• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Hastane malzeme sıkıntısı nedeniyle ameliyat yapamadı

Hastane malzeme sıkıntısı nedeniyle ameliyat yapamadı
Özgür Duran epilepsi nedeniyle beyin pili takılan ilk hasta. O pilin şimdi değişmesi gerekiyor. Ancak devlet hastaneleri malzeme sıkıntısı nedeniyle ameliyatı yapamıyor. Özel hastanenin çıkardığı 85 bin liralık faturayı da aile ödeyemiyor


İstanbul'da yaşayan ve şimdi 16 yaşında olan Özgür Duran'a henüz 6 aylıkken epilepsi tanısı konuldu. Özgür bir günde ortalama 40 nöbet geçiriyordu. Beyin pili ilk kez onda denendi. 9 yıl önce Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde takılan beyin pili sonrası nöbetleri neredeyse tamamen durdu. Artık sadece geceleri uyurken kriz geçiren Duran, dengesini kaybetmeden yürümeye başladı.

Bataryası bitti

Aradan geçen sürede doktorlar, bataryası biten pilin değişmesi gerektiğini söyledi. Aile operasyonu yapan hastaneye başvurdu ama "Ameliyatı biz yapamayız" yanıtını aldı. Diğer üniversite ve devlet hastaneleri de benzer yanıtlar verdi. Kamu hastanelerinin ameliyatı yapamama gerekçesi, medikal malzeme eksikliğiydi. Aile bunun üzerine özel hastanelere başvurdu. İstanbul'daki özel bir hastane de ameliyat için 85 bin liralık fatura çıkarıldı. Ailenin buna maddi gücü yetmediği için pilin değiştirilmesi ertelendi. Yaşadıklarını Milliyet'le paylaşan baba Ömer Duran, "Operasyonu, üniversite ve devlet hastanelerinin medikal firmalardan malzeme temininde sıkıntı yaşadığı için yapmadığını öğrendik. Yönlendirildiğimiz hastanedeki fiyat bir anda bulunamaz. Devletin bu durumu çözmeli. Bizden pil parasının 2 katından fazlası isteniyor. 35 bin liralık pili ise devlet karşılıyor. Yardımla ameliyat yapmak istemiyorum. Yardımı devlet yapmalı. Yaşadıklarımdan şunu anlıyorum, paran varsa yaşarsın" dedi.

Yeniden nöbet geçirir endişesi

Kızı Özgür'ün beyin pili kullanmaması halinde yeniden gündüzleri epilepsi nöbetleri yaşamasından korkan baba Ömer Duran, "Böyle bir şey olursa kızımın özgüveni kaybolacak, dengesiz yürüyecek, duygu durumu bozulacak. Sayamadığım, aklıma getirmek istemediğim başka bir sürü dert daha. Hastanelerde gerekli medikal malzeme neden bulunmaz?" diye konuştu.

'Sağlık sisteminde işletme mantığı'

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Büyük bir ihtimalle ihale yapılmadığından ameliyat için gerekli malzemeler alınmamıştır. Yoksa bu ameliyat için gerekli koşullar hastanelerde mevcut. Ama malzeme lazım. Genel olarak malzeme alımında sıkıntı var. İhalelerde geri ödeme sıkıntısı olduğundan, bu sorunlar yaşanıyor. Bu durumun diğer bir nedeni de kurun yükselmesi, çünkü ürünlerin çoğu ithal. Özünde sağlık sistemine işletme mantığıyla bakıldığı için bu sorunlar yaşanıyor."

Çiğdem Yılmaz

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2470 defa okunmuştur
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim