• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Hasta bakıcılar profesyonelleşecek

Hasta bakıcılar profesyonelleşecek
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlıklı Toplum Derneği arasında imzalanan "Hasta ve Yaşlı Bakımı Uyumu Protokolü" kapsamında, uluslararası standartlarda profesyonel hasta bakıcı yetiştirilecek

UĞUR ASLANHAN

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlıklı Toplum Derneği arasında imzalanan "Hasta ve Yaşlı Bakımı Uyumu Protokolü" kapsamında, uluslararası standartlarda profesyonel hasta bakıcı yetiştirilecek.

Sağlıklı Toplum Derneği Başkanı Serpil Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme ve Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile imzaladıkları protokol kapsamında, hasta bakıcı yetiştireceklerini söyledi.

Protokolü "Türkiye'de büyük bir sorun olan hasta ve yaşlı bakıcıların uluslararası standartlarda yetiştirilmesini sağlamak" için imzaladıklarını dile getiren Keskin, projenin, kanser ve tedavisi evinde yapılması gereken hastalar ile alzaymır olanların evde veya yaşlı bakım merkezlerindeki bakımını kolaylaştıracağını anlattı.

Keskin, "Böyle bir proje Türkiye'de ilk kez hayata geçiyor. 10 ayda bin 864 saatlik dersle Türkiye'de ilk defa profesyonel hasta bakıcı yetiştireceğiz. Eğitime 18 ila 40 yaş arasındaki kişiler katılabilecek" dedi.

- "Hasta bakıcıların işleri hazır olacak"

Eğitim alacak kişilere Avrupa Birliği (AB) standartlarında Türkiye, Almanya, Hollanda, İsveç ve İsviçre üzerinden akreditasyon ve Türkiye üzerinden ulusal meslek yeterliliği sağlanacağını dile getiren Keskin, pilot çalışma olarak Bayrampaşa'daki kursta derslerin başladığını söyledi.

Keskin, yaklaşık 100 öğrenciden 46'sının sınava girdiğini, bunlardan bazılarına algı-tutum testleri yapıldığını kaydederek, "Bu testler sonucunda hasta bakıcılık uygunluğunu kazandılar. Pilot çalışma yapmamızdaki amaç, bin 864 saatlik eğitim Türkiye için yeterli mi? Hasta bakıcı olacak kişiler, bu eğitimi ne kadar zamanda almalı? Eksik veya fazlalık var mı? Bunu bir yılda göreceğiz" dedi.

Bir yıl sonra hem Türkiye'de mesleki yeterliliği almış hem AB akreditasyonu almış hem de hasta bakıcı işini yapacak mesleki yeterliliğine sahip bireylerin yetiştirileceğini belirten Keskin, bu kişilerin istihdamının hemen gerçekleşeceğini aktardı.

Serpil Keskin, "Açıkçası bu hasta bakıcı olacak kişilerin işleri de hazır. Çünkü Türkiye'de bu açıdan büyük sıkıntı var. Özellikle alzaymır hastaları bizi çok arıyor" ifadelerini kullandı.

- "Fizik tedaviden parkinsona, kanserden alzaymıra 22 ayrı konu"

Devletin de bu konuda plan ve program yaptığını dile getiren Keskin, projenin Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkati çekti.

Keskin, dersleri sağlık meslek liselerinde vereceklerini belirterek, eğitimi, hemşire yetiştirmek üzere pedagojik formasyon alan eğitimcilerin, doktor ve uzman doktorların vereceğini anlattı.

Her doktorun veya uzmanın kendi alanında ders vereceğini aktaran Keskin, "Çünkü 22 ünite var. Burada genel yapıdan tutun da fizik tedaviye, meşguliyet terapisinden beslenmeye, kanserden parkinsona, alzaymırdan demans hastalığına kadar her konuda eğitim verilecek. Velhasıl 22 ünitede tam teşekküllü eğitim olacak" diye konuştu.

- "Sertifikası olmayan işe başlayamayacak"

Sağlıklı Toplum Derneği Başkanı Serpil Keskin, yüksek kaliteli eğitimle hasta bakıcıların her türlü hasta ile ilgilenebileceğinin altını çizdi.

Yaşlı bakımını unutmadıklarını ve kurslarda bu konuda da derslerin verileceğini belirten Keskin, kurslardan mezun olan kişilere özel sertifika takdim edileceğini, sertifikaları olmayanların işe başlayamayacağını söyledi.

Keskin, Türkiye nüfusunun yaklaşık 10 milyonunun hasta ve 10 milyonunun engelli olduğunu kaydederek, bu projenin konu acil olduğu için ortaya konulduğunu dile getirdi.

Bu haber toplam 2378 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim