• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Prof. Dr. Sultan Güçlü: "Tütün Ürünlerinin Her Türlüsü Zararlıdır"

Prof. Dr. Sultan Güçlü: "Tütün Ürünlerinin Her Türlüsü Zararlıdır"
"Sigarayı Bırakma Günü" kapsamında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesinde (SBF) konferans düzenlendi.

"Sigarayı Bırakma Günü" kapsamında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesinde (SBF) konferans düzenlendi.

Konferansa SBF Dekanı Prof. Dr. Sultan Güçlü, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı. Eğitim ve sağlık uzmanları konu hakkında görüşlerini bildirdiler.

Prof. Dr. Sultan Güçlü, "Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre; dünyada her gün 22 bin kişi olmak üzere, yılda 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin yaklaşık 65 bini ise pasif içicilik sebebiyle çocuklardır. Tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla, kullanmayanlar için de ölümcül zararlar vermektedir. Elektronik sigara, nargile, ısıtılmış tütün ürünleri gibi tütün ürünlerinin her türlüsü zararlıdır. İçeriğindeki kanserojen maddeler sebebiyle ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır ve tütün dumanına maruz kalmanın güvenli bir düzeyi yoktur" diye konuştu.

Örnekler ve istatistiklerle açıkladı

KSBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Yılmaz ise, tütün kullanımının ne gibi zararlara sebep olduğunu örnekler ve istatistiklerle açıkladı. Yılmaz, tütün ürünü kullanılan süre ve sıklığın arttıkça kanser riskinin de o denli arttığını, hatta tütün ürünü kullanımının yanı sıra tütün dumanına maruz kalmanın da akciğer kanseri riskini yükselttiğini belirtti.

Atatürk İlköğretim Okulu Rehber Öğretmeni Ahmet İşkal yaptığı konuşmada tütün ürünlerinin zararlarını ve bu ürünleri bıraktıktan sonra vücudumuzda meydana gelen değişimleri sıraladı. En önemli unsurun ise bağımlılık yapıcı maddelere hiç başlamamak olduğunu ifade ederek hayır diyebilmenin önemine vurgu yaptı.

Sigarayı Bırakma Polikliniği Hekimi ve SHM Başkanı Dr. Zehra Uçan da Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı ve sigara bırakmak isteyen bireylerle yapılan motivasyonel ve tıbbi görüşmelerin ayrıntılarını anlattı. Tütün ürünlerini kullanan bireylerin bırakma girişiminde bulunmaları için konferansa katılan personelleri teşvik eden Dr. Uçan, polikliniklerde tespit edilen bağımlılık düzeyine göre kişiye özel sigara bırakma planı hazırladıklarını ve bireylerle sürekli iletişim halinde olduklarını belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 653 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim