Sağlık Bakanlığı’nın anne ve bebek ölümlerine özel önem verip, Sivas’ta 8 ay önce sezaryen sonrası bir vakayı şüpheli bulup inceletmesi, dördüncü çocuğuna hamile Fatma Ayan’ın hastanede 1.5 YTL’lik ameliyat ipliğinin bulunmaması yüzünden yaşamını yitirdiğini ortaya çıkardı.
SİVAS’ta merkeze bağlı Gazi Köyü’nde dördüncü çocuğuna hamile olan 3 çocuk annesi Fatma Ayan (26), doğumuna 10 gün kala rahatsızlandı. Yeşil kartlı Ayan, eşi Şahin Ayan (32) İstanbul’da olduğu için, 7 Temmuz günü kayınbiraderi Yıldıray Ayan tarafından Numune Hastanesi Doğum Servisi’ne götürüldü.
Hastanede yapılan ilk muayene ve incelemeler sonucunda, anne karnında kordonu kopan bebeğin öldüğü anlaşıldı. Doktor M.B. tarafından yapılan sezaryenle ölü bebek alındı. Operasyon sonrasında kanamanın devam ettiğini gözleyen doktor, kanamanın durmaması halinde rahmin de alınabileceğini hastanın yakınlarına iletti. Doktor M.B, bu operasyon için hastayı doktor L.K’ya teslim ederek ayrıldı. Kanama durmayınca ikinci bir operasyon yapılmasına karar verildi.
Operasyonun yapılabilmesi için iddiaya göre hastane içerisinde bir süre "sütür 1" denilen ameliyat ipliği arandı, ancak bulunamadı. Hasta bir süre bekletildikten sonra, acil olarak Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada da bir süre bekletilen Fatma Ayan, ameliyat alındı ancak aşırı kan kaybettiği için yaşamını yitirdi.
İPLİKLER TOPLATILMIŞ
Olay sonrasında Fatma Ayan’ın yakınları Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunarak ihmal olup olmadığının belirlenmesini istedi. Numune Hastanesi’nden kusurları olmadığı yönünde rapor gelince savcılık takipsizlik kararı verdi. Türkiye’de anne ve bebek ölümlerini derinlemesine inceleyen Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla olayı araştıran Sivas Sağlık Müdürlüğü ise daha önce verilen doktor ifadelerinin aksine, müdahale yapılamamasının nedeninin, "sütür 1" adlı ameliyat ipliğinin bulunmaması olduğunu belirledi. Yapılan soruşturma kapsamında, ameliyat ipliğinin, geçen yıl mayıs ayında Sağlık Bakanlığı tarafından "Çin malı" ve "uygun ürün olmadığı" gerekçesiyle toplatıldığı, hastane yönetiminin de zamanında yeni ihale açmayarak bu tıbbi malzemenin alımını geciktirdiği iddia edildi.
Numune Hastanesi Başhekimi Ahmet Çakır ise olay tarihinde Sağlık Bakanlığı’nın bu malzemeleri toplattığı için eksiklik bulunduğunu doğrulayarak, "Geçiş dönemi yaşandı. Ancak ölüm olayı malzeme eksikliğinden kaynaklanmıyor. Bu konuda bilirkişi raporları var. Uzmanlar hastaneye gelmeden önceki genel durumundan kaynaklanan bir ölüm olayı olduğunu belirtiyorlar. Soruşturma devam ediyor" dedi.
3 ÇOCUĞU ÖKSÜZ KALDI
İhmaller zinciri kurbanı olan Fatma Ayan’ın Seda (10), Iraz (8) ve Zeynep (2) adında 3 kız çocuğu öksüz kaldı. Seda ve Iraz Ayan, Gazi Köyü İlköğretim Okulu’nda okuyor. Ağzında emzik ile dolaşan 2 yaşındaki Zeynep Ayan ise yakınları tarafından büyütülüyor.