• BIST 9902.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Grip misiniz, alerjik rinit mi?

Grip misiniz, alerjik rinit mi?
Uzmanlar sık hapşırma, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinitin mevsimsel grip veya nezleyle karıştırılmaması konusunda uyarıyor.

Alerjik rinitin, önemsenmediği takdirde astımı tetikleyebildiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Sınayan, endüstriyel ülkelerde alerji sıklığının % 25-30 olduğunu söyledi.

Bağışıklık sisteminin kişiyi enfeksyonlara ve dış ortamdaki zararlı maddelere karşı koruduğunu hatırlatan Dr. Sınayan, zararlı maddelerin vücuda girmesini engelleyen deri, burun ve ağız mukozası gibi bariyer sistemleri olduğunu söyledi. Alerjide zararlı maddelerin bu bariyer sistemleri tarafından zararsız kabul edildiğini belirten Dr. Sınayan şöyle konuştu: "Böylece vucudumuzda kaşıntı, kızarıklık, gözlerde yaşarma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırık, nefes darlığı gibi belirtilerin tümü veya bir kısmı ortaya çıkar. Fiziksel uyaranlar ve stres gibi bazı faktörler vücudumuzun bağışıklık ve bariyer sistemini zayıflattığından alerjiyi kolaylaştırır.”

DUYARSIZLAŞTIRMA TEDAVİSİ YAPILABİLİR
Alerji tipinin yaşa bağlı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Sınayan, “Bebeklik ve çocukluk döneminde besin alerjisi ve hassas cilt sıklıkla karşılaşılan tip iken, ergenlik dönemi ve erişkinlerde alerjik rinit ve alerjik astım daha sık görülür. Alerji gelişiminde birçok faktör rol oynar, en önemlileri genetik yatkınlık, alerjen maddelerle erken dönemde karşılaşma, sigara ve hava kirliliğidir” dedi.

Alerjik hastalıkların en etkin tedavisinin alerjenden uzaklaşmak olduğunu belirten Sınayan, “Bu mümkün değilse ilaç ve hayatı tehdit eden durumlarda ise alerjene duyarsızlaştırma tedavileri denenebilir. Bu tedavi yönteminde alerjen vücuda orta düzeyde verilerek vücudun bu alerjene tepkisi azaltılmaya çalışılır” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5157 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim