• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

İstanbul'da "jinekolojik kanserlerde farkındalık" yürüyüşü yapıldı

İstanbul'da "jinekolojik kanserlerde farkındalık" yürüyüşü yapıldı
Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneğinin (ESGO) 24'üncüsü İstanbul'da düzenlenen kongresi kapsamında "jinekolojik kanserlerde farkındalık" yürüyüşü yapıldı.

İstanbul Kongre Merkezi'nde, 90'dan fazla ülkeden 2 bin 200 delege ile birçok jinekolog, tıbbi onkolog ve cerrahın katılımıyla gerçekleştirilen kongrede, jinekolojik kanserlerle ilgili son gelişmeler ve tedavideki yenilikler paylaşıldı.

Kongrede, kadın kanserleri alanında kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla sosyal etkinlikler de gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Pİ Kadın Kanserleri Derneği, Kanserle Dans Derneği ve Avrupa Kadın Kanserleri Hasta Dernekleri Birliğinin (ENGAGE) organizasyonuyla HPV aşısının önemine dikkati çekmek amacıyla "HPV Farkındalık Dansı" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, 18 yaşındaki dansçı Alya Dormen, koreografisi kendisine ait dansı sahneledi.

Ayrıca, etkinlikler kapsamında Maçka Parkı'nda farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşte ESGO Başkanı Nicole Concin, Başkan Yardımcısı Mansoor Raza Mirza ve kongre katılımcıları yer aldı.

Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ayhan, yürüyüş öncesi yaptığı konuşmada, "Kanser öldürücüdür.' şeklindeki sözleri yok etmeye çalıştıklarını belirterek, bazı kanserlerin özellikle aşılarla tamamen önlenebileceğini kaydetti.

Erken teşhis ve tedavinin önemine dikkati çeken Ayhan, yürüyüşün amacının bu konudaki farkındalığı ortaya koymak olduğunu söyledi.

- "Ne kadar yüksek oranda aşılama gerçekleştirirsek o kadar başarılı"

Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği HPV Önleme Grup Başkanı Prof. Dr. Murat Gültekin de rahim ağzı kanseri aşılarıyla ilgili konuşmasında, şunları kaydetti:

"Tüm aşıların son derece güvenilir ve etkin olduğu, HPV enfeksiyonlarına karşı yüzde 100, kansere karşı da yüzde 90 koruyucu olduğu İsveç, İngiltere ve Danimarka'da gösterildi. Ne kadar erken yaşta ve ne kadar yüksek oranda aşılama gerçekleştirirsek o kadar başarılı. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, zorlanan ülkeler için 'Hiç aşı yapılamamış olması çok daha kötü. En azından 3 doz değil tek doz yapılmalı.' şeklinde açıklama yaptı. Bunların bilimsel verileri incelenecek, takipler devam edecek. Hiç aşılamanın olmadığı ülkeler için hiç değilse bir dozla bu aşılama programına başlanabilecek."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1196 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim