• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Tunceli’de, Düzenli Kronik Yara Bakımları Gerçekleştiriliyor

Tunceli’de, Düzenli Kronik Yara Bakımları Gerçekleştiriliyor
Tunceli'de Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan kronik yara bakım birimi tarafından hastaların düzenli tedavileri yapılıyor.

Tunceli'de Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan kronik yara bakım birimi tarafından hastaların düzenli tedavileri yapılıyor. Birim sorumlusu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülberk Uslu, kronik yara bakımı, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kronik yaraların en az 4 ile 6 hafta süren ve normal yaraların iyileşmesinden daha gecikmiş iyileşmeye sahip yaralar olduğunu kaydeden Op. Dr. Gülberk Uslu, bunların diyabetik yaralar ile hareket edemeyen hastalardaki yatak yaraları olduğunu söyledi. Kronik yaraların nedenleri hakkında bilgi veren Dr. Uslu, "Kontrolsüz şeker hastalığı, yatağa bağımlılık, yeteri kadar modernizasyonun sağlanamaması, enfeksiyon ve damar hastalıkları en başta gelen temel nedenlerdendir. Kronik yaraların bakımında özellikle uygun bakım, uygun pansuman, enfeksiyonların durdurulması kritik rol oynar" dedi.

Kronik yara bakımının en önemli basamağının önlenmesi olduğunu ifade eden Op. Dr. Gülberk Uslu, "Özellikle sağlıklı beslenme, vitamin, elektrolit eksiklerinin giderilmesi, düzenli egzersiz, egzersiz yapamayan yatağa bağımlı hastaların da 2 saatte bir olmak üzere pozisyonunun değiştirilmesi kronik yaraları engelleyen en önemli basamaklardan biridir. Bunun yanında hijyen kesinlikle çok önemlidir. Kronik yaraların diğer alt basamağı diyabetik yaralardır. Özellikle diyabetik hastalarda ayaklarda yaralar sıklıkla görülmektedir. Uygun ayakkabı seçilmesi, ayak tırnaklarının uygun şekilde kesilmesi ve hijyen bu anlamda önem arz etmektedir. Yine kan şekeri kontrolü olmazsa olmazdır. Kan şekeri kontrolü sağlanamayan hastalarda diyabetik yaraların iyileşmesi beklenemez" diye konuştu.

Yaraların tedavisinin profesyonel sağlık personeli tarafından yapılmasının önemine vurgu yapan Dr. Uslu, "Kronik yara bakımında görev alabilecek hekimlerin branşları bellidir ve aynı zamanda eşlik eden hemşirelerin de sertifikalı özel eğitim geçmişleri mevcuttur" şeklinde konuştu.

İyileşmesi gecikmiş, yatağa bağımlı hastaları olan vatandaşların Pazartesi günleri poliklinik randevusu alabileceklerini söyleyen Dr. Uslu, ulaşım sağlanamayan durumlarda evde sağlık bakım hizmetleri üzerinden erişimin sağlanabileceğini belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 423 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim