• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Endometrioziste Tedavi Önemli: Cerrahi Sonrası Yumurtalık Kaybedilebilir

Endometrioziste Tedavi Önemli: Cerrahi Sonrası Yumurtalık Kaybedilebilir
Kadınlarda adet döneminde yaşanan şiddetli ağrıdan bahseden Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof.

Kadınlarda adet döneminde yaşanan şiddetli ağrıdan bahseden Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, tüplerden karın içine kaçabilen adet kanının zamanla birikerek endometriozise (çikolata kisti) neden olabildiğini belirtti. Çikolata kisti olan kadınların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Turan, "İleride çocuk sahibi olamama, cerrahi sonrasında yumurtalığını kaybetme ve erken menopoz ile karşı karşıya kalabilirler" uyarısında bulundu.

Adet döneminde; şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve ilişki sırasında çekilen ağrı kadınların hayat kalitesini bozabiliyor. Bu ağrılara çikolata kistinin neden olabileceğini belirten BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan,

"Çikolata kisti olan kadınların yumurta kalitesi ve sayısı daha düşük olabilmektedir. Karın içinde çikolata kistlerine bağlı anatomi değişmekte ve sperm ve yumurtanın birleştiği tüpler görevini yerine getirememektedir. Bu nedenle hastaların büyük çoğunluğu tüp bebek tedavisine gitmektedir" açıklamasını yaptı.

"Operasyon olacak ise laparoskopi tercih edilmeli"

Bu kistlerin cerrahisi çok büyük olmadıkça ve kötü huyluyu düşündürmedikçe ameliyat edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Turan, "Olası bir operasyon, kadınların yumurtalık rezervini daha fazla azaltacaktır. Operasyon olacak ise laparoskopi tercih edilmeli ve özellikle çocuk sahibi olmayan hastalarda yumurtalıkların maksimum özenle korunmaya çalışılması gerekmektedir. Erken yaşlarda yakalanan hastalarda kullanılacak hormonsal tedaviler (doğum kontrol hapları ve progesteron tedavisi) ile kistlerin büyümesi engellenmeye çalışılmaktadır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Turan, "Tüp bebek uygulanan kadınlarda ise farklı iğne protokolleri ile yumurtalar büyütülmekte ve çoğu hastada embryoların dondurulması sonrasında rahim özel olarak hazırlanarak transfer işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu kadınlarda çikolata kistlerine sıklıkla adenomyosis denilen rahimde çatlaklarla karakterize hastalık eşlik edebilmektedir ve bu kadınlarda düşük riski de fazlalaşabilmektedir" dedi.

"Beslenmede antioksidan kullanılmalıdır"

Prof. Dr. Turan sözlerine şunları ekledi:

"Genetiğin de endometriozis hastalığına oluşumunda katkısı vardır ve kız kardeşlerde aynı anda görülebilir. Bu kişilerin beslenmesinde antioksidanların kullanılması ve kahve, çikolata ve hayvansal gıdalardan mümkün olduğunca sakınılması faydalı olacaktır. Yıllık takip yapılıp kadının da yaşı göz önünde bulundurularak doğurganlığı korumaya yönelik önlemler alınabilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 810 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim