• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Güven Hastanesi'nden sağlıklı beslenme çantası hazırlamak için öneriler

Güven Hastanesi'nden sağlıklı beslenme çantası hazırlamak için öneriler
Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsü Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Melis Bengisu Demirci:

"Okul çağı çocuklarında büyüme gelişmenin devam etmesi için yeterli ve dengeli beslenme olmazsa olmazdır. Hangi öğün için beslenme çantası planlıyorsak çocuğumuzun günlük ihtiyacına göre karbonhidrat, protein ve yağ dengesine önem göstermeliyiz"

Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsü Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Melis Bengisu Demirci, okul çağı çocuklarında büyüme gelişmenin devam etmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin olmazsa olmaz olduğunu belirterek, çocuğun günlük ihtiyacına göre karbonhidrat, protein ve yağ dengesine önem göstermesi gerektiğini bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demirci, öncelikle çocuğun sağlık durumu, boy ve kilosu ve en önemlisi beslenme alışkanlıklarına göre beslenme çantası hazırlanması gerektiğini aktardı.

Demirci, sırf sağlıklı diye çocuğun tüketmediği yiyecekleri çantaya koymak ne kadar yanlış ise sadece karın doyurması hedeflenerek boş enerji kaynakları ile doldurulan çantaların da bir o kadar yanlış olduğunu ifade etti.

Okul çağı çocuklarında günün önemli bir bölümünün okulda geçtiğini belirten Demirci, "Hatta yaş grubu arttıkça bu saatler uzuyor ve evden geçirilen zaman kısalıyor. Bu nedenle çocukların beslenme davranışının yönetilmesinde okulda geçen zaman büyük rol oyuyor." ifadelerini kullandı.

Okul çağı çocuklarında büyüme gelişmenin devam etmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Demirci, şunları kaydetti:

"Bu kural beslenme çantasında da yer almalıdır. Hangi öğün için beslenme çantası planlıyorsak çocuğumuzun günlük ihtiyacına göre karbonhidrat protein ve yağ dengesine önem göstermeli bunu da çocuklar için keyifli ve lezzetli hale getirmeliyiz. Örneğin, bir kahvaltı öğünü planlıyorsak yumurta, peynir gibi protein kaynağının yanına ekmek, krep gibi keyifli ve sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı eşlik etmeli ve mutlaka ceviz ya da kuru yemişlerden sağlıklı yağ grubunu zihin sağlığı için eklemeliyiz."

- "Beslenme, çocuğun ilerleyen dönemlerine yapılacak yatırımdır"

Melis Bengisu Demirci, annelerin zaman zaman hazır gıdalara yöneldiğini belirterek, "Sağlık açısından olumsuz etkisi bilinen, hazır cips ve şeker içeriği çok yüksek gıdalar ve özellikle hazır meyve suları beslenmede yer almamasına özen gösterilmesi gerekenler arasındadır." ifadesini kullandı.

Çocukların sevdiği ve sıklıkla yemek istediği ürünlere karşı uyarılarda bulunan Demirci, şöyle devam etti:

"Erişkin beslenmesinde olduğu gibi çocuk beslenmesinde de bazen sınırlar gevşeyebilir ama çocuklarda tamamen ortadan kalkmamalıdır. Örneğin, çocuğa hiç hamur işi, poğaça yedirmeyerek değil de evde tam buğday unuyla hazırlanan bir anne poğaçası yedirmek ya da evde hazırlanan az şekerli katkı maddesiz anne keki ile alternatif üretmek oldukça kıymetlidir. Beslenme bir yaşam tarzıdır ve çocuğun ilerleyen dönemlerine yapılacak bir yatırımdır. Bu nedenle denge çok önemlidir. Evde bile yapılsa hamur işi, şeker ya da kızartma gibi ürünlerin sıklığının az olması beslenmesinin çeşitlenmesine ve dış dünya ile adaptasyonunda önemli bir rol oynar."

Öğle yemeği planlamasında, çocukların çok sevdiği krep dürümlerin iyi bir seçenek olabileceğini aktaran Demirci, hamura ıspanak ekleyerek yeşil, pancar suyu ekleyerek de kırmızı kreplerin hazırlanabileceğini belirtti.

Çocuklar için beslenmenin rengi ve ilgi çekiciliğinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Demirci, şunları kaydetti:

"Normal zamanlarda sürekli reddettiği gıdaları keyifli hale getirerek yeniden değerlendirebiliriz. İçine protein ekleyerek zenginleştirilebilen kreplere haşlanmış tavuk, peynir ya da anne köftesi doyurucu bir alternatif olabilir. Büyüme ve gelişmenin altın oran destekleyicisi olan kalsiyum kaynakları ise hemen yanında yerini almalı. Bu menüye ek bir bardak ayran, süt ya da kefir hem hazmı kolaylaştırır hem de gazlı içecek tüketiminin önüne geçebilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1002 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim