornea kalınlığı lazere izin vermeyenler, kataraktlı ve yüksek kırılma kusurlu hastalar, göz numarasının ilerlemediği sabit olduğu hastalar için uygun bir yöntem...
Avantajları; Hemen hemen her derecede kırılma kusurunu tedavi edebilme, her derecede öngörülebilir sonuçlar, görmenin hızlı düzelmesi, korneada incelme, doku kaybı olmaması, yüksek optik kalitesinin muhafazası, başarılı bir ameliyattan sonra hemen hemen hiç yan etkisi olmaması, istenirse geri dönülebilmesi...