• BIST 9770.06
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Hastalığını bilmeyen 100 bin Parkinson’lu var

Hastalığını bilmeyen 100 bin Parkinson’lu var
Halk arasında ‘titreme’ hastalığı olarak bilinen Parkinson’a yakalananların sayısı son yıllarda artıyor. Uzmanlar, hekime ulaşamayan 100 bin kişinin fark etmeden hastalıkla savaştığını belirtti.

Yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalık olan Parkinson, genelde orta yaşlarda belirti göstererek zamanla yardım almaksızın giyinmek, yemek yemek gibi basit hareketleri bile yapmaya engel oluyor. Parkinson hastalığının uzun süreli olması nedeniyle, tedavide hastanın ve ailesinin hekimle uzun yıllar iş birliği yapması gerektiğini vurgulayan Medical Park Göztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Akın Akakın “Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemiyle hastalık önemli ölçüde kontrol altına alınabilir. Erken teşhiste Parkinson hastalığında başarı oranı ileri seviyede Parkinson hastalarına oranla çok daha fazladır” dedi. Hekime ulaşamayan 100 bin civarında hasta olduğunu ifade eden Akakın “ParkinSONSUZ HAYAT projesi kapsamında konferanslar ve bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Bu kapsamda amacımız, Parkinson’un pençesine düşmüş/düşme olasılığı olan kişilere Parkinson’un bir kader olmadığı, her aşamasında oldukça etkin ilaç ve cerrahi tedavi imkanları olduğu bilincini yerleştirmektir” diye konuştu.

Beyin cimnastiği tedavinin parçası

Tedavide ilk başvurulacak yöntemin ilaç olduğu bilgisini veren Akakın sözlerini şöyle sürdürdü:

Organik olmayan tarımda kullanılan kimyasal maddelerin Parkinson’a yol açtığı bilimsel olarak da kanıtlandığından hastalara dengeli ve organik beslenmeyi öneriyoruz. Hastaların düzenli spor yapması beyin jimnastiklerini tavsiye ediyoruz.         

SGK ‘beyin pili’nin parasını ödüyor

Parkinson’da ilgili Nöroloji hekiminin kontrolünde ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalar için en etkili yöntemlerden birinin ‘beyin pili’ yöntemi olduğunu anlatan Akakın “Bu yöntem 20 yılı aşkın tüm dünyada uygulanıyor. Başarı oranı yüzde 80’leri bulmakta. Beyin pili ameliyatları, yan etkilerinin geçici olduğundan tedavi şekli açısından beyin cerrahisinin en düşük riskli yöntemlerindendir. Beyin pilinin pahalı bir tedavi yöntemi ancak ancak devlet ve araştırma hastanelerindeki ameliyatları SGK güvencesinde yapılabiliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4023 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim