• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Gözünüzdeki arpacık şalazyona dönüşebilir

Gözünüzdeki arpacık şalazyona dönüşebilir
Ergenlik döneminde, stresli günlerde ve yağlı beslenme alışkanlığı nedeniyle gözde oluşan arpacığın kistleşmesi sonucu oluşan şalazyon, ciddiye alınmadığında gözde ciddi hasarlara neden olabilir.

Ergenlik döneminde, stresli günlerde ve yağlı beslenme alışkanlığı nedeniyle gözde oluşan arpacığın kistleşmesi sonucu oluşan şalazyon, ciddiye alınmadığında gözde ciddi hasarlara neden olabilir. Dünyagöz Ataköy Hastanesi’nden Op.Dr. Akın Banaz, “Gözdeki arpacık kistleştiğinde şalazyon oluşur ve tedavi cerrahi müdahale ile yapılabilir” dedi

Gözünüzde çıkan sivilceyi sakın “geçer nasıl olsa” deyip küçümsemeyin. Özelikle ergenlik dönemleri, stres ve yağlı beslenme alışkanlığı nedeniyle gözlerde meydana gelen arpacık, ağrı, kızarıklık ve şişlik yapabiliyor. Dünyagöz Ataköy Hastanesi’nden Op. Dr. Akın Banaz, çoğunlukla kirpik dibi iltihabının sonucu olarak ortaya çıkan arpacığın kistleşerek şalazyona dönüşebileceğini ve gözün cerrahi müdahaleyle tedavi edilebileceğini söyledi.
CERRAHi MÜDAHALE ŞART
Şalazyonun gözkapağında bulunan salgı bezlerinin göz kanalların tıkanması sonucu oluştuğunu ifade eden Op. Dr. Banaz, her bir gözkapağında yaklaşık 25 tane arpacık oluşturabilecek salgı bezi bulunduğuna ve bu bezlerin boşaltım kanallarının kirpik diplerine açıldığına dikkat çekti. Özellikle ergenlik döneminde, stresli günlerde, yağlı beslenme alışkanlığı olan kişilerde şalazyonun sıklıkla görüldüğünü kaydeden Op. Dr. Banaz, şu bilgileri verdi: “Arpacık, boşaltım kanallarının tıkanması ile oluşur ve erken döneminde tedavinin temeli sıcak pansumandır. İlave kirpik dibi iltihabı mevcutsa ağızdan antibiyotikler de uygulanabilir. Ağrılı ve kızarık dönemi geçen arpacıklar ise kist haline gelerek şalazyon olarak adlandırılırlar. Kronik dönemde sıcak pansumanın faydası yoktur. Cerrahi tedavi uygulanır. Şalazyon çıktığında 1 ayı geçirmeden cerrahiye almak en iyi çözümdür. Cerrahideki amaç şalazyonun yani kistin duvarını çıkarmak ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar vermemektir. Çoğunlukla lokal anestezi altında, hastaneye yatmadan gözkapağının içinden yapılır ve cilt kesisi uygulanmasına gerek olmaz.”
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 15251 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim