• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Hastaların yeni ilaçlara erişimi zorlaşacak

Hastaların yeni ilaçlara erişimi zorlaşacak
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) en çok kullanılan 700 ilaçta devlete yapılan indirim oranını yüzde 11'den yüzde 24'e çıkaran düzenlemesi, ilaç üreticilerini endişelendirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) en çok kullanılan 700 ilaçta devlete yapılan indirim oranını yüzde 11'den yüzde 24'e çıkaran düzenlemesi, ilaç üreticilerini endişelendirdi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), yeni uygulamanın hastalardan eczanelere kadar sektörün hemen her aşamasına zarar vereceğini öne sürdü. Devlet geçen yıl 25 milyar TL'lik sağlık harcaması yaptı. Bunun 11 milyarını ilaç masrafları oluşturuyor. 2009'un geride kalan 10 aylık döneminde SGK'nın prim gelirleri yerinde sayarken, ilaç ve tedavi giderleri hızla artmaya devam etti. Hükümet, büyüyen açığı kapatmanın yolunu ilaç harcamalarını kısmakta buldu. Bu çerçevede SGK 18 Eylül 2009'da Sağlık Uygulama Tebliği'ni değiştirerek yaklaşık 700 kalem ilaçta devlete yapılan iskonto oranını yüzde 11'den 24'e çıkarma kararı aldı. Uygulama, stoklarında bulunan ilaçları zararına satma tehlikesiyle karşılaşan eczacıların tepkisini çekmişti. Bunun üzerine stokların eritilmesi için uygulama 4 Aralık tarihine ertelendi. İlaç üreticileri, yüksek indirim zorunluluğu sebebiyle zarar göreceklerini düşünüyor. Türkiye'de ilacın yüzde 90'ından fazlasını SGK aracılığıyla devlet alıyor.

Yeni düzenlemeyi Zaman'a değerlendiren AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner, uygulamanın ilaç sektörünü tedirgin ettiğini söyledi. Güner, "4 Aralık'tan itibaren hastalarımız, ilaç sanayimiz ve eczacılarımız için sıkıntılı bir dönem başlayacak. Hastalarımızın yeni ilaçlara erişiminin zorlaşması, endüstrimizin gerilemesi ve dağıtım zincirindeki birçok eczanenin kapanma riski orta çıkmıştır." diye konuştu. Tebliğdeki değişikliklerin muhtemel sonuçları üzerine bir anket yaptırdıklarını ifade eden Güner, "Derneğimize üye şirketlerin üst düzey yöneticilerinin yüzde 84'ü yeni düzenlemenin hastaların yeni ilaçlara erişimini güçleştireceğini düşünüyor." açıklamasını yaptı. Güner, anketten, ilaçta yeni yatırımların aksayacağı sonucunun da çıktığını kaydetti. AİFD'den alınan bilgilere göre Türkiye'de halen kişi başına düşen yıllık sağlık harcaması 591 dolar seviyesinde. Bu konuda OECD ortalaması 2 bin 824 dolar.

SEKTÖRÜN HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİ

UZUN vadeli plan yapan endüstri, beklenmedik fiyat kararnameleriyle karşı karşıya bırakılmamalı.

KAMU, artan sağlık giderlerini kontrol altına alabilmek için sektörün tüm bileşenleriyle diyalog içinde olmalı.

HÜKÜMET, adil, kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulmak için düzenlemeleri tekrar gözden geçirmeli.


Zaman

Bu haber toplam 1700 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim