Sağlık Bakanlığı, klinik araştırmalarla ilgili hazırlanan yönetmelikle ilaç araştırmaları için kurulan etik kurullara çekidüzen veriyor. Buna göre, etik kurullar tek merkezden yönetilecek, sayıları 80'i geçen ilaç araştırma kurulları 30'a indirilecek. Araştırmalar için daha kısa sürede izin çıkarılacak. Çocuk, hamile ve askerler üzerinde izinsiz ilaç denemesi yapanlar 2 yıl hapisle cezanlandırılacak.
Klinik Araştırmalar Hakkındaki Yönetmelik hakkında bilgi veren İlaç Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, ilaç etik kurullarının aynı standartta çalışacağını söyledi. Tokaç etik kurullarda görev yapacakların eğitimden geçirileceğini ve sertifikasız kurul üyelerinin ilaç araştırmalarına katılamayacağını bildirdi. Genel Müdür Tokaç, yönetmeliğin Türkiye'deki ilaç araştırmalarını artıracağını kaydederken şu bilgileri verdi: "Dünyadaki klinik araştırmaların yüzde 60'tan fazlası Amerika ve Kanada'da yapılıyor. Yüzde 30'u Avrupa ve İsrail'de. Geriye kalan yüzde 10'u ise diğer ülkelerde yapılıyor. Bu ilaçların hepsi önce oralarda ruhsat alıyor, sonra buralara geliyor. Türkiye'de de ilaç araştırmalarının artması için bu yönetmelik büyük kolaylıklar getirecek."
Özellikle çocuk, engelli, gebe, loğusa, emzikli bireylerde ilaç araştırması yapılmasına sıkı şartlar getirildiğini aktaran Tokaç, "Öyle bir hastalık olmalı ki sadece çocuklarda görülmeli, ancak o zaman ilaç çocuklarda izin almak şartıyla kullanılabilir. Askerler, loğusalar, hamilelerde de aynı zorunluluk söz konusu." diyerek klinik denemelerin kontrol altında tutulacağını bildirdi. Yönetmelikte, deneklerin ilaç araştırmalarını para kazanma yöntemi olarak kullanmalarını önlemek için de düzenleme bulunuyor. Deneklere teşvik edici miktarda ücret de verilemeyecek.
Hasan Bozkurt/