• BIST 9712.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Hasta sevk zinciri yeniden kuruluyor

Hasta sevk zinciri yeniden kuruluyor
Geçen yıl çıkarılan Sağlık Uygulama Tebliği'yle yürürlükten kaldırılan sevk zincirinin yeniden kurulması için hazırlık yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) halen taslak düzeyinde bulunan Genel Sağlık Sigortası Yönetmeliği ile 1 yıl içinde sevk zinc

Geçen yıl çıkarılan Sağlık Uygulama Tebliği'yle yürürlükten kaldırılan sevk zincirinin yeniden kurulması için hazırlık yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) halen taslak düzeyinde bulunan Genel Sağlık Sigortası Yönetmeliği ile 1 yıl içinde sevk zincirinin yeniden kurulacağı belirtiliyor.

Yönetmelikte, "Sağlık hizmeti sunucularının birinci, ikinci ve üçüncü basamak olarak sınıflandırılmasına ilişkin işlemler Sağlık Bakanlığı'nca, sevk zincirine ilişkin belirlemeler ise kurumca, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde tanımlanır" deniliyor. Söz konusu düzenleme, yeniden sevk zinciri kurulmasının sinyali olarak değerlendiriliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'yla ilgili yönetmelik taslaklarını tamamlama aşamasına geldi. Genel Sağlık Sigortası işlemleri yönetmeliği taslağı da tamamlanarak görüşe açıldı. Taslakta özellikle sevk zinciriyle ilgili dikkat çekici bölümler yer aldı. Taslağa göre sağlık hizmeti sunucularının birinci, ikinci ve üçüncü basamak olarak sınıflandırılmasına ilişkin işlemler Sağlık Bakanlığı'nca tamamlanacak.

Aile hekimlerinde muayene yüzde 50 ucuzlayacak
Bu sınıflandırmada aile hekimleri birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu olarak yer alacak. Aile hekimleri tarafından sevk zincirine uygun olarak alınan sağlık hizmetlerinde, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payları, 3 yıl süreyle yüzde 50 oranında azaltılarak uygulanabilecek. Sevk zinciri ile basit rahatsızlıklarda bile hastanelere başvurularak yapay bir yığılma yaşanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Yönetmelik taslağında, birçok kişiyi yakından ilgilendiren düzenlemelerin ise Sağlık Uygulama Tebliği'yle yapılacağı belirtildi. Buna göre kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinin ve diğer hakların neler olduğu, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlanacak sağlık hizmetlerinin teşhis ve tedavi yöntemleri, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından sağlık hizmetleri ve diğer haklar için tespit edilecek tutarlar "Sağlık Uygulama Tebliği"nde yer bulacak. Sağlık Uygulama Tebliği bir sonraki yıl uygulanmak üzere en geç aralık ayının 15. gününe kadar Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Sevk zinciri nedir
Sevk zinciri hastaların sırasıyla birinci, ikinci ve üçüncü adım sağlık kuruluşlarını kullanabilmesini öngörüyor. Buna göre hasta, üçüncü basamak sağlık kuruluşuna direkt olarak başvuramıyor. Önce birinci basamakta yer alan (sağlık ocağı veya aile hekimi) sağlık kuruluşlarında muayenesini oluyor daha sonrasında gerekli görülmesi halinde doktor sevkiyle daha gelişmiş teşhis ve tedavi imkanlarının bulunduğu hastaneler olarak bilinen ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına gidebiliyor.

Bu haber toplam 1525 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim