• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Hasta yakını bilinçlenmeli

Hasta yakını bilinçlenmeli
Pekçoğumuz bir yakınımız hastalandığında kimi zaman tam olarak ne yapmamız gerektiğini bilemeyiz. Bu konudan yola çıkarak Novartis, hasta yakınlarını bilinçlendirmek amacıyla hastayakini.com web sitesi"ni yenileyerek hizmete sundu.

Pekçoğumuz bir yakınımız hastalandığında kimi zaman tam olarak ne yapmamız gerektiğini bilemeyiz. Bu konudan yola çıkarak Novartis, hasta yakınlarını bilinçlendirmek amacıyla hastayakini.com web sitesi"ni yenileyerek hizmete sundu.

Pekçoğumuz bir yakınımız hastalandığında kimi zaman tam olarak ne yapmamız gerektiğini bilemeyiz. Bu konudan yola çıkarak Novartis , hasta yakınlarını bilinçlendirmek amacıyla hastayakini.com web sitesi"ni yenileyerek hizmete sundu. ASM /Johns Hopkins "in içerik desteği ile hazırlanan web sitesi, Prof. Dr. Engin Eker , Prof. Dr. Haluk Onat ve hasta yakını gönüllüsü Huriye Ballısoy\'un katıldığı bir toplantı ile tanıtıldı.

Hasta yakınlarının bilinçlenmesi, kronik hastalıkların tedavisinde ve tedavi başarısında önemli rol oynuyor. Hekimler, hasta yakınlarının hastalığın geneli, tedavi adımları, evde bakım koşulları ve hekimle hasta arasında iletişimin devamlılığı konusunda önemli bir sorumluluk taşıdığına dikkat çekiyor. Bu ihtiyaçtan hareketle Novartis , bir süre önce yayınına başladığı hastayakini.com web sitesini yenileyerek, Anadolu Sağlık Merkezi (ASM )/Johns Hopkins "in desteği ile zengin bir içeriğe kavuşturdu.

Hasta Yakını, Tedavi Başarısında Önemli Role Sahip

Toplantının konuşmacıları arasında yer alan Psikiyatri Uzmanı ve Alzheimer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker , hasta yakınının, hastanın tedavi başarısında en önemli rollerden birine sahip olduğunu belirtti. Hasta yakınlarına evin düzenlenmesinden, hastaya psikolojik açıdan nasıl yaklaşılacağına ilişkin konularda önerilerde bulunan Prof. Dr. Eker şunları söyledi:

"Hasta yakınının bilinci, hastaya gösterdiği ilgi ve hekimle işbirliği, hasta için tedavi başarısının anahtarıdır. Hasta yakını ile kastedilen eş, arkadaş ya da yetişkin bir evlat olabilir. Hasta yakını hastasıyla birlikte yaşayan, düzenli olarak ona yardım eden veya ilgilenen kişidir. Hasta yakını olmak fiziksel ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir ve karışık duygulara yol açabilir.

Özel yaşamınızın kaybolmasından rahatsız olabilirsiniz. Düşündüğünüzden daha güçlü olabileceğinize ve umduğunuzdan daha iyi uyum sağlayıp başa çıkabileceğinize güvenin. Hasta, hastalık, tedavi ve bakım koşulları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak hasta yakınının hayatını kolaylaştıracaktır."

Hasta Yakını Bilgilenmeli...

Medikal Onkoloji Uzmanı Prof . Dr. Haluk Onat ise toplantıda hastayakini.com sitesine ASM "nin yaptığı içerik katkılarıyla ilgili bilgiler verdi.

Novartis ve Anadolu Sağlık Merkezi "nin işbirliği ile oluşturulan hastayakini.com\'un hasta yakınlarını ve hastaları çok sayıda hastalık konusunda bilgilendiren, hasta bakımı ve hasta yakınlığı konusunda detaylı bilgi sunan bir web sitesi olduğunu belirten Prof. Dr. Haluk Onat, şu açıklamaları yaptı:

"Hekimin hasta yakını ile daha yakın bir ilişki kurabilmesi ve desteğini alabilmesi için hasta yakını bilgilenmelidir. hastayakini.com bu ihtiyaca cevap verecek nitelikte bir kaynaktır."

Acıyan Gözlerle Bakılan Hasta Yataktan Kalkamaz

Toplantıya katılan Alzheimer Derneği Hasta Yakını Gönüllüsü Huriye Ballısoy, toplantıda deneyimlerini paylaştı. Hasta yakınının hekimi çok iyi dinlemesi, hastalığın seyrini, tedavi ve bakım koşullarını çok iyi kavraması gerektiğine değinen Ballısoy, hastanın hekime ve yakınına güvenmesi halinde aşılamayacak bir güçlük olmadığını ifade etti. Hastanın kişiliğinin, hasta yakını tarafından iyi anlaşılması ve ona göre yaklaşım geliştirilmesinin önemini vurgulayan Ballısoy, hasta yakınının hastasının psikolojik durumunu yönetebilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hasta yakınının sorumluluğu ailenin diğer fertleriyle paylaşması tüm aile içinde iş bölümü yapılması ve hasta yakınının süreci koordine etmesi yoluyla ideal bir ilişki kurulabileceğini söyleyen Ballısoy şöyle devam etti:

"Acıyan gözlerle bakılan hasta bir daha yataktan kalkamaz. Hastalık ölümcül bile olsa her yaşanan gün mutlu geçirilmelidir. Bu nedenle hasta yakını moralli olmalı, hastalığı ve hastasını çok iyi tanımalıdır.

Hasta Yakınlarının Sağlık Ansiklopedisi

hastayakini.com sitesinin 100"e yakın hastalığa ait güncel bilgilerle bir internet ortamında sağlık ansiklopedisi niteliğinde olduğuna dikkat çeken Novartis Kurumsal İlişkiler ve İletişim Müdürü Dr . Aylin Gürer siteyle ilgili şunları söyledi: "Novartis hasta yakınlarının ihtiyaçları konusunda doğrudan hasta yakınları ve hekimlerle görüşerek , bilgi aldı ve siteyi bu yönlendirmelere göre yeniden tasarladı.

Özellikle kronik hastalıklar konusundaki uzmanlığımızı da kullanarak, hasta yakınlarının her an başvurabileceği bugüne dek hazırlanmış en geniş kapsamlı bilgi kaynağını oluşturduk. hastayakini.com, Novartis "in halk sağlığı konusunda uzun yıllardır yaptığı toplumsal sorumluluk projelerinden biridir. Hasta yakınlarına sunduğumuz bu hizmeti uzun yıllar zenginleştirerek devam ettireceğiz."

Sürekli güncellenen makaleleri ile hasta ve hasta yakınlarının yanı sıra sağlıkla ilgili herkesin başvuru kaynağı olacak şekilde tasarlanan site, interaktif olma özelliğiyle de diğer sitelerden farklılık gösteriyor. "Sağlık danışmanım" köşesine elektronik posta gönderen herkesin soruları uzmanlar tarafından mevzuatın izin verdiği ölçüde cevaplanıyor, sorunlarına çözüm önerileri sunuluyor.

Sitedeki önemli bir yenilik ise, tıbbi terimlerin herkesin anlayabileceği bir şekilde yer aldığı yaklaşık bin kelimeden oluşan "sözlük" bölümü. Başka hiçbir sitede olmayan "Sanal ev" ile 5 önemli hastalık ile ilgili evde alınması gereken önlemler görsel olarak anlatılıyor. "Pratik bilgiler" köşesinde ise eczacıdan, doktora, diyetisyenden, fizyoterapiste kadar tüm sağlık profesyonellerinden hasta ve hasta yakınları için tavsiyeler ve pratik çözümler sunuluyor. Site hasta ve hasta yakınları için aynı zamanda deneyimlerini, sorunlarını paylaşabilecekleri bir platform oluşturuyor.

Deneyimler köşesinde, benzer sorunları yaşayan hastaların ya da yakınlarının tavsiyelerini okunabilir. Bu bölümde hasta yakınları kendi deneyimlerini paylaşarak benzer durumdaki hastalara/yakınlarına yol gösterici olabilecekler. hastayakini.com tüm bu özelliklerinin yanında hastaların ya da yakınlarının, uzman doktorlara ulaşabilmesi için bir iletişim aracı olma özelliğini de taşıyor.

Ailem.com

Bu haber toplam 1537 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim