• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Hastaneler riskli yerdir!

Hastaneler riskli yerdir!
Temizlik görevlisi Açıkgözoğlu, çalıştığı hastanede kaptığı enfeksiyon nedeniyle hukuk mücadelesi başlattı ama ömrü yetmedi. Hastane ise, “Hastanede çalışmak risklidir” dedi.

ARİF BALKAN

Çalıştığı üniversite Hastanesinde görevi olmadığı halde lağım temizlemeye zorlanan ve kaptığı enfeksiyon nedeniyle karaciğeri iflas eden taşeron sağlık işçisi Zafer Açıkgözoğlu, başlattığı hukuk mücadelesinin sonunu göremeden yaşamını yitirdi. Hastalığının tespitinin ardından üniversite yönetimi ve çalıştığı firma hakkında suç duyurusunda bulunan Açıkgözoğlu’nun avukatı iş kazası bildiriminde dahi bulunulmadığını söyledi. Üniversite yönetimi ise, “Araştırmalarımızda tıbbi, hukuki, vicdani ve ahlaki bir sorun bulamadık. Sonuç olarak hastanede çalışmak bazı açılardan risklidir” açıklamasını yaptı.   

İğne batmıştı
Zafer Açıkgözoğlu(28), geçen yıl Nisan ayında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Acil Cerrahi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda temizlik işçisi olarak çalışmaya başladı. Herhangi bireğitim almadan müşahede odalarında her tür temizlik, dezenfektasyon, tıbbi ve evsel atık toplama işleri yapıyordu. Henüz işte ilk ayını doldurmuşken gerekli önlemler alınmadığı için bir hastaya ait enfekte iğne eline battı. Üçüncü ayında ise çalıştığı binanın alt katını kanalizasyon suları bastı. 40 santimetreyi bulan atık suların temizlenmesi için aralarında Açıkgözoğlu’nun da bulunduğu 28 temizlik işçisi görevlendirildi. İşçilerin pek çoğu enfeksiyon kaparak hastalandı. Olaydan sonra Açıkgözoğlu’na ‘akut karaciğer yetmezliği’ teşhisi konuldu. Karaciğeri aniden iflas eden Açıkgözoğlu’na teşhisten 5 gün sonra 26 Haziran’da karaciğer nakli yapıldı. Ancak nakil, hastalığın tedavisi için çözüm olmadı. Açıkgözoğlu, geçen pazar hayatını kaybetti. Açıkgözoğlu, ardında bir türlü tecelli etmeyen adalet mücadelesi bıraktı.

'Rapor bekleniyor'
Akut karaciğer yetmezliği teşhisi konulduktan sonra Açıkgözoğlu, organ naklinin ardından iş göremez hale geldi. Hastalığına neden olan temizlik işini kendisine yaptıran üniversite yönetimi ve taşeron şirket hakkında geçtiğimiz Şubat ayında suç duyurusunda bulunan Açıkgözoğlu, üniversite ve şirketten maddi ve manevi tazminat talebinde de bulundu. Savcılık ise Açıkgözoğlu’nun hastalığında söz konusu temizlik işlerinin etkisinin olup olmadığının tespiti için dosyayı Adli Tıp Kurumu’na(ATK) gönderdi. Ancak aradan geçen 5 aya rağmen ATK’den herhangi bir sonuç gelmedi. Açıkgözoğlu’nun avukatı Yıldız Ertuğ Ünder, “Müvekkilin ölümünde kasta varan kusur söz konusu. Basit bir ihmal değil. Hem üniversite yönetiminin hem de taşeron firmanın kusuru bulunuyor. Süreç çok ağır işliyor. Zafer, adalet yerine gelmeden hayatını kaybetti. Üniversite yönetimi hala onun hasta dosyasını dahi, yasaya aykırı olduğu halde Zafer’e de bize de vermedi” dedi.  

‘Kapağı o açmıştı’
Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cemal Bilgin, “Zafer, lağım kapağını açan kişi olduğu için bütün atık su üstüne geldi. En fazla bu haliyle 1 yıl yaşayabileceğini biliyorduk. Sonuç ortada. Taşeron çalıştırmanın tamamen ortadan kalkmasını istiyoruz. Taşeron öldürür” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2663 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim