• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Hastanelerde 50 hastaya 1 eczacı şart

Hastanelerde 50 hastaya 1 eczacı şart
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, yatan hasta ilaçlarının hastanelerden teminine ilişkin sistemin taşrada çalışmasının mümkün olmadığını söyledi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, yatan hasta ilaçlarının hastanelerden teminine ilişkin sistemin taşrada çalışmasının mümkün olmadığını söyledi.

Çolak, Kamu İhale Yasası ne şekilde düzenlenirse düzenlensin pek çok ilde ihaleye girecek deponun bile bulunmadığını belirtirken, bunun yanında hastanelerdeki ödenek, ilaç depolama ve hasta başına düşen eczacı sayısına ilişkin sorunlar aşılmadan uygulamaya geçişin de kaosa sebep olduğunu vurguladı. Çolak, "Hastaların ilaca erişimini kolaylaştıracak her tür önlemi destekliyoruz ancak böyle bir uygulamaya geçilmeden önce bir geçiş süreci yaşanması gerek" dedi.

Ankara'da dün düzenlediği basın toplantısında Çolak, yatan hastalara hastaneden ilaç teminini getiren uygulamayı ilkesel olarak doğru bulduklarını, ancak mevcut ortamın uygulamaya geçişle hastalık tehdidiyle maliyet artışına neden olacağını savundu. Kimi hastane eczanelerinde eczacı bulunmadığına işaret eden Çolak, hastanelerde yatan her 50 hasta için 1 eczacı istihdam edilmesinin şart olduğunu ifade etti. Çolak, kamuya 1000 kadar eczacı alınması gerektiğini, Sağlık Bakanlığı'nın ise kamuda 60 kadar eczacı istihdam etmeye hazırlandığını hatırlattı.
 
'Yatan' hasta 'ayakta' gösterilmeye başlandı
Medikal ürünlerde denetimsizlik nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bu ürünleri hastanelerden temin etme yoluna gitmesini ise olumlu karşıladıklarını anlatan Çolak, ayrıca medikal ürün kullanımının hasta ile hekimin tercihiyle ürün fiyatı ve kalitesine göre de çeşitlilik gösterdiğini kaydetti. Ancak ilaçta bunun tersine bir yapı olduğunu vurgulayan Çolak,
hastanelerdeki yatan hasta reçete dağıtım bürolarını ortadan kaldıracak değil bunları tüm devlet hastanelerine yaygınlaştıracak bir sistem gerektiğini söyledi.

Yatan hasta ilaçlarının serbest eczaneleri tek başına ayakta tutmadığını ve ayaktan tedavi reçetelerinin de kendileri için önem taşıdığını belirten Çolak, hiçbir başhekimin parasının hastaneden mahsup edileceği için dışarıya reçete göndermeyeceğini vurguladı. Çolak ayrıca yeni uygulamanın birçok yatan hastanın "ayaktan" gösterilip ilaç temini yoluna gidilerek çeşitli etik olmayan uygulamaların yaşanmasına yol açtığını da sözlerine etledi.

Bu haber toplam 1534 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim