• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Hastane enfeksiyonu en sık kimlerde görülüyor?

Hastane enfeksiyonu en sık kimlerde görülüyor?
Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi, hastane enfeksiyonunun tedavisinden çok daha önemli ve kolaydır. Bu yüzden hastanelere büyük iş düşmekte ve her hastanede hastane enfeksiyonu komitesinin bulunması gerekmektedir.

Hastane enfeksiyonu (nozokomiyal enfeksiyonlar), hastanede farklı sağlık sorunları nedeniyle bulunan hastalarda, hasta yakınlarında (refakatçi), sağlık personellerinde görülmekte olan enfeksiyonlardır. Hastalarda 48-72 saat, ameliyat olan (operasyon geçiren) hastalarda 10 gün içerisinde, protez takılan hastalarda 1 yıl içerisinde gelişen enfeksiyon hastalıkları hastane enfeksiyonu olarak değerlendirilebilmektedir.

Hastane Enfeksiyonu Ölümle Sonuçlanabilir

Hastane enfeksiyonları kısa sürede fark edilmez ve tedavisine yönelik adımlar atılmazsa maalesef ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. Aynı zamanda hastaların hastanede kalma süresini arttırdığı gibi maddi yükümlülükleri de bir hayli fazladır. Tüm bunların yanı sıra hastanın asıl hastalığı ile ilgili tedavilerin başarısız sonuçlanmasına neden olabilmektedir.

Hastane enfeksiyonu eğer ki hastanenin yoğun bakım ünitesinde meydana gelirse, burada yatan hastaların durumları ağır olması nedeniyle ölümcül sonuçların ortaya çıkma olasılığı çok daha yüksektir.

Hastane Enfeksiyonunun Önlenmesi

Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi, hastane enfeksiyonunun tedavisinden çok daha önemli ve kolaydır. Bu yüzden hastanelere büyük iş düşmekte ve her hastanede hastane enfeksiyonu komitesinin bulunması gerekmektedir. Hastane enfeksiyonu komitesi her ay düzenli olarak toplantı yapıp hastane enfeksiyonunun önlenmesine yönelik yapılması gerekenleri değerlendirmelidir. Daha önce hastane enfeksiyonu bulgularına rastlanılmış hastanelerde bu toplantıların süresi çok daha kısa tutulmalıdır. Mutlaka hastane enfeksiyonu komitesinin başında enfeksiyon hastalıkları uzmanı bulunmalıdır.

Hastane Enfekyonuna En Sık Maruz Kalanlar

Hastane enfeksiyonuna en sık maruz kalanlar ağır ameliyat geçiren, bağışıklık sistemi zayıf, romatizma, kalp ve damar hastalığı, şeker hastalığı ya da kanser gibi önemli hastalıkları bulunan kişilerdir.

Hastane Enfeksiyonunda Tek Suçlu Hastane Değildir

Hastane enfeksiyonlarından korunma yöntemleri

Hastane enfeksiyonlarının gelişmesinde hastanelerin gerekli önlemleri almamasının payı büyük olsa da sorun sadece buradan kaynaklanıyor demek de doğru değildir. Hastanelerde yatan hastalar ve onların yanında bulunan hasta yakınları hijyen kurallarına çok dikkat etmelidirler. Hastane enfeksiyonu en sık elle bulaştığı için el temizliği burada esas alınmalıdır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11578 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim