• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

Dr. Akay, "Kızamıkta En Önemli Korunma Yöntemi Aşının Yaygınlaşmasıdır”

Dr. Akay, "Kızamıkta En Önemli Korunma Yöntemi Aşının Yaygınlaşmasıdır”
Vaka sayılarına bakıldığında Türkiye'de bir kızamık salgını yaşandığını ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Alper Akay, en önemli...

Vaka sayılarına bakıldığında Türkiye'de bir kızamık salgını yaşandığını ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Alper Akay, en önemli korunma yönteminin aşının yaygınlaşması olduğunu aktardı.

Kızamık vakalarındaki artışın tek bir nedeni olmadığını ifade eden Özel Ümit Batıkent Hastanesi Doktoru Alper Akay, "Düzensiz ve aşısız çok fazla göç almış olmamız bunun en temel sebebi. Bir diğer sebep pandemide sosyal hareketlilik kısıtlandı, izolasyon ön plandaydı dolayısıyla kızamık gibi damlacık yoluyla bulaşan bir enfeksiyonun zaten normale göre azalması bekleniyordu. Şimdi tekrar sosyal hareketlilik arttıkça, izolasyon ortadan kalktıkça kızamığın tekrar buna bağlı artması beklenen durumlardan birisiydi" ifadelerini kullandı.

Salgın tanımının; yıllık beklenen vaka sayısından daha fazla olması durumunu ifade ettiğini aktaran Dr. Akay, "Türkiye'de bir kızamık salgını olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü; 2007 ile 2011 yılları arasında yılda bildirilen kızamık vaka sayısı 4 veya 5 iken, geçtiğimiz yılın ilk 3 ayında 450'den fazla vaka bildirildi. Dolayısıyla şu an zaten vaka sayısına bakarsak salgın hali mevcut" diye konuştu.

"En korkulan komplikasyon beyin zarında oluşabilir"

Kızamığın bulaşmaması için nelere dikkat etmek gerektiğine ilişkin bilgi veren Dr. Akay, şunları söyledi:

"Temas ve damlacık yoluyla bulaşan bir enfeksiyon dolayısıyla ateş, döküntü gibi şikayetleri olanların muhakkak toplu ortamlardan kendilerini izole etmesi çok önemli. Topluma karışması gerektiğinde mutlaka maske kullanması, sık el yıkanması ve el hijyenine dikkat edilmesi de şarttır."

Kızamığın aslında spesifik tedavisi olmayan bir durum olduğunu ifade eden Dr. Akay, "Destek tedavileri, ateş düşürücüler, sıvı takviyesi verdiğimiz gibi tedaviler verdiğimiz bir durum ancak zamanında ve uygun tedavi başlanmaması halinde sorun olan bir durum. Bu durumda da en çok korkulan komplikasyon beyin zarının etkilenmesi, nörolojik bulgular ortaya çıkmasıdır" şeklinde konuştu.

"Bu bir toplum sağlığı sorunu, aşı yaygınlaşmalı"

Aşı olmuş çocukların da küçük bir yüzde de olsa yeniden kızamık geçirebileceğini dile getiren Dr. Akay, "Aşının etkisi şu, hiçbir çocukluk çağı hastalığı aşısı yüzde 100 koruyuculuğa sahip değildir. Daha doğrusu hiçbir aşı yüzde 100 koruyuculuğa sahip değil. Ancak 2 doz aşıda yüzde 98'in üzerinde koruyuculuk söz konusudur" dedi.

Önlem almanın en etkili yolunun; aşılı birey sayısını olabildiğince artırmak olduğuna dikkat çeken Dr. Alper Akay, şöyle konuştu:

"Toplumda aşı olmayan birey, aşı olan bireylerin de yüzde 2'lik hasta olma ihtimalini artırmış olur o yüzden bu bir toplum sağlığı sorunudur aslında. Muhakkak elimizden geldiğince tüm bireylere ulaşıp aşının önemini tekrar tekrar anlatmalı ve yaygınlığını arttırmalıyız."

"Tedavi değil, hastalığın ilerlemesi durdurulabilir"

Kızamık tedavisi hakkında da bilgi veren Dr. Akay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kızamık herhangi bir viral rahatsızlık olmadığı için tedavisi söz konusu değil ancak eğer çocukta ciddi boğaz ağrısı, beslenme bozukluğu varsa mutlaka sıvı takviyesi. Gerektiğinde A vitamini desteği hastalığın ilerlemesini durdurabilir. Ateşi yüksekse parasetamol gibi ateş düşürücülerden faydalanmak gerekli olur."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 529 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim