• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

Dr. Bozkurt, Anjiyo İle İnme (Felç) Tedavisi Hakkında Bilgi Verdi

Dr. Bozkurt, Anjiyo İle İnme (Felç) Tedavisi Hakkında Bilgi Verdi
Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması ile ilgili bilgi verdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması ile ilgili bilgi verdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması neticesinde beynin hasar alması sonucu ortaya çıkan belirtilerin, 24 saat ya da daha uzun sürmesine inme (felç) adı verildiğini belirtti. 24 saatten kısa sürede düzelen durumlara ise geçici iskemik atak (GIA) olarak adlandırıldığını ifade eden Uzm. Dr. Bozkurt, geçici iskemik atak yaşandığında belirtilerin geçici olduğunu vurgulayarak kalp anjinası (göğüs ağrısı) sonrası kalp krizinin gelmesi gibi, geçici belirtilerin ardından ağır bir felç durumu oluşabildiğini de aktardı. Bozkurt, geçici iskemik atak (GİA) geçiren insanların yüzde 5-10'u 1 ay içerisinde yüzde 15-20'si 1 yıl içinde büyük bir inme geçirdiğine vurgu yaptı.

Nöroloji Uzm. Dr. Bozkurt, dünyada her yıl 20 milyonun üzerinde inme vakası gerçekleştiğini ve yaklaşık 8 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Dr. Bozkurt, "Altmış yaş üstü nüfusta kardiyovasküler hastalıklardan sonra serebrovasküler hastalıklar dünyada ikinci sırada ölüm nedenidir. Sakatlık ve işgücü kaybının ise birinci nedenidir. Toplumda gelişen inmelerin yaklaşık yüzde 80'i iskemiye, yaklaşık yüzde 20'si de kanamaya bağlı olarak gelişmektedir" dedi.

Dr. Bozkurt, "Yaygın olarak görülen inme belirtileri vücudun tek tarafında görülen yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve güç kaybı, bilinç bulanıklığı veya hafıza kaybı, düzgün cümleler kuramama, peltek konuşma veya hiç konuşamama, yutkunma güçlüğü, dengesizlik, tek gözde veya her iki gözde görme kaybı, şiddetli ve ani başlayan baş ağrısı, baş dönmesi olarak sıralanmaktadır. İnme risk faktörleri ise tütün mamulleri ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar, diyabet, yüksek kolesterol, obezitedir. Akut iskemik inme tedavisindeki birinci hedef, kanlanmanın tekrar sağlanması böylece nörolojik bozulmanın, uzun süreli iş görmezliğin ve inmeye bağlı ölümlerin azaltılmasıdır. Tıkalı damarın açılabilmesi için hastaya ilk 4-6 saat içerisinde damardan kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaç verilebilir. Beyinde de tıkalı damarı açmak için kullanılan yöntemlerden bir diğeri de anjiyodur. Anjiyo işlemi kasıktan, femoral damara girilerek kateterler vasıtasıyla, pıhtı olan damarın, anjiografik incelemeyle görüntülenmesi ve özellikli stent ve aspirasyon yöntemleriyle pıhtının çıkartılması işlemidir. İnme ve diğer tüm damar hastalıklarından korunmak için ise sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteleri ihmal etmemek, sigara kullanmamak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek oldukça önemlidir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 697 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim