• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Hastane çalışanları, hastaları herhangi bir hekime yönlendiremeyecek

Hastane çalışanları, hastaları herhangi bir hekime yönlendiremeyecek
ANKARA (A.A) - Selma Bıyıklı- Gerekli alt yapı ve donanıma sahip sağlık kurum ve kuruluşlarında temel hasta haklarından olan hekim seçme ve değiştirme uygulaması yaygınlaştırılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında yayımlanan Hekim Seçme Yönergesi

ANKARA (A.A) - Selma Bıyıklı- Gerekli alt yapı ve donanıma sahip sağlık kurum ve kuruluşlarında temel hasta haklarından olan hekim seçme ve değiştirme uygulaması yaygınlaştırılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında yayımlanan Hekim Seçme Yönergesi, Sağlık Bakanlığına bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarıyla ilçe hastaneleri, genel hastaneler, özel dal hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve ağız ve diş sağlığı merkezlerini kapsıyor. Yönerge, ''hastaların sağlık hizmeti aldığı hekimi serbestçe seçmesi, değiştirmesi, sağlık kurumlarındaki hekimlerin buna uygun poliklinik hizmeti vermesine yönelik tedbirlerin alınması ve bu amaçla gerekli hizmet, fizik ve personel altyapısının oluşturulmasını'' amaçlıyor.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Bir sağlık kuruluşunun hekim seçme uygulamasına geçebilmesi için öncelikle yönergedeki denetim formuna uygun olarak bazı şartları yerine getirmesi gerekecek.

Bunun için de kurumda öncelikle hastanın hekimini seçtiği, kurumun işleyişi hakkında bilgi aldığı ve muayene sırasının verildiği poliklinik sekreterliği kurulacak. Hastaya ilişkin bürokratik işlemlerin kolaylaştırılması amacıyla hasta kayıt, kabul ve poliklinik sekreterlik hizmetleri birleştirilmiş olarak aynı sekretaryadan yürütülebilecek.

Poliklinik sekreterliği birimleri, hastaların rahatça ulaşabileceği ve görebileceği şekilde poliklinik odalarına yakın yerlerde ve hastaların oturtularak işlemlerinin yapıldığı birimler şeklinde düzenlenecek.

Hastaların sıra takibini kolaylıkla yürütebilmeleri için uygun elektronik sistem kurularak, hasta ve yakınlarına yardımcı olmak ve yönlendirmek için refakat görevlisi görevlendirilebilecek.

Poliklinik sekreterliğinde çalışanlar hasta ve yakınlarını nezaket kuralları içerisinde bilgilendirip ve yönlendirecek.

Buralara aynı zamanda hekimlerin günlük ve aylık çalışma tabloları asılacak.

Ayrıca varsa kurumun resmi internet sayfasına hekimlerin ad-soyadları, unvanları, uzmanlık alanları ve yan dal ihtisası bilgileri konulacak. Burada hekimlerin isteği halinde öz geçmişleri ve fotoğrafları da yer alabilecek.

Bunları yerine getiren kurum, logoyu kullanabilmek için ilgili il sağlık müdürlüğüne başvuracak. Müdürlük, hasta hakları il koordinatörü aracılığıyla şartların yerine getirilip getirilmediğini denetleyecek.

Bu denetim sırasında poliklinik sekreterliği kurulup kurulmadığı, hastaya hangi hekime muayene olmak istediğinin sorulup sorulmadığı, klinik uzman hekim sayısı kadar poliklinik odası açılıp açılmadığı, bunların hasta muayenesine uygun olup olmadığı, muayene esnasında hasta mahremiyetinin sağlanıp sağlanmadığı gibi kriterler dikkate alınacak.

Denetim formundaki şartları yerine getiren kurumda hekim seçme uygulaması başlatılacak. Hekim seçme uygulamasına geçen kurumlar bunu duyurmak için ''Hekim Seçme Logosu'' kullanacak.

Kamudaki hekimlerin tam gün çalışmasına ilişkin yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından, sağlık kurumları ''Tam Gün'' logosu kullanmaya başlayacak.

HEKİM YÖNLENDİRMESİ YAPILAMAYACAK
Kurum çalışanları, hastaları herhangi bir hekime kesinlikle yönlendiremeyecek, poliklinik sekreterliğinde herhangi bir hekime ait kartvizit ve yönlendirmeye yarayacak diğer dokümanlar bulundurulamayacak, fiziki sorunlar gerekçe gösterilerek hekimlere poliklinik odası açılması geciktirilemeyecek.

Bu yasak ve yönerge hükümlerine aykırı hareket eden personel hakkında genel hükümlere göre idari ve disiplin işlemi uygulanacak.

Uygulamayla ilgili denetimler sürekli olacak. Hasta hakları il koordinatörü tarafından yılda en az iki kez olmak üzere rutin denetimler yapılacak.

Denetimler sonucunda, tespit edilen eksikliklerin tamamlanması, gerekli değişiklik ve düzenlemelerin yapılması için bir ay süre verilecek. Yerine getirilmeyen hususlar için gereği yapılmak üzere Bakanlığa bilgi verilecek.

Acil servisler ve acil durumlar hekim seçme uygulaması kapsamı dışında kalacak.

BEKLEME SÜRELERİ AZALACAK

Uygulamayla getirilen yenilikler ise şöyle:
''Temel hasta haklarından olan, hastanın kendisine sağlık hizmeti verecek hekimi seçme ve değiştirme hakkının kullanılabilmesini sağlamak amacıyla, kurumlarda hastanın hekim seçmesine imkan tanınacak,

Her hekime bir poliklinik odası sağlanarak, poliklinik yapılan oda sayılarının artırılması suretiyle belirli saatlerde yaşanan yığılmalar önlenecek ve hasta bekleme süreleri azaltılacak,

Hastaların sağlık hizmet sunumunda en iyi işbirliği yapabileceği ve iletişim kurabileceği hekimi seçmesi sağlanacak,

Hastalar sağlık kurumuna her gelişinde, istediği takdirde aynı hekime muayene olabilecek,
Hasta, isteği doğrultusunda sağlık kurumuna ilk kabulünden itibaren aynı hekimin kontrolü altında olabilecek,

Hastanın yataklı tedavi kurumundaki tedavisinin herhangi bir aşamasında hekimini değiştirme hakkı olacak,

Sağlık hizmeti sunumunda, sağlık kurumlarındaki hekim seçme uygulamaları standartlaştırılarak uygulamada birlik sağlanacak,

Hekim seçme ve değiştirme hakkı kapsamında hastaya talebi halinde kendisine sağlık hizmeti veren hekimlerin kimlikleri, görev ve unvanları hakkında bilgi verilecek,

Yapılacak tüm düzenlemelerde hasta yararı gözetilip, hastalar gerekli danışmanlık hizmetleri verilerek bilgilendirilecek ve personel-hasta iletişimi kolaylaştırılacak.''

HEM HASTANELER HEM DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİ

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hemşirelik Hizmetleri ve Hasta Hakları Daire Başkanı Fehime Zülfikar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hekim seçme uygulamasına, hastanelerin yanı sıra ağız ve diş sağlığı merkezlerinde de geçilebileceğini bildirdi.

Zülfikar, yönergeyle belirlenen kriterleri taşıyan sağlık kurumlarının bu uygulamadan yararlanmak için ilgili birimlere başvurmaları gerektiğini söyledi.

Bu haber toplam 1887 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim