• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 15 °C

Hastaneler elektrik kaynaklı yangınlara karşı uyarıldı

Hastaneler elektrik kaynaklı yangınlara karşı uyarıldı
Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ (YEDAŞ) Müessese Müdürü Mehmet Özkan, hastane yönetimlerini uyardı.

Elektrik yüklenmesinin fazla olduğu hastanelerde tesisatların sürekli denetlenip testten geçirilmesi ve bakımlarının yapılması gerektiğini söyleyen Özkan, aksi halde binaların eski olması sebebiyle yaşanabilecek herhangi bir üzücü olayda insanların hayatının tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu. Uyarılara cevap veren İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu ise 3 yıl öncesine göre kamu hastanelerinin fiziki altyapılarının afet ve yangına karşı daha iyi duruma getirildiğini savundu.

Samsun'daki kamu hastane binalarının eski olması sebebiyle özellikle elektrik tesisatlarının yıpranması, son yıllarda yurdun çeşitli illerindeki hastanelerinde elektrik kontağı kaynaklı çıkan yangınları akla getiriyor. Elektrik altyapılarının kontrol ve bakımlarının ne denli düzenli yapıldığı bilinmeyen hastanelerde son teknoloji cihazların kullanılması sebebiyle kontrolün önemi artıyor. Cihazların hastanelerin elektrik altyapısına büyük yüklemeler yaptığına dikkat çeken YEDAŞ Samsun Müessese Müdürü Mehmet Özkan, bu yüzden elektrik altyapılarının sağlam ve dayanıklı olup olmadığının sürekli kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

Hastanelerde elektrik kontağından çıkan yangınların büyük çoğunun cihazların aşırı yükleme yapmasından ve tesisatın bunu kaldıramamasından kaynaklandığını dile getiren Özkan, "Teknolojinin gelişmesiyle, hastanelere günün teknolojisine uygun ve sağlığımıza katkıda bulunacak cihazlar alınıyor. Bu cihazlar ve makineler çalıştırılmadan önce elektrik akımına dayanıklı olup olmadığı, elektrik donanımının ise elektrik yüklenmesini kaldırıp kaldırmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Bu hususta denetim yapılmayıp, cihazlar çalışır duruma getirilip hizmete sokuluyor. Altyapıda sorun varsa ve anlaşılmamışsa fazla akım taşıyan kabloların belli bir zaman sonra ısınarak yanmasına hatta yangın çıkmasına sebep olabiliyor. O yüzden cihazı getirenlerin tesisatın yeterli olup olmadığını kontrol etmesinde, tesisatların sürekli kontrolünde yarar var." dedi.

Böyle bir olumsuzluğun hastaların tedavi sırasında yaşanabileceğini, insanların hayatının tehlikeye girebileceğinin altını çizen Özkan, "Başta hastaneler ve resmi kurumlar olmak üzere evlerde ve işyerlerinde iç tesisat çok önemli. O nedenle bina yaşı itibariyle eski hastanelerin tesisatları en az yılda 1 kez kontrol ettirilmeli, bakım onarımı yapılmalı." diye konuştu.

'KORKULACAK DURUM YOK, HAP VAR'

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ise afet ve yangınlara karşı hastanelerin son 3 yıla göre daha iyi duruma getirildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın Hastane Afet Planı (HAP) adıyla başlattığı bir uygulamayı tüm hastanelerde faaliyete geçirdiklerinin altını çizen Dr. Kasapoğlu, "Hastanelerin afet ve yangına karşı teknik donanımlarının artırılması ve alınacak önlemlerin tespiti için 400 başlıktan oluşan çek liste yapıldı. Gelinen nokta itibariyle yangınla ilgili tedbir noktasında önemli mesafe aldık. Hastaneler Acil Planlaması adı altında uygulamaya geçtik. Afet planlarımız hazır. Bununla ilgili hastanelerde iki temsilci seçtik. GATA ve Sağlık Bakanlığı'ndan bilirkişi eğitim verdi. Mevcut eksikleri de tamamlayacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1743 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim