• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

Hastaneler yatırımcının da derdine şifa olmak istiyor

Hastaneler yatırımcının da derdine şifa olmak istiyor
2000'de halka açıldıktan sonra yükselişe geçen Acıbadem Sağlık Grubu'nun ardından diğer hastane zincirleri de halka açılmak için zaman kolluyor. MedicalPark ve Universal Hospital Group 2009 yılında halka arz planları yaparken Medicana ve Hospitalium ise 2

2000'de halka açıldıktan sonra yükselişe geçen Acıbadem Sağlık Grubu'nun ardından diğer hastane zincirleri de halka açılmak için zaman kolluyor. MedicalPark ve Universal Hospital Group 2009 yılında halka arz planları yaparken Medicana ve Hospitalium ise 2010'u halka açılma yılı ilan etti.

Son yıllarda sağlık sektöründe başlayan zincirleşme eğilimi ile birlikte halka açılma planları da gündeme alınmaya başlandı. 2000'de halka açıldıktan sonra yükselişe geçen Acıbadem Sağlık Grubu'nun ardından diğer hastane zincirleri de halka açılmak için zaman kolluyor. Memorial, Medicana ve Hospitalium 2010'a kadar Türkiye genelinde yaygın bir hizmet ağı kurup İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) adım atmayı planlıyor. Türkiye çapında yayılma atağına geçen MedicalPark ve Universal Hospital Group da 2009 yılında halka arz planları yapıyor. Medical Park Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, "İstesek bugün borsaya açılabiliriz ama 2009'a kadar kendimizi planlamış durumdayız" derken Medicana Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt'un "2010 gibi yabancı bir yatırım fonuyla stratejik bir ortaklık ya da private equity fonuyla azınlık hisse satışı yaptıktan sonra halka arz istiyoruz. Sermayeyi tabana yaymak lazım. Halktan aldığımız getiriyle daha çok büyüyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Medical Park 2 yıl sonra İMKB'de

Tuncay Özilhan’ın sahibi olduğu Anadolu Grubu’na bağlı Anadolu Sağlık Grubu dışında sağlık sektörünün borsadaki tek temsilcisi Acıbadem Sağlık Grubu. 7 sene önce 60 milyon YTL'den işlem görmeye başlayan grubun şu anki değeri 600 milyonun üzerinde. Son altı yılda piyasa değerini 8'e, cirosunu 16'ya katlayarak hem yerli hem de yabancı yatırımcının ilgi odağı haline gelen grup, yüzde 21,66 hissesini 162.5 milyon dolara Almond Holding'e sattı. Satış öncesi gruba biçilen değer ise 750 milyon dolar oldu. Bu anlaşmayla beraber grubun yatırımlarına daha da hız kazandırması ve hedeflediği üniversite projesini kısa sürede hayata geçirmesi bekleniyor.

Acıbadem Grubu'nun bu yükselişi diğer hastane gruplarına da ilham verdi. Borsaya açılmak için gerekli niteliklere sahip olan MedicalPark, İMKB'yi 2009'dan sonra gündemine alacak. Ethem Sancak ile yaptığı ortaklıkla 2 yıl içinde 30 şubeye ulaşmayı hedefleyen Medical Park Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, "İstesek bugün borsaya açılabiliriz ama 2009'a kadar kendimizi planlamış durumdayız. Kısa dönemde borsa gibi yeni bir hamle yapamayız" dedi. "Borsaya açılmak için sağlıklı veriler, yüzde yüz kayıtlı olmak ve uluslararası denetimden geçmek gerekiyor. Biz bu şartların tamamını sağladığımız gibi Deloitte tarafından denetimlerden geçiyoruz. Borsa için en uygun şirketlerden biriyiz ama şu an şartları değerlendiriyoruz. Sektördeki açılım gerektirdiği an halka açılabiliriz" diye konuşan Usta, 2009'dan sonra borsaya ve yabancı ortaklıklara sıcak baktıklarını belirtti.

Medicana Londra'da arz yapabilir

Medicana ise yatırımcıları çekmek için 2010'a kadar 200 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor. 350 yatak kapasitesiyle 3 merkezde hizmet veren Medicana 2009 yılında 8 hastaneye ulaşacak. Bu hafta açılacak diş hastanesinin ardından bir ay içinde İstanbul'daki 3 Medicana hastanesi daha hizmete başlayacak. İstanbul Beylikdüzü ve Ankara'daki dev hastane projeleri ise Medicana Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt'un ifadesiyle grubun amiral gemileri olacak. Bozkurt, 2010 yılında 20 şubeye ulaşarak sektördeki hakimiyetlerini artırdıktan sonra ise borsaya açılacaklarını söyledi. "2010 gibi yabancı bir yatırım fonuyla stratejik bir ortaklık ya da private equity fonuyla azınlık hisse satışı yaptıktan sonra halka arz istiyoruz. Bu Türkiye’de olabileceği gibi Londra’da da olabilir" diyen Bozkurt, yatırımlara devam etmek için böyle bir hamle gerektiğini vurguladı. Bozkurt, sözlerine şöyle devam etti: "Sermayeyi tabana yaymak lazım. Halktan aldığımız getiriyle daha çok büyüyeceğiz. İstihdam artacağı gibi ülke ekonomisi için de bu gerekli."

Ankara’dan sonra Konya’ya yatırım yapacak olan grup, yurtdışına da uydu klinikler açarak sağlık turizmi kozunu oynayacak. Bozkurt, hastayı kabul edip teşhis koyabilecek bu şubelerden sonra Avrupa, Doğu Bloku, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler'de hastane açmayı planladıklarını belirtti. "5 yıllık planımızda 3 yurtdışı yatırımı var. Türkiye’ye komşu ve Avrupa Birliğine girmiş Doğu Bloku ülkeleri ilk hedefimiz" diyen Bozkurt, 5 yıl içinde bir de tıp fakültesi kuracaklarını söyledi.

Hospitalium öncelik yurtdışı

Şu an İstanbul'da 2 hastane ve 2 cerrahi tıp merkezi bulunan Hospitalium Grup, 2010 yılına kadar Sarıgazi ve Çekmece'de 2 hastane daha açarak 30 milyon dolarlık yatırım yapacak. Grubun 2008 planı Azerbaycan, Arnavutluk ve Makedonya'da 3 teşhis kliniği açarak yabancı hasta sevki sağlamak. Hospitalium Medical Group Yönetim Kurulu Başkanı Abit Bakistanlı, bu klinikleri ileride hastaneye çevirebileceklerini de ekledi. "Hedef kitlemiz sigortalı hastalardan oluşuyor. Ama burada karlılık çok düştü. Yurtdışındaki yatırımlarımızın da asıl amacı da sigortalı hasta maliyetine karşılık nakit akışını sağlamak" diye konuşan Bakistanlı'nın planlanan büyüklüğe ulaştıktan sonraki ilk hedefi ise İMKB. Şu an için gerekli alt yapıyı hazırladıklarını söyleyen Bakistanlı, "Öncelikle kurumsal olmak gerekiyor. Markaya değer katacak iletişim çalışmaları, eğitimler yapmak gerekiyor. 2010 ila 2012 arasında bu hedefi hayata geçireceğiz" dedi. Bakistanlı, şöyle devam etti: "Bu şirketin ulusal bir değer olmasını istiyoruz. Bugün iyi şirketlerin hepsi İMKB'de. Biz de büyümemizi ortaklarla beraber sürdürmek istiyoruz. Bunun kurumsallaşmamıza ciddi katkıları olacak."Memorial Sağlık Grubu da daha önce Referans'a yaptığı açıklamada, 2008 yılında halka açılmayı planladığını ve halka arzdan elde edilecek gelirinin hastane satın alımlarında ve doğrudan yatırımlarda kullanılacağını bildirmişti.2010’dan sonra borsaya açılma planı olan Alman Hastanesi ve Universal Group Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Ofluoğlu da gerekçesini şöyle açıklıyor: “Bizden sonra miras kalacak bu grubun yok pahasına satılmaması için borsaya teminat olarak açılacağız. Böylece şirket değerimizi güvence altına alacağız.”

 

Bu haber toplam 2209 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim