• BIST 9524.59
  • Altın 2526.18
  • Dolar 32.5817
  • Euro 34.5575
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Hastaneler fark ücretini artırmak istiyor

Hastaneler fark ücretini artırmak istiyor
Ankara'da yaklaşık bir aydır özel hastaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında çetin bir pazarlık yaşanıyor.

Ankara'da yaklaşık bir aydır özel hastaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında çetin bir pazarlık yaşanıyor.

Özel hastaneler, muayene ve diğer tedavi hizmetlerinde sigortalılardan talep ettiği fark ücretini yüzde 30'dan yüzde 100'e çıkarmak için kulis yapıyor.

2010'dan itibaren uygulanacak global bütçe sebebiyle sıkıntıya düşeceklerini ileri süren hastanelerin talebi kabul edilirse; bazı sağlık kuruluşlarında 10 liraya kadar düşen çocuk ve dahiliye muayenesi yaklaşık 30 liraya çıkacak.

Hastanelere ödenecek paraların sınırlanacağı global bütçede kararlı olan SGK, yeni dönemde zor durumda kalacaklarını iddia eden özel hastanelerin fark konusundaki baskılarıyla karşı karşıya. Henüz mutabakat sağlanamadığını belirten SGK Başkanı Mehmet Emin Zararsız, görüşmelerin sürdüğünü bildiriyor.

Vatandaşın özel hastanelerin eline bırakılmasına karşı olduklarını vurgulayan Hasta Hakları Aktivistleri Başkanı Orhan Demir, yüzde 30'un üzerine çıkılmasının büyük mağduriyet yaşatacağını dile getiriyor. Demir, "Fark ücreti yüzde 100'e çıkarsa, vatandaş özel hastanelere gitmekten vazgeçecek. Kamu hastanelerinde yığılma olacak." diyor. Hasta Hakları Koruma Derneği Başkanı Avukat Zeki Sadunoğlu da fark ücretinin artmasına itiraz edeceklerini şöyle ifade ediyor: "Biz yüzde 30'u bile fazla bulurken böyle bir genelge yayınlanırsa itiraz ederiz. Kaldırılması için de her türlü girişimi yaparız."

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül ise hem fark sınırının yüzde 100'e çıkarılmasını hem de kendilerini zor durumda bırakacak global bütçede değişiklikler yapılmasını istediklerini anlatıyor. OHSAD Başkanı Reşat Bahat ise farkta sınırlamanın kaldırılması ve hastanelerin, dilediği fiyatı alması gerektiğini savunarak, "3 sene önce yasalaşmış olan 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası'nın ilk haline bile geri dönmek, kamu sağlık finansmanı üzerinde yüzde 20-30 oranında tasarruf sağlar." diye konuşuyor.

Fark ücreti nedir?

Özel sağlık kuruluşları (tıp merkezi, dal merkezi, hastane), SGK ile anlaşmalı olarak verdikleri sağlık hizmetlerine karşılık, hastadan en fazla yüzde 30 oranında fark ücreti alabiliyor. Bu fark Sağlık Hizmeti Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenmiş paket fiyata göre tespit ediliyor. SGK, kuruluşlara ödeme yapacağı tedavi hizmetleri ve fiyatlarını yayınlıyor. Özel hastaneler de verdikleri hizmetin türü ve kalitesine göre SGK'dan aldıkları ücrete ek olarak bunun en fazla yüzde 30'unu hastadan tahsil ediyor.

Stargundem

Bu haber toplam 2976 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim