• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

Hacette akraba evliliklerinden kaynaklanan 'nadir' hastalıkların önüne geçecek

Hacette akraba evliliklerinden kaynaklanan 'nadir' hastalıkların önüne geçecek
Akraba evlilikleri nedeniyle Türkiye'de pek de nadir görülmeyen 'nadir hastalıklar' ve kanser konusunda Hacettepe Üniversitesi, dünya çapında bu konuda uzmanlaşmış tıp kurumlarıyla işbirliğine gidiyor.

HACETTEPE Üniversitesi, insanlarda 10 binde 5'ten daha az görülen nadir hastalıklar ve kanser konusunda işbirliği için atağa kalktı.Hacettepe Üniversitesi Rektörü Haluk Özen, bu konuda uzmanlaşmış tıp kuruluşlarıyla işbirliği için ABD'de girişimlerde bulunacak. İşbirliği sağlanır ve Hacettepe Üniversitesi Avrupa'nın da kabul ettiği 'Mükemmeliyet Merkezleri'nden biri olabilecek altyapıyı oluşturursa, Türkiye'de de biyobankalar için stok, araştırma ve tedavi için büyük bir olanak sağlanacak. Rektörk Özen, Hacettepe Üniversitesi'nin "Mükemmeliyet Merkezi' olmak için emin adımlarla ilerlediğini belirterek, Hürriyet'e şunları söyledi:

'BİO BANKALAR'DAKİ HASTALIK HAZİNESİ'

"Nadir hastalıklar Hacettepe'nin çok önemli bir hazinesi. Türkiye'de akraba evlilikleri çok yoğun. Bu durum nadir hastalıkların fazla görülmesine neden olmuş. Geçmişte hocalar, nadir hastalıkları olan çocukların bilime ciddi katkı sağlayacağını düşünerek, tedavileri için araştırma yaparken, biyobankalarda hastalık materyallerini saklamışlar. Araştırmalar hala sürüyor. Sayı olarak az; ancak, bulunan gen ve gen tedavileri, büyük gruplara öncülük açısından değer kazanıyor. Bu konuda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) katkısı da bizim için çok önemli. TÜSEB'in katkısıyla Türkiye'de nadir hastalıklar ile uğraşanların hastalarının materyalleri aynı bio-bankada toplanabilir."

'TEDAVİ KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR'

"Gelecek hafta ABD'ye gidiyorum. Nadir hastalıklar ve kanser konusunda Hacettepe'nin hem ABD hem Avrupa bağlamında ortak projeler yaptığı, karşılıklı eğitim alanında birliktelikte bulunduğu National Institute of Healt (NIH - Ulusal Sağlık Enstitüsü) National Cancer Institute (NCI - Ulusal Kanser Enstitüsü) ile görüşmeler yapacağım. Bu görüşme sonrası işbirliği kararı çıkarsa araştırma ve tedavi konusunda önemli adımlar atılacaktır."

TÜRKİYE'DE 7 MİLYON HASTA VAR

Türkİye'de 7 milyon civarında nadir hastalıklı kişi var. Bilinen nadir hastalık sayısı 6 binden fazla ve genelde tıbbın her branşını ilgilendiriyor. Ancak vakaların çoğu çocuk yaş grubunda belirti verdiği için çocuk doktorlarının bu hastalıkları bilmesi önemli.

MÜKEMMELİYET MERKEZİ

Bİr ilgi alanında liderlik, öncülük, en iyi uygulama, araştırma, geliştirme, destek veya eğitim faaliyetleri sağlayan ekip, merkez ya da kuruluşa, "Mükemmeliyet Merkezi" adı veriliyor. Türkiye'de akraba evliliği fazla olduğundan nadir hastalıklar da fazla görülüyor. Bu nedenle nadir hastalıkları araştıran ve tedavi eden bir "Mükemmeliyet Merkezi"ne ihtiyaç bulunuyor.


Meltem ÖZGENÇ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2524 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim