• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Hamam ve saunayı seven erkeklerde ‘varikosel’ riski

Hamam ve saunayı seven erkeklerde ‘varikosel’ riski
Erkek kısırlığının başlıca nedenlerinden olan ‘varikosel’in sağlıksız sperm üretimine neden olduğunu söyleyen ...

Erkek kısırlığının başlıca nedenlerinden olan ‘varikosel’in sağlıksız sperm üretimine neden olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez, “Testislerin aşırı sıcağa maruz kalması, çok sıcak suyla banyo yapmak, sık hamam veya saunaya gitmek varikosel riskini artırır” diyor.

Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan varikosel, testisten çıkan toplardamarların, bacaklardaki varislere benzer şekilde genişlemesine deniyor. Bunun sonucunda, spermlerin sayı ve hareket kabiliyeti azalıyor, şekil bozuklukları görülüyor ve sağlıksız sperm üretimi ortaya çıkıyor. Varikosel genellikle ergenlik sonrası görülüyor. Uzun süre ayakta durmak, ağır kaldırmak, testislerin aşırı sıcağa maruz kalması, çok sıcak suyla banyo yapmak, sık hamam ve saunaya girmek varikosel riskini artırıyor.

PEK BELİRTİ VERMİYOR

Bu rahatsızlığın çoğunlukla belirti vermediğini söyleyen Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez, hastanın çoğu kez tesadüfen testisin üst kısmında bulunan genişlemiş damarları hissederek doktora gittiğini söylüyor. Varikosel nadiren de olsa testislerde ağrı duyulmasıyla belirti veriyor. Ağrı uzun süre ayakta durulması sonucu artıyor, dinlenince geçiyor. Varikoselin uzun süre devam etmesi sonucu testiste yumuşama veya küçülme görülebiliyor. Ayakta duran erkek hastada varikosel tanısı doktor tarafından elle muayene edilerek konuyor. Ayrıca “Skrotal Doppler Ultrasonografi” adı verilen teknik, varikoselin tek taraflı mı yoksa çift taraflı mı olduğunu ve derecesini göstermesi açısından önemli bulunuyor.

TEDAVİSİ AMELİYAT

Eğilmez, varikoselin tek tedavisinin ameliyat olduğunu söylüyor. Ameliyat mikrocerrahi uygulamayla mikroskop veya büyüteçli gözlükler kullanılarak gerçekleştiriliyor. Sabah operasyona giren hasta aynı günün akşamı taburcu ediliyor.

ÇOCUK OLMA ŞANSI YÜZDE 50

Ameliyat sonrası en az üç gün yatak istirahatı öneriliyor. Hasta üç hafta içinde tamamen iyileşerek günlük yaşamına geri dönüyor. Varikosel sonrası, ameliyat öncesinde yüzde 5-10 olan çocuk sahibi olma şansı yüzde 50’ye çıkıyor. Varikoselin sperm üretimi üzerine olan olumsuz etkisi ortadan kalktığı için ilaç tedavisi ve tüp bebek uygulamalarının başarı şansı artıyor. Bu nedenle çocuk sahibi olamayan çiftlerde erkekte varikosel saptanması durumunda önce ameliyat yapılması gerekiyor.

Bir yıl çocuk olmazsa uzmana

Korunmadığı halde en az bir yıl gebe kalamayan çiftlerde erkekte anormal spermiogram ile birlikte varikosel saptanırsa önce varikoselin tedavi edilmesi gerekiyor. Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez, bu durumda ilaç tedavisi ve tüp bebek gibi yöntemlerin genellikle etkisiz olduğunu söylüyor ve “Bu şekilde çocuk sahibi olunsa bile varikoselin etkisi gittikçe artacağı için başka çocuk istenmesi durumunda şans azalıyor” diyor.

CEYDA ERENOĞLU
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 14294 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim