• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Grip aşıları e-nabız sistemindeki sıraya göre verilecek!

Grip aşıları e-nabız sistemindeki sıraya göre verilecek!
Bu sene beklenen 1 milyon 350 bin grip aşısı ülkemize geldi. Ancak, Reçete ettirmeden grip aşısı yapılamayacağı gibi reçete edilebilmesi için de belirli kriterlerin sağlanması gerekiyor.

 

Bu aşıları yaptırabilecek kişiler Sağlık Bakanlığı'nın E-nabız sisteminde yayınlanmaya başladı. Vatandaş akıllı telefonuna indireceği bu uygulama ile sisteme girerek aşı olup olmayacağını öğrenebilecek. Kimin aşı olup olmayacağı konusunda Charlson risk skoru kullanılacak. Vatandaşlar E-nabız uygulaması üzerinden turuncu renkli influenza risk durumu butonu ile aşıya uygunluklarını kontrol edebilecekler.

Aile hekimi, E-nabız sisteminde birinci riskli grupta saptanan hastaya grip aşısı reçetesini yine Sağlık Bakanlığı'nın Reçetem sistemi üzerinden yazabilecek.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan konuyla ilgili grip aşısının artık stratejik ilaç kapsamına girdiğini, aşının karekodunun bile hasta adına düzenleneceğini söyledi.

Saydan, “Geçmiş yıllarda, isteyen herkes grip aşısı olabiliyordu. Ancak şu an E-nabız sistemine göre aşı yaptırma hakkı olduğunu gören hastalar aile hekimliğine gidip elektronik reçetelerini alarak aşı yaptırabilecekler” diyerek açıklamasına şöyle devam etti:

GRİP AŞISI COVİD-19 VİRÜSÜNDEN KORUMUYOR

“Mevsim olarak, olası grip salgınlarının başlangıcındayız, üstüne bir de pandemi krizi eklenince grip aşılarına olan talep giderek artıyor ve Grip aşılarının kime nasıl yapılacağı uzun zamandır merak konusuydu.

Geçmiş yıllarda, isteyen herkes grip aşısı olabiliyordu. Ancak şu an E-nabız sistemine göre aşı yaptırma hakkı olduğunu gören hastalar aile hekimliğine gidip Reçetem sistemi üzerinden yazılmış elektronik reçetelerini alarak aşı yaptırabilecekler.  Söz konusu elektronik reçete ile eczanemize gelen her hasta için grip aşısını sistemden ayrı olarak talep edeceğiz. Bu aşı COVID-19 ilaçları gibi artık stratejik konumda. Sistem bundan sonra kurallara bağlı. Aşılar öncelikle E-nabız sistemi üzerinden belirlenen riskli gruplara yapılacak. Gelen aşının karekodu bile hasta adına ayrıca düzenlenecek.

Bu yöntem dışında grip aşısı tedarik etmenin başka bir yolu bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın E-nabız sistemi üzerinden grip aşısı alma hakkı olduğuna bakmadan eczanelerimize ve Aile Hekimliklerine gitmeleri aşı olmalarını sağlamayacağı gibi bulaş riskini de arttıracaktır. 

Aşı olamayanlar ya da bu konuda telaşa kapılan vatandaşlarımız bilmelidir ki, , Grip aşısı covid-19 dan korumamakta, gripten korumaktadır. Grip belirtileri Covid-19 belirtileri ile çok benzediğinden bu aşının yapılması bu yüzden önem arz etmektedir. Çünkü, grip aşıları ne kadar erken yapılırsa griple ilgili semptomlar azaltılmış olacak ve Covid -19 teşhisi de daha kolay belirlenecektir.

Yaklaşık sekiz aydır yaşadığımız Covid-19 salgını nedeniyle kendimizi korumayı öğrendik. Zaten maskelerimizi takıyoruz, sosyal mesafeye ve el hijyenimize dikkat ediyoruz. Bu önlemler grip salgınının önüne geçilmesinde büyük yarar sağlayacaktır.”

Saydan, Sağlık Bakanlığından risk grubu uygun  vatandaşları   SMS veya Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden aile hekimine yönlendirerek  reçete düzenlenmesini sağlayarak eczanelerde gereksiz yoğunluğun ve temasın engellenmesini talep ettiklerini belirterek şöyle dedi:

"TEİS olarak inanıyoruz ki, bakanlığımız tarafından getirilen aşı sayısı kademeli olarak arttırılacak, ilerleyen günlerde yeterli sayıda aşı alımı yapılarak riskli gruptaki vatandaşlarımızın hepsi de aşılanacaktır. Bu süreçte vatandaşlarımızın E-nabız sistemi üzerinden aşı alma sıralarının gelip gelmediğini sabırla takip etmelerini rica ediyoruz. Eczanelerimizin bu sistem dışında aşı getirme imkanının olmadığını kamuoyunun bilgisine ve dikkatine sunarız"

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5926 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim