• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Gurbetçi ailelerine sağlık müjdesi

Gurbetçi ailelerine sağlık müjdesi
Yurtdışındaki işçilerle ilgili tartışmalara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açıklık getirdi. Kurum, Türk müteahhitlerince sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere götürülen işçilerin daha önce sahip olmadığı haklara kavuştuğuna dikkat çekti.

Yurtdışındaki işçilerle ilgili tartışmalara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açıklık getirdi. Kurum, Türk müteahhitlerince sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere götürülen işçilerin daha önce sahip olmadığı haklara kavuştuğuna dikkat çekti.

Topluluk Sigortası uygulaması kapsamında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasına tabi olan gurbetteki işçilerin iş kazası-meslek hastalığı, hastalık sigortası ile kendileri ve yakınları bakımından sağlık yardımları kapsamına girdiğine vurgu yapıldı. Yurtdışında iş kazası geçirip vefat edenlerin yakınlarına herhangi bir sosyal sigorta yardımı yapılmadığı gibi Türkiye'de kalan yakınları da herhangi bir sağlık yardımı alamıyorlardı. Yeni dönemde bu haklar verildi.

Yurtdışına götürülen işçilerin mağdur edilmediğini, aksine yeni haklar verildiğini CİHAN'a açıklayan SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş, "İş kazası ve meslek hastalığı hükümlerinden yararlanmalarına imkan getirdik. Aynı zamanda bir rahatsızlık geçirdiklerinde gurbetçi işçilerin kendilerinin ve yakınlarının sağlık hizmetlerinden yararlanmasının önünü açtık." dedi.

Gurbetteki Türk işçilerin emeklilikle ilgili primlerini yüzde 20 oranı üzerinden (asgari 128 YTL) isteğe bağlı ödeyebilme imkanı getirdiklerini kaydeden Ulaş, emeklilik aşamasında yurt dışı borçlanması yapabilmelerinin önünü açtıklarını ifade etti. Kurum olarak isteğe bağlı sigorta başvuru ve primlerin toplu ödenmesi konusunda uygulama kolaylığı sağladıklarını dile getiren Genel Müdür, "Emeklilik priminin zorunlu tutulmasının yurt dışında işverenlerimizin rekabet gücünü zayıflatacağı, bu durumda yurt dışına götürülen işçi istihdamını önemli ölçüde azalacağını dikkate alarak işverenlerin üzerinden bu yükü aldık. " şeklinde konuştu.

GURBETÇİ İŞÇİLER 467 ile BİN 438 YTL ARASINDA MAAŞ ALACAK

Türk müteahhitlerince sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde çalıştırılan 39 bin 981 kişinin sosyal güvenlik haklarını da anlatan Ulaş, gurbetçi işçilerde emeklilik süresinin 4/a statüsünde olanlar için 1999 tarihinin baz alındığını kaydetti. İşe girişlerin 1999 öncesi olanların emeklilik yaşının kademeli bir şekilde arttığını kaydeden Ulaş, "Bu tarihten sonra işe girenler ise 7000 günde, 1.5.2008 tarihinden sonra ilk defa işe girenler ise 7200 günde emekli olacaklardır. 4/b statüsüne tabi olanlar ise 9000 günde emekli olmaktadırlar." diye konuştu. Emekli maaşlarının ise Bağ-Kur kapsamında değerlendirileceği için 467 YTL ile 1.438 YTL arasında değişeceğine işaret eden Ulaş, aktif dönemdeki prime esas kazanca göre aylık miktarın değişeceğini söyledi.

Yurtdışında işe girenlerin sosyal güvenlik destek primi kapsamında emekli aylığının kesilip kesilmeyeceğiyle ilgili soruya Ulaş, "Emekli sigortalılar yurt dışına çalışmak üzere Türk Müteahhitlerince götürüldüklerinde aylıkları kesilmeksizin diğer işçilerin zorunlu tabi oldukları primleri ödeyeceklerdir." cevabını verdi. Ulaş, yurt dışı borçlanması yapanların çalışmaya başlamaları halinde aylıklarının kesileceğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1352 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim