• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Fizik Tedavide Yapay Zeka Desteğine Japon Patenti

Fizik Tedavide Yapay Zeka Desteğine Japon Patenti
Bartın Üniversitesi (BARÜ) ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ortaklığında geliştirilen fizik tedavi ve rehabilitasyonda teşhisten tedaviye tüm süreçleri...

Bartın Üniversitesi (BARÜ) ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ortaklığında geliştirilen fizik tedavi ve rehabilitasyonda teşhisten tedaviye tüm süreçleri yapay zekâ ile gerçekleştiren sistem, Japonya Patent Ofisi tarafından tescillendi.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ortaklığında sağlık alanında akıllı teknolojilerin kullanılmasına imkan sağlayan "Teşhis ve Tedavi Amaçlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Robotları için Yapay Zekâ Tabanlı Algoritma" başlıklı buluş geliştirildi. BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan ile YTÜ Makine Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akdoğan'ın geliştirdiği sistem, Japonya Patent Ofisi tarafından tescillenmeye hak kazandı.

"Sağlık alanında yeni ve etkili bir sistem oldu"

Patent alan sistem hakkında bilgiler veren Dr. Aktan, "Sağlıkta yapay zekâ kullanımının bir örneği olan ve patent alan bu uygulama ile fizik tedavi ve rehabilitasyonda teşhisten tedaviye tüm süreçler yapay zekâ ile otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Hastaların eklem hareket açıklığı, eklem kuvveti, sıkma kuvveti gibi biyomekanik ölçümleri ile fiziksel özellikleri değerlendirilerek hekimlere hastaların mevcut durumları ve tedavi önerileri çıktı olarak sunuluyor" dedi.

"Yapay zekâ teknolojisi ile teşhis ve tedavi yapılabiliyor"

Dr. Aktan, geliştirilen sistemin yeni nesil bir ürün olarak ortaya konulduğunu da ifade ederek "Fizik tedavi ve rehabilitasyon robotları için yapay zekâ tabanlı algoritma ile hastaların eklem hareket açıklığı ve kuvvet değerlerindeki eksiklikler tespit edilerek tedavi için gerekli olan egzersiz türü ve parametreleri hekimlere otomatik olarak önerilmektedir. Hekim onayının ardından gerekli kontrolcüler aktif hale getirilerek robotik sistem üzerinden egzersizler uygulanmakta ve sonuçlar kaydedilmektedir. Böylece buluşa konu akıllı kontrolcü ile fizik tedavi ve rehabilitasyonda teşhisten tedaviye tüm süreçler, otomatik olarak gerçekleştirilebilmektedir" diye konuştu.

"Güncel teknolojik gelişmeleri, bilimsel bilgi birikimimiz ile birleştiriyoruz"

Üniversite olarak insanlık yararına teknolojiler geliştirmeye devam ettiklerini belirten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise "Paydaşlarımızla iş birliği içerisinde yürüttüğümüz proje ve çalışmalarda güncel teknolojik gelişmeleri, bilimsel bilgi birikimimiz ile birleştirerek yeni buluşlara imza atıyoruz. Robotik, yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilerin, fizik tedavi ve rehabilitasyon başta olmak üzere sağlık sektöründeki çeşitli alanlara uygulanmasına yönelik bu buluşun patent almasının gururunu yaşıyoruz. Bu düşüncelerle projede emeği geçen Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan ile YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akdoğan'ı tebrik ediyor, çalışmalarının sağlık sektörüne önemli bir katkı sunacağına yürekten inanıyorum. Ayrıca katma değeri yüksek stratejiler ortaya koyma ve bunu geleceğe taşıma noktasındaki destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar'a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 604 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim