• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Hamza bebeğin görebilmesi için Batman-Ankara hattındaki zamanla yarış mutlu bitti

Hamza bebeğin görebilmesi için Batman-Ankara hattındaki zamanla yarış mutlu bitti
Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Batman'dan Ankara'ya getirilen 35 günlük Hamza bebek, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde uygulanan nadir göz cerrahi operasyonu sayesinde kör olma riskinden kurtuldu.

Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirilen 35 günlük bebeğin nadir göz ameliyatını gerçekleştiren Dr. Hüseyin Baran Özdemir: "Zamanında müdahale edebildiğimiz için bebeğimiz görme konusunda bir sorun yaşamayacak, durumu gayet iyi"

Anne Fazilet Arslan: "Devletimize, doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum. Geç kalınsaydı bebeğim kör olabilirdi ama çok şükür sağlığına kavuştu"

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, erken doğum sebebiyle kalıcı görme kaybına yol açan prematüre retinopatisi (ROP) ile dünyaya gelen Hamza bebeğin hızla cerrahi operasyona alınabilmesi için hem Sağlık Bakanlığı hem de uzmanlar seferber oldu.

Yapılan planlamalar sonucunda Türkiye'de bu operasyonu yapabilecek nadir merkezlerden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyata alınması kararlaştırılan bebek, Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla birkaç gün önce Ankara'ya getirildi.

Henüz 35 günlük Hamza bebeğin görebilmesi için başlayan zamanla yarış, mutlu bitti. Bebek, burada yapılan göz cerrahisi sayesinde kalıcı körlük riskinden kurtuldu.

- "Vitrektomi' ameliyatı yapıldı, durumu gayet iyi"

Operasyonu gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Baran Özdemir, Hamza bebeğin ileri evre ROP hastalığı bulunması nedeniyle hızla cerrahi operasyona alınması gerektiğini anlattı.

Hastalık tanısının bebeğin Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki ilk göz muayenesinde konulduğunu ve bu sayede erken müdahale şansının oluştuğunu vurgulayan Özdemir, hastaneyle yapılan görüşmeler sonucunda operasyon için yenidoğan ünitesinde hazırlıkların başlatıldığını söyledi.

Özdemir, "Bebeğimizin gözündeki ROP hastalığı ileri bir evre olan 4A evresinde yakalandı, hızlı ve agresif ilerleyen bir seyir söz konusuydu. Bu nedenle uçak ambulansla hastanemize sevk edilen bebeğimize 'vitrektomi' ameliyatı yapıldı. Hastalığa geri dönüşsüz kayıplara sebep olan evrelere geçmeden, zamanında müdahale edebildiğimiz için bebeğimiz görme konusunda umuyoruz bir sorun yaşamayacak. Durumu gayet iyi, yoğun bakım ünitesinde takip ediyoruz." dedi.

- "Zamanında müdahale edilmezse kalıcı körlük oluşabiliyor"

Prematüre retinopatisinin özellikle 32 haftadan önce veya 1500 kilogramdan ufak doğan bebeklerde görülen, gözün retinal damarlarını etkileyen bir problem olduğunu aktaran Özdemir, "Bebeklerde ROP hastalığına zamanında müdahale edilmezse kalıcı körlük oluşabiliyor. Bu nedenle yenidoğanlarda göz muayenelerinin aksatılmaması ve belli aralıklarla yapılması gerekiyor. Erken tanı sayesinde bebekler hiçbir görme kaybı yaşamadan bu hastalıktan kurtulabiliyor." ifadesini kullandı.

Bütün bebeklerin ilk 1 ay içinde göz taramalarının yapıldığına dikkati çekerek, 36 haftadan önce doğan tüm bebeklerin de ilk 4 hafta içinde damlalı göz muayenesine alınması gerektiğini aktaran Özdemir, bu sayede oluşabilecek retina problemlerinin erken dönemde tespit edildiğini vurguladı.

Özdemir, Hamza bebeğin yakın zamanda taburcu edilerek, ambulans uçakla tekrar Batman'a gönderileceğini de sözlerine ekledi.

- "Bebeğim artık sağlıkla görebilecek"

Hamza bebeğin annesi 19 yaşındaki Fazilet Arslan da ilk gebeliğini yaşadığını, çok riskli ve zor bir hamilelik dönemi geçirdiğini, erken doğum yaptığını söyledi.

Arslan, duygularını, "Bebeğim için 'Yaşamaz' deniyordu ama çok şükür doğdu. Sadece bazı rahatsızlıkları ortaya çıktı. Devletimize, doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum. Geç kalınsaydı bebeğim kör olabilirdi ama çok şükür sağlığına kavuştu. İnşallah artık sağlıkla görebilecek. Durumu şu an çok iyi, herkesten Allah razı olsun." sözleriyle dile getirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 781 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim