• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Göz sağlığı için beslenmeye dikkat!

Göz sağlığı için beslenmeye dikkat!
Gözlerin sağlıklı ve güçlü olması için de bazı özel besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini belirten Kayseri Doktoröz Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Başhekimi ve Vitreoretinal Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, beslenmenin detaylarından ba

Gözlerin sağlıklı ve güçlü olması için de bazı özel besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini belirten Kayseri Doktoröz Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Başhekimi ve Vitreoretinal Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, beslenmenin detaylarından bahsetti.

Prof. Dr. Özkırış, "Vücudun diğer organları gibi yaşla birlikte görüş zayıflaması maalesef ortaya çıkmaktadır. Ancak bu durum, gözlere iyi geldiği bilinen bazı yiyeceklerle yavaşlatılabilir. Bunlar arasında; A vitamini, C vitamini ve E vitamini açısından zengin olanları tüketilmesi gereken besinler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Aynı zamanda lutein, zeaksantin, çinko ve selenyum içeren gıdalar, gözleri güçlendirmek ve görüşü korumak için tavsiye ediyoruz. Genel olarak ise, sebze ve meyvelerin düzenli olarak tüketilmesi, günde en az 6 bardak su içilmesi, vücudu susuz bırakan çay, kahve, şekerli gazoz gibi içeceklerin az tüketilmesi ve mutlaka egzersiz yapılması oldukça önemli" dedi.

Gözlere iyi gelen gıdalara da değinen Özkırış, A vitamini kaynağı olarak havuç, tatlı patates, kabak, portakal, kayısı, lahana, ıspanak, C Vitamini kaynağı olarak Turunçgiller, kiraz, çilek, yaban mersini, kivi, brokoli, yeşil ve kırmızı biber, karnabahar, E Vitamini Kaynağı olarak badem, fıstık, ayçekirdeği, keten tohumu, yumurta; Lutein ve Zeaksantin Kaynağı olarak ıspanak, pazı, yeşil bezelye, marul, brokoli, kabak; Çinko ve Selenyum Kaynağı olarak Fıstık, kabak çekirdeği, leblebi, deniz ürünleri özellikle somon, orkinos, uskumru, sardalye yenmesinin göz sağlığı ve genel beden sağlığı için oldukça faydalı olduğunu belirtti.

Göz Sağlığı İçin Havuç

Prof. Dr. Abdullah Özkırış, "Çocukluğumuzdan beri, havucun göz sağlığı için en iyi sebze olduğu söylenir ve bu öneri neredeyse her türlü göz rahatsızlığı için geleneksel olarak kullanılmaktadır. Göze iyi gelen beta-karoten için en iyi kaynaklardan biri olan havuç, aynı zamanda göz sağlığını korumak için uzmanların önerdiği C ve E vitaminlerini de içermektedir. 1 adet orta boy havuç, günlük A vitamini ihtiyacının neredeyse 2.5 katı A vitamini sağlar. 1 adet orta boy havuç günlük C vitamini ihtiyacının %7'sini karşılar. 1 adet orta boy havuç günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık %2'sini karşılar. Havuç göz için güzel bir besin olmakla beraber tek başına yeterli değildir ve diğer gıdalarla birlikte alınması oldukça önemlidir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10840 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim