• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Grip ilham oldu; Kök Hücreden Sinir hücresi üretildi!

Grip ilham oldu; Kök Hücreden Sinir hücresi üretildi!
Gripten ilham alan Karaaltın ailesi burundan aldıkları dokudan kendini yenileyen sinir dokusu kaynaklı erişkin tipte kök hücresi üretmeyi başardı.

Grip ilham oldu; Kök Hücreden Sinir hücresi üretildi

Karaaltın ailesi, kök hücreden sinir hücresi üretti

Gripten ilham alan Karaaltın ailesi burundan aldıkları dokudan kendini yenileyen sinir dokusu kaynaklı erişkin tipte kök hücresi üretmeyi başardı. Çalışma uzuvların kullanımını engelleyen sinir zedelenmeleri için umut olacak.
 
Op. Dr. Ayşegül Batıoğlu Karaaltın ve eşi Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın; grip hastalığından ilham alarak burundan aldıkları mukoza dokusundan  sinir dokusu kaynaklı erişkin tipte kök hücre ürettiler.

Araştırmaya; İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bezmi Alem Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Acıbadem Üniversitesi Öğretim üyeleri katılırken; Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın; çalışmalarının temelinde grip hastalığı olduğunu belirtti. 

Doç. Dr. Karaaltın; “Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı olan eşimle birlikte yaptığımız tartışmalarda koku hissinin grip aşamasında kaybolduğunu, fakat grip geçtikten sonra geri geldiğini hep biliyoruz ancak bir şey farklı var ki vücut bu duyuyu tekrardan geri kazanabiliyor. Bu bize şunu anlattı, o bölgedeki hücreler hastalığın ardından, iyileştikten sonra kendisini yeniliyordu. Bu hücrenin yenilenmesi o bölgedeki kök hücrelerin erişilebilir kök hücreler arasında olabileceğini gösterdi” diye konuştu. 

Kök Hücre çalışmaları konusunda ülkemizin önemli işler başardığını belirten Karaaltın, “Sinir zedelenmesi yaşamış dokularda; doku kendi kendine rejenerasyonu sağlayamamaktadır. Bu güne kadar ise; sinir hücrelerinin yeniden üretimi konusunda da yapılan çalışmalar oldukça temel düzeyde kalmıştır. 

İnsan burnundan elde ettiğimiz kök hücreyi yüz sinirleri zedelenmiş fareye naklederek aldığımız başarılı sonuç alanında ender görülecek bir başarıdır.

İkinci aşamasında insanda deneme yapmak için gerekli başvurularını yaptığımız çalışmamız iki noktada ilkleri barındırmakta. Birincisi iki canlı arasında kök hücre nakli ile sinir hücresi ürettik. İkincisi ise grip gibi yaygın bir hastalığın bize öğrettikleri ile özellikle uzuvların kullanılamadığı zedelenmeleri iyileştirme olasılığımız oldu.”

35.Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi’nde En iyi Deneysel Çalışma ödülü kazanan projenin gelecek için bir umut ışığı olduğunu belirten Karaaltın, “Türkiye sağlık konusunda çok önemli adımlar atıyor. Vakıf üniversitelerinin yanı sıra devletin her türlü kademesinden de bu konuya önem verilmesi başarıları da art arda getiriyor elbette” dedi. Doç. Dr. Karaaltın; “Kök hücre gibi uluslararası alanda tam olarak çözümlenememiş olan bir konuda Türkiye’den yapılan her çalışma büyük önem taşıyor. Bizim çalışmamız da kısa bir süre sonra uluslararası hakemli yayınlarda yerini alacaktır” diye konuştu.

İnsan üzerinde yapılacak çalışmalar için heyecanlandıklarını belirten Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın; “Çalışmamızın devamlılığı olacağını ve ileride yapılacak pek çok çalışmaya ışık tutacağını düşünüyoruz. İki canlı arasında başarılı bir hücre nakli bile ileride tıbbın geleceği noktaların habercisi adeta” diye ekledi.
 
Kök Hücre Nedir?

Kök hücre, mitoz bölünmeyle özelleşmiş hücre tiplerine farklılaşabilen ve daha fazla kök hücre üretmek için kendini yenileme yeteneğine sahip olan, bütün çok hücreli canlıların doku ve organlarını oluşturan ana hücre tüpleridir.

Memelilerde kök hücrelerin iki yaygın tipi bulunur; blastokist evresinin iç tabakasından elde edilebilen embriyonik kök hücreler ve çeşitli dokularda bulunan yetişkin kök hücreleri.
Yetişkinlerdeki kök ve öncül (progenitör) hücreler vücudun onarımında görev alıp, erişkin dokuları yenileyebilme yetisine sahiplerdir. Gelişen bir embriyoda, kök hücreler özelleşmiş hücrelerin tümüne -ektoderm, mezoderm, endoderm- farklılaşabilirler ve ayrıca kan, deri, sindirim organları gibi organların da yenilenmesini sürekli kılarlar.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5006 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim