• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Hastalıklarla savaşan renkli yiyecekler

Hastalıklarla savaşan renkli yiyecekler
Ramazan ayında, sahur ve iftar vakitlerinde metabolizmayı dinç tutacak renkli yiyecekler tercih ederek çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırın!

Renk, yiyeceğin görsel cazibesine katkıda bulunur ve bozulup bozulmadığını gösterir. Renkli yiyecekler çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de ilgisini çeker ve bu yiyecekler sağlık için oldukça faydalılar.

Bu sebzeler ve meyveler kalp, şeker, felç ve bazı kanser hastalıklarından olduğu gibi obeziteden de korurlar. Renkli meyvelerden karpuzun koyu pembe renginin kaynağını karotenoid oluşturur.

Likopen açısından oldukça zengin olan karotenoid; bu sayede kanser riskini oldukça düşürüyor. Özellikle bu durum akciğer, mide ve prostat kanseri için kanıtlanmış durumda.
Ayrıca araştırmalar serviks ve göğüs kanseri için de gelecek vadediyor. Yüzde 92 oranında su içeren karpuz,dehidrasyonu önlemeye yardım ediyor, cilt için gerekli sıvıyı sağlıyor.

karpuz.jpg

Renkli meyvelerden karpuzun koyu pembe renginin kaynağını karotenoid oluşturur.
Likopen açısından oldukça zengin olan karotenoid; bu sayede kanser riskini düşürür. Özellikle bu durum akciğer, mide ve prostat kanseri için kanıtlanmış durumda.
Ayrıca araştırmalar serviks ve göğüs kanseri için de gelecek vadediyor. Yüzde 92 oranında su içeren karpuz, dehidrasyonu önlemeye yardım eder, cilt için gerekli sıvıyı sağlar.

2-019.jpg

Sarı rengiyle limon, bir başka savaşçı renkli meyvelerden…
İçerdiği C vitamini ile sağlığı destekleyen limon, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca limonun kabuğu doğal bir antimikrobiyal özelliğe sahip. Limonun içerdiği C vitamini, vücudun demiri iyice emmesini sağlıyor.

3-016.jpg

Turuncu rengiyle mango mükemmel bir C vitamini kaynağı. Meyveye turuncu rengini bol miktarda içerdiği beta-karoten veriyor. Mango, bağışıklık sistemini desteklemeye yardım eden fenolik bileşenler içeriyor.
Bunun yanı sıra iyi bir lif kaynağı olan mango, sağlıklı bir parlaklık vererek cildin görünümünü düzeltiyor.Yeşil renge sahip elma ve kivi ise, beta-karoten ve lutein kaynağı. Antioksidan deposu olan bu meyveler, göz hücrelerini korumaya ve yaşa bağlı katarakt riskini azaltmaya yardımcıdırlar.

 

4-005.jpg

Yeşil meyveler 9 kat daha fazla K vitamini içerirler. Bu vitamin, kanın pıhtılaşması için gereklidir. Bazı araştırmalar, K vitaminin yaşlılarda kemikleri güçlü tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Sadece 36 kalori olan bu yeşillikler zayıflamaya da yardımcı olurlar.Mavi/mor renge yaban mersini ise içerdiği polifenoller sayesinde bilişsel ve motor fonksiyonlardaki azalmaları geri çevirmeye yardımcı oluyor. Kadınlarda kalp krizi riskini üçte bir oranında azaltıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3059 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim