• BIST 10082.77
  • Altın 2438.191
  • Dolar 32.4757
  • Euro 34.7263
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

‘Hamileliğin İlk 5 Haftasında Kimyasal Gebelik Riskine Dikkat Edilmeli’

‘Hamileliğin İlk 5 Haftasında Kimyasal Gebelik Riskine Dikkat Edilmeli’
Kimyasal gebeliğin, hamileliğin beşinci haftasından önce gerçekleşen bir erken dönem düşüğü olduğunu belirten Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Opr.

Kimyasal gebeliğin, hamileliğin beşinci haftasından önce gerçekleşen bir erken dönem düşüğü olduğunu belirten Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Opr. Dr. Muhterem Akdeniz, "Kimyasal gebelik yaşayan kadınlarda düşük progesteron seviyeleri tespit edilmiştir. Bu nedenle, progesteron takviyesi gibi tedaviler kimyasal gebelikleri önlemek veya tedavi etmek için kullanılabilir" dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Opr. Dr. Muhterem Akdeniz, kimyasal gebelik hakkında açıklamalarda bulundu. Opr. Dr. Akdeniz, kimyasal gebeliğin, hamileliğin beşinci haftasından önce gerçekleşen bir erken dönem düşüğü olduğunu belirtti. Akdeniz, "Embriyo, oosit döllenmesini tamamlamış olmasına rağmen rahim içine tam olarak yerleşemez ve gelişimi durur. Bu duruma biyokimyasal gebelik denir" diye konuştu.

"Gecikmiş adet dönemi ile hekime başvuruyorlar"

Kimyasal gebeliği olan kadınların genellikle gecikmiş adet dönemi ve düşük HCG (insan koryonik gonadotropin) seviyeleri ile doktora başvurduklarını söyleyen Opr. Dr. Akdeniz, "Ayrıca karın bölgesinde kramp tarzı ağrılar, düşük seviyede pozitif sonuç veren gebelik testleri ve vajinal kanamalar da görülebilir. Ancak, bu kanamalar genellikle tutunma kanamaları ile benzerlik gösterir ve normal gebeliklerde olduğu gibi mide bulantısı, yorgunluk veya halsizlik gibi belirtiler görülmez. Kimyasal gebelikteki hormon seviyeleri genellikle düşüktür" şeklinde konuştu.

"35 yaş ve üstü kadınlar dikkatli takip edilmeli"

Kimyasal gebeliğin, genellikle kromozomal anormalliklerle ilişkili olduğunu ve yalnızca o dönemdeki anormallikleri kapsadığını belirten Opr. Dr. Akdeniz, "Bu yüzden kimyasal gebelikleri önlemek için özel bir tedbir alınması gerekmez. Ancak, 35 yaş ve üstü kadınlar, tiroit hastalığı, diyabet veya pıhtılaşma faktörleri gibi sağlık sorunları olan kadınlar ve polikistik over sendromu hastaları daha dikkatli bir şekilde takip edilmelidir" ifadelerine yer verdi.

"Kimyasal gebelik düşük olarak görülmez"

Opr. Dr. Akdeniz, kimyasal gebeliğin düşük olarak kabul görülmediğine değinerek, şunları söyledi:

"Kimyasal gebelik, düşük olarak kabul edilmez ve gebelik testi pozitif çıkan bir kadının kanaması her zaman kimyasal gebelikle ilişkili olmayabilir. Kimyasal gebelik yaşayan kadınlarda düşük progesteron seviyeleri tespit edilmiştir. Bu nedenle, progesteron takviyesi gibi tedaviler kimyasal gebelikleri önlemek veya tedavi etmek için kullanılabilir. Kimyasal gebelik hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sağlıklı bir gebelik için uygun önlemleri almak için bir doktora başvurmanız önemlidir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 487 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim