• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Hamile anne, 1.5 YTL'lik iplik olmadığı için öldü

Hamile anne, 1.5 YTL'lik iplik olmadığı için öldü
Sağlık Bakanlığı’nın anne ve bebek ölümlerine özel önem verip, Sivas’ta 8 ay önce sezaryen sonrası bir vakayı şüpheli bulup inceletmesi, dördüncü çocuğuna hamile Fatma Ayan’ın hastanede 1.5 YTL’lik ameliyat ipliğinin bulunmaması yüzünden yaşamını yitirdiğ

Sağlık Bakanlığı’nın anne ve bebek ölümlerine özel önem verip, Sivas’ta 8 ay önce sezaryen sonrası bir vakayı şüpheli bulup inceletmesi, dördüncü çocuğuna hamile Fatma Ayan’ın hastanede 1.5 YTL’lik ameliyat ipliğinin bulunmaması yüzünden yaşamını yitirdiğini ortaya çıkardı.

SİVAS’ta merkeze bağlı Gazi Köyü’nde dördüncü çocuğuna hamile olan 3 çocuk annesi Fatma Ayan (26), doğumuna 10 gün kala rahatsızlandı. Yeşil kartlı Ayan, eşi Şahin Ayan (32) İstanbul’da olduğu için, 7 Temmuz günü kayınbiraderi Yıldıray Ayan tarafından Numune Hastanesi Doğum Servisi’ne götürüldü.

Hastanede yapılan ilk muayene ve incelemeler sonucunda, anne karnında kordonu kopan bebeğin öldüğü anlaşıldı. Doktor M.B. tarafından yapılan sezaryenle ölü bebek alındı. Operasyon sonrasında kanamanın devam ettiğini gözleyen doktor, kanamanın durmaması halinde rahmin de alınabileceğini hastanın yakınlarına iletti. Doktor M.B, bu operasyon için hastayı doktor L.K’ya teslim ederek ayrıldı. Kanama durmayınca ikinci bir operasyon yapılmasına karar verildi.

Operasyonun yapılabilmesi için iddiaya göre hastane içerisinde bir süre "sütür 1" denilen ameliyat ipliği arandı, ancak bulunamadı. Hasta bir süre bekletildikten sonra, acil olarak Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk /_newsd/5129398.jpgedildi. Burada da bir süre bekletilen Fatma Ayan, ameliyat alındı ancak aşırı kan kaybettiği için yaşamını yitirdi.

İPLİKLER TOPLATILMIŞ

Olay sonrasında Fatma Ayan’ın yakınları Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunarak ihmal olup olmadığının belirlenmesini istedi. Numune Hastanesi’nden kusurları olmadığı yönünde rapor gelince savcılık takipsizlik kararı verdi. Türkiye’de anne ve bebek ölümlerini derinlemesine inceleyen Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla olayı araştıran Sivas Sağlık Müdürlüğü ise daha önce verilen doktor ifadelerinin aksine, müdahale yapılamamasının nedeninin, "sütür 1" adlı ameliyat ipliğinin bulunmaması olduğunu belirledi. Yapılan soruşturma kapsamında, ameliyat ipliğinin, geçen yıl mayıs ayında Sağlık Bakanlığı tarafından "Çin malı" ve "uygun ürün olmadığı" gerekçesiyle toplatıldığı, hastane yönetiminin de zamanında yeni ihale açmayarak bu tıbbi malzemenin alımını geciktirdiği iddia edildi.

Numune Hastanesi Başhekimi Ahmet Çakır ise olay tarihinde Sağlık Bakanlığı’nın bu malzemeleri toplattığı için eksiklik bulunduğunu doğrulayarak, "Geçiş dönemi yaşandı. Ancak ölüm olayı malzeme eksikliğinden kaynaklanmıyor. Bu konuda bilirkişi raporları var. Uzmanlar hastaneye gelmeden önceki genel durumundan kaynaklanan bir ölüm olayı olduğunu belirtiyorlar. Soruşturma devam ediyor" dedi.

3 ÇOCUĞU ÖKSÜZ KALDI

İhmaller zinciri kurbanı olan Fatma Ayan’ın Seda (10), Iraz (8) ve Zeynep (2) adında 3 kız çocuğu öksüz kaldı. Seda ve Iraz Ayan, Gazi Köyü İlköğretim Okulu’nda okuyor. Ağzında emzik ile dolaşan 2 yaşındaki Zeynep Ayan ise yakınları tarafından büyütülüyor.

Bu haber toplam 2020 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim