• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Afetzede Vatandaşlarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ve Depresyon Sıklıkla Görülüyor

Afetzede Vatandaşlarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ve Depresyon Sıklıkla Görülüyor
Hatay'da depremzede vatandaşların dertlerine ortak olan Psikolog Şükran Pehlivan, asrın felaketinin etkisinin afetzede vatandaşlarda bazı...

Hatay'da depremzede vatandaşların dertlerine ortak olan Psikolog Şükran Pehlivan, asrın felaketinin etkisinin afetzede vatandaşlarda bazı psikolojik rahatsızlığa sebep olduğunu belirterek, travma sonrası stres bozukluğu, panik atak, kaygı bozukluğu, odaklanmama sorunu ve depresyon rahatsızlıklarının en çok görülen psikolojik rahatsızlıklar olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasarı alan Hatay'da yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Afetzede vatandaşlar, depremlerden kaynaklı bazı psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyor ve kurtulmak için profesyonel desteğe başvuruyor. Depremden bu yana binlerce afetzede vatandaşın dertlerine ortak olan Psikolog Şükran Pehlivan, depremi yaşayan insanlarda; travma sonrası stres bozukluğu, panik atak, kaygı bozukluğu, odaklanmama sorunu ve depresyon rahatsızlıklarının en çok görülen psikolojik rahatsızlıklar olduğunu söyledi.

"O gece poğaça yapmak için hamur hazırlayan biri, herhangi bir zamanda hamur kokusu aldığında o geceyi hatırlayabilir"

Depremi yaşayan vatandaşlarda travma sonrası stres bozukluğuna bağlı olarak; duygu durumunda aniden değişim, öfke patlamaları ve ağlama krizleri yaşadığını söyleyerek gelenler olduğunu ifade eden Psikolog Pehlivan, "Bazı insanlarda bilişsel bağlamda zorlanmaları gördük. İrade dışı düşünceler ortaya çıkmaya başladı. Mesela o gece poğaça yapmak için hamur hazırlayan biri, herhangi bir zamanda hamur kokusu aldığında o geceyi hatırlayabilir" dedi.

"Şimdiki hastalardaki süreçlere baktığımızda; kaygı bozukluğu, odaklanmama ve panik atak rahatsızlıklarının yoğun olduğunu görüyoruz"

Depremin yaşandığı saatte uyanan vatandaşlarla karşı karşıya kaldığını belirten Psikolog Pehlivan, "İnsanlar depremi gece yaşadılar. Beynin en rahat olduğu uykudayken ne oldu da ölümle burun buruna geldim sorusunu geceyle eşleştirdi. Böyle bir bağlamda, deprem sonrasındaki süreçte bazı insanların gece saat 04.15'te uyanan hastalarım olduğunu gördüm. Çoğu insanlar şikayetlerinde, uykuya dalmada sorun yaşamadığını ama uyku anında aniden uyanma sorunu yaşadığını belirtiyor. Travma sonrası stres bozukluğunda beynin anlamlandırmadığı noktalarda, depresyon rahatsızlığının ortaya çıktığı görülüyor. Şimdiki hastalardaki süreçlere baktığımızda; kaygı bozukluğu, odaklanmama ve panik atak rahatsızlıklarının yoğun olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 418 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim